Inedit: peretii exteriori ai Casei Faenza din Timisoara au fost impodobiti cu opere de arta din ceramica

De Adrian Panduru
1Comentariu
Inedit: peretii exteriori ai Casei Faenza din Timisoara au fost impodobiti cu opere de arta din ceramica
© Peretii exteriori ai Casei Faenza din Timisoara au fost impodobiti cu opere de arta din ceramica
Casa Faenza din Timişoara s-a transformat într-o casă de… ceramică. Reprezentanţii orașului italian Faenza, capitala și patria istorică și mondială a ceramicii, au dorit să îmbogățească zidurile clădirii care îi poartă numele. Şi a făcut acest lucru. Pereţii casei au fost împodobiţi cu adevărate opere de artă din ceramică.

Toţi pereţii acestei case, în afară de unul singur (cel din spate, unde se va mai construi o clădire), “poartă” obiecte de ceramică. Demersul de împodobire al acestor ziduri a început acum 3 ani.

Casa Faenza este edificiul care găzduiește copiii cu tulburări de spectru autist, fiind inaugurată în anul 2000, ca încoronare a înfrățirii dintre orașul Faenza, din Italia, și orașul Timișoara. Clădirea a fost donată Primăriei Municipiului Timișoara, care o gestionează.

Cinci pereți exteriori ai clădirii Casa Faenza au fost în totalitate acoperiți cu opere artistice din ceramică, donate de numeroase ateliere, și au fost aplicate sculpturi realizate de șase artiști de renume internațional, dintre care trei câștigători ai premiului ”Faenza”, cel mai vechi și mai cunoscut concurs de ceramică din lume.

Ideea acestui proiect s-a născut în 2011, cu scopul de a da o identitate puternică unei clădiri importante din capitala Banatului, înconjurată de o grădină minunată, dar cunoscută de foarte puține persoane în afara celor implicate în activitatea sa. Astfel, la Faenza, prieteni ai orașului Timișoara au pus în practică proiectul, alăturând numele clădirii, Casa Faenza, cu Faenza – sinonim în întreaga lume cu ceramica.

În răstimp de trei ani, cu ajutorul a numeroși artizani care s-au alăturat acestei inițiative, s-a putut realiza un minunat mozaic de ceramică, în stil tradițional și ceramică modernă.

La evenimentul de inaugurare a participat primarul Nicolae Robu, precum şi foşti edili ai Timişoarei, printre care Liviu Borha şi Gheorghe Ciuhandu.

„Pentru a face dintr-o clădire aproape anonimă ceva care să fie reprezentativ pentru Faenza, iată, există aici opere ale multor artişti. Au fost cointeresate foarte multe ateliere de artizanat şi de artişti, atât lucrători în faianţă cât şi sculptori. Istoria ceramicii este de milenii. O parte din peretele principal face o trecere în revistă a etapelor, încă din vechimea cea mai îndepărtată până în secolul trecut, aşa încât vedem cum a evoluat această artă în timp”, spune Vittorio Maggi, cetățean de onoare al orașului Timișoara și membru în consiliul director al Asociației Casa Faenza.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor