La biblioteca de arta, ca la hipermarket

De S.P.D.
La biblioteca de arta, ca la hipermarket
Arta face casă bună cu tehnologia în Bastion, la Secția de Artă ”Deliu Petroiu” a Bibliotecii Județene Timiș (BJT). Cărțile au cipuri, iar cititorii au carduri care le permit să-și găsească singuri volumele, partiturile sau discurile dorite.

BJT devine astfel prima bibliotecă județeană din România care a implementat tehnologie RFID (Radio Frequency Identification Data), care permite identificarea şi securizarea electronică pentru unităţile de bibliotecă.

Cauți ”Clavecinul bine temperat” al lui Bach, Sonatele lui Beethoven sau Istoria Universală a Picturii? ”E exact ca la hipermarket: mergi la raft și te servești singur. Dacă pleci cu cartea fără s-o scanezi, pornește alarma”, explică, doar pe jumătate în glumă, Tudor Crețu.

Managerul BJT spune că nu pentru securizarea fondului de carte s-a implementat tehnologia, căci – în 2013, de exemplu- nu a existat nici măcar o tentativă de furt de carte în secțiile bibliotecii. ”Principalul beneficiu al acestei tehnologii este că -i facilitează cititorului accesul direct, simplificat, la volumul dorit. În acest fel, bibliotecarii devin mai mult consultanți culturali decât căutători și manipulatori de cărți”, explică Tudor Crețu.

Primii care au încercat noul sistem, inaugurat, joi, la Secția de Arte ”Deliu Petroiu”, au fost cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Timiș. Practic, cititorul își scanează legitimația pentru a fi identificat, scanează cartea pe care a ales-o, apoi poate pleca cu ea acasă, pentru câteva zile. La fel va proceda și la returnarea cărții: va scana legitimația și volumul. Se pot împrumuta astfel pentru acasă și albumele, dicționarele, lucrările care până acum puteau fi consultate doar la sala de lectură. Dacă o carte nu se află la locul ei în raft, bibliotecarele au un instrument – ”pistolul”, îl numesc ele – care le ajută să identifice volumul în orice loc din bibliotecă. Un alt avantaj este că durata unui inventar, bunăoară, se reduce de la câteva săptămâni la câteva zile.

Toate aceste avantaje au însă costuri. Pentru instalarea sistemului RFID la Secția de Arte a BJT s-au plătit 200.000 de lei, bani alocați de CJT. Prețul unui cip pentru carte este de 0,6 euro. Până în acest moment s-a reușit cumpărarea a 1.500 de cipuri. Având în vedere că Biblioteca Județeană Timiș are patru secții și un total de peste 750.000 de unități de bibliotecă, pentru implementarea tehnologiei RFID la nivelul întregii instituții ar fi nevoie de aproximativ 1,5 milioane de euro, estimează Crețu. Până atunci însă, cititorii sunt invitați să testeze autoservirea în sistem „self check” la Secţia de Arte “Deliu Petroiu”. Înscrierea la BJT sau schimbarea legitimațiilor vechi cu cele noi, împrumutul de carte și celelalte servicii oferite de BJT sunt în continuare gratuite.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !