Ingroparea cablurilor din Cetate, dupa aproape o luna de la startul operatiunii

De Roxana Deaconescu
4Comentarii
Ingroparea cablurilor din Cetate, dupa aproape o luna de la startul operatiunii
© Tion: Ingroparea cablurilor din Cetate, dupa aproape o luna de la startul operatiunii
Operațiunea de desființare a cablurilor care atârnă pe clădirile din Cetate merge înainte, în ciuda frigului care se lasă peste oraș. Unii operatori sunt încă la prima etapă, aceea de preechipare, iar până la tăierea păienjenișului de pe toată străzile din zona Unirii mai e ceva de muncă.

Operatorii care au cabluri aeriene în Cetate s-au apucat de treabă încă din 22 octombrie. O parte dintre ei au terminat prima parte a operațiunii, iar săptămâna această urmează să treacă de prima etapă alte două firme care le oferă servicii de telecomunicații timișorenilor.

Potrivit reprezentanților primăriei, aproape toți operatorii au reușit să își ducă fibra optică în canalizația subterană pentru rețelele de telecomunicații electronice, iar săptămâna aceasta o vor face și Orange și Prime Telecom. Unii operatori au trecut deja și de etapa a doua. Urmează branșarea clădirilor, ceea ce înseamnă că Primăria Timișoara are nevoie de un aviz de la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, aviz care a fost cerut deja.

Operațiunea a ajuns undeva la 50%, ne-au dezvăluit oficialii PMT, care susțin însă că nu se poate vorbi deja despre străzi întregi de pe care să fi dispărut cablurile aeriene, pentru că totul se desfășoară pe etape.

„Sunt mai multe etape. Etapa I înseamnă preechiparea. În afară de Orange și Prime Telecom ce vor preechipa săptămâna aceasta, au preechipat toți. Etapa a doua este introducerea fibrei pe magistrale: UPC, Telekom și Digi au introdus. Etapa a treia este sudarea, a patra este introducerea în clădiri și conectarea cu rețelele existente. Abia etapa a cincea presupune tăierea cablurilor”, ne-au explicat reprezentanții Primăriei Timișoara.

Canalizația subterană pentru rețelele de telecomunicații electronice a fost realizată în cadrul proiectului „Reabilitarea spațiilor publice din centrul istoric al Timișoarei”, desfășurat în piețele Unirii, Libertății, Sf. Gheorghe și Țarcului, dar și pe străzile Sergent Constantin Mușat, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Florimund Mercy, Francesco Griselini, Fără Nume, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu și Enrico Carusso. Canalizația are două multiducturi cu șase canale în paralel (12 canale) prefabricate cu secțiunea de 110 mm, precum și cămine de tragere aferente din care se asigură branșamentul clădirilor adiacente, prin intermediul a patru tuburi PEID (cu secțiunea de 40 mm) până la limita de proprietate dintre spațiul public și gangurile de acces în clădiri, se arată în documentație.

Condițiile tehnice și economice prin care se realizează accesul furnizorilor de comunicații electronice la canalizația subterană au fost adoptate de Consiliul Local Timișoara abia în iulie 2018.

Articole pe aceeași temă:

De aproape trei ani așteptăm să dispară cablurile aeriene din Cetate, cam de când avem inclusiv canale subterane pentru firele care strică aproape fiecare fotografie făcută în centrul istoric. Marea operațiune de introducere în subteran a cablurilor a început chiar săptămâna aceasta, dar abia după î...4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor