Interviu cu Robert Kristof, consilierul de 24 de ani al primarului Nicolae Robu: M-am inscris in PNL, dupa Colectiv

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
43Comentarii
Interviu cu Robert Kristof, consilierul de 24 de ani al primarului Nicolae Robu: M-am inscris in PNL, dupa Colectiv
© Interviu cu Robert Kristof, consilierul de 24 de ani al primarului Nicolae Robu
Robert Kristof este cel mai tânăr consilier al primarului Timișoarei, numit pe această funcție la doar 24 de ani, luat din postul de director al incubatorului de afaceri Incuboxx. Au trecut mai bine de șase luni de când tânărul lugojean este, practic, unul dintre sfătuitorii edilului-șef. Robert Kristof vorbește, într-un interviu pentru Tion.ro, despre activitatea lui în primărie.

Au trecut mai bine de șase luni pe funcția de consilier al primarului Timișoarei, la 24 de ani… Este o performanță în România? Mai există alți tineri pe o asemenea funcție?

Nu am cercetat amănunțit. Eu am venit cu gândul să-l ajut pe domnul primar și consider că mi-am făcut destul de bine datoria.

Cu ce considerați că l-ați ajutat? Primarii vorbesc despre realizări, care sunt realizările unui consilier al primarului?

În primul rând, am fost însărcinat să urmăresc punerea în aplicare a notelor interne date de domnul primar. Asta a însemnat că am relaționat cu cam toate compartimentele din primărie. În al doilea rând, am urmărit câteva proiecte finanțate din fonduri europene. Aș aminti aici Incuboxx, unde am fost și director, centrul Automotive și proiectul de eficientizare energetică a blocurilor. Atribuțiile mele nu au fost foarte stricte, în sensul că, ori de câte ori a mai fost nevoie de alte lucruri punctuale, m-am ocupat și de altceva, am ajutat și am pus umărul unde a fost nevoie.

Cred că o realizare importantă a fost atunci când am reușit să scot Incuboxxul din impas, era o situație destul de problematică și critică. Situația se prezenta în felul următor: au fost furate seriile de pe centralele termice, iar legea din România ne obligă să avem aviz de la ISCIR pentru funcționarea lor, fără acele serii nu am putut face rost de aviz. Practic, eram pasibil de dosar penal dacă dădeam drumul la centrală. Pe scurt, se preconiza o iarnă fără căldură în Incuboxx, toate firmele erau nemulțumite și era o disfuncție în toată clădirea. Am fost destul de inspirat să vorbesc cu producătorul din Turcia. Am reușit să-l conving până la urmă să ne dea seriile pentru centrală. Nu a fost chiar ușor, dar până la urmă sunt mulțumit că am rezolvat problema într-un timp atât de scurt. Cred că cu această intervenție am reușit oarecum să-i conving și pe cei mai vehemenți critici ai mei că, deși sunt foarte tânăr, am rezolvat o problemă unde aproape nimeni nu a găsit o soluție.

Aveți deja critici, dușmani, contestatari?

Atunci când am fost numit, au fost foarte multe speculații, că sunt prea tânăr, că nu o să îmi fac treaba, că sunt pus numai de formă, că primarul m-a pus pe pile sau tot felul de zvonuri care erau total aberante. Acum, cu această realizare, cred sau sper că i-am convins și pe ceilalți.

Cum este să lucrezi cu funcționarii publici? Sunt ca-n bancurile acelea în care se joacă jocuri pe calculator?

Să lucrezi cu ei este diferit față de ceea ce mi-am imaginat. Fiecare om este motivat de anumite aspecte și lucrează după anumite principii, oamenii sunt total diferiți până la urmă. Asta e și normal, pentru că și în viața de zi cu zi suntem diferiți și fiecare este motivat sub altă formă. Până la urmă, trebuie să găsești modalitatea potrivită în care îi motivezi pe oameni să facă ce îți dorești.

V-a uimit sau șocat ceva în primărie?

Nu știu dacă m-a șocat sau m-a uimit ceva. Eram oarecum obișnuit cu sistemul public, mama mea lucrează și ea la primărie, în Lugoj, și știam ce înseamnă o primărie, dar nu așa îndeaproape. Aveam însă o imagine de ansamblu cu privire la funcționarii publici și cu privire la cum merg lucrurile. Un lucru extraordinar pe care l-am dobândit aici a fost cum gestionează o primărie fondurile europene. Sunt foarte recunoscător pentru asta, pentru că până la urmă succesul unui oraș stă în măsura investițiilor. Evident, dacă vrei să faci lucruri mari, ai nevoie de sume foarte mari, iar cei care sunt capabili să atragă surse de finanțare externe sunt cei care vor reuși. Asta mă va ajuta și pe mai departe în viață.

Care este cea mai productivă Direcție din primărie?

Nu aș vrea să fac o clasificare. Punem cumva oamenii laolaltă, în toate direcțiile există oameni foarte implicați și oameni neimplicați. Există peste tot oameni care trag foarte tare pentru primărie și alții mai delăsători, pentru că nu avem cum să fim toți perfecți. Nu aș vrea să fac o clasificare.

Notele interne transmise de primarul Timișoarei au devenit literă de lege. Se sperie oamenii de ele?

În ultima perioadă nici nu s-au mai prea dat așa multe note interne, au fost prioritare proiectele pe fonduri europene. Pot spune că, cam toate notele interne s-au îndeplinit în termen. Unele nici nu se pot realiza pe moment, pentru că sunt lucruri care durează foarte mult să se implementeze. Unele au nevoie de raportări succesive, mai durează până când sunt duse la îndeplinire. Practic, eu urmăresc toate direcțiile trasate de domnul primar, indiferent dacă sunt scrise sau nu. Notele interne sunt, până la urmă, o asumare a unei măsuri, pentru că, dacă avem pur și simplu o discuție, vorbele rămân în vânt, dar dacă rămân în scris anumite aspecte, orice contestatar poate veni și vedea că există. La fel de bine și răspunsul care vine la note interne este o asumare din partea celor care trebuie să le pună în aplicare. În unele note interne se solicită să se vină punctual cu răspunsuri, în altele se vine cu o informare asupra stadiului de fapt al subiectului.

Planuri pentru anul acesta?

O să fie un an destul de interesant, cu campanie electorală. Sigur vor exista foarte multe presiuni pentru toate persoanele din jurul domnului primar. Sunt perfect conștient că și eu sunt inclus în tot acest procedeu. Eu îmi doresc foarte mult să îmi fac treaba cât mai bine. Pentru mine, indicatorul cel mai important, la final, când se termină mandatul, este ca domnul primar să fie mulțumit de activitatea mea, eu să fiu mulțumit, cam toată lumea din primărie să fie mulțumită, să las până la urmă ceva în urma mea.

Un viitor în administrație sau unul în mediu privat?

Este prematur să discut despre asta. Eu sunt un om destul de calculat și atunci când iau o decizie îmi fac o listă cu plusuri și minusuri. Nu exclud și o funcție în administrația publică, ar fi un lucru pozitiv pentru mine, nu am luat o decizie până acum.

Cu politică sau fără politică?

În momentul de față sunt și înscris într-un partid politic, m-am înscris în PNL. După toată discuția cu Colectiv și după toate mișcările de stradă, am stat puțin și am analizat situația. Nu-mi place să aduc foarte multe critici, îmi place să fac ceva, să încerc să îndrept lucrurile, unde văd că merg prost. Ei bine, sistemul politic, în momentul de față, nu vorbesc la modul general, dar în mare parte, este plin de oameni corupți, de oameni necinstiți. Nu poți să schimbi nimic dacă nu te implici direct și te transformi într-un model de schimbare. Eu de aceea m-am și înscris în PNL, pentru că sper, îmi doresc să încerc să schimb partea asta a clasei politice. În PNL deja am rezonat cu partidul. Momentan sunt membru, dar nu foarte activ. Îmi doresc pur și simplu să fac ceva.

Sunt și legat de partea privată, încă activez, am o firmă în domeniul IT, nu sunt un om care să depindă de politică, am ajuns în această funcție ca un exponent al societății civile, pentru că am fost implicat în organizații studențești. Îmi doresc foarte mult să fac lucruri bune și să schimb lucrurile, eu nu sunt un om care să stea nepăsător, dacă văd că pot face ceva, mă implic.

Articole pe aceeași temă:

Primarul Nicolae Robu si-a luat consilier nou, un politehnist de 24 de ani. Ce va urmari?

Cu radiatorul de acasa intr-o cladire de 4 milioane de euro. Va fi caldura in Incuboxx43Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor