Inca un parc din centrul Timisoarei se pregateste pentru santier. Va avea fantana decorativa

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
31Comentarii
Inca un parc din centrul Timisoarei se pregateste pentru santier. Va avea fantana decorativa
© foto: Cornel Putan
Probabil cel mai degradat parc din zona centrală a Timișoarei, Parcul Civic, cel de pe bulevardul cu palmieri, va intra în șantier, dar abia anul viitor. Aleile sunt mult prea distruse ca să mai fie lăsate așa, susțin autoritățile locale. Iar fonduri europene nu se pot accesa, așa că se vor investi, conform estimărilor, aproximativ 2 milioane de euro, din bugetul local. Parcul va avea rastele de biciclete, o fântână decorativă și mobilier nou.

Consilierii locali au adoptat, vineri, Documentația de avizare a lucrărilor de intervenție pentru „Parcul Cetate (Parcul Civic)”. Urmează acum întocmirea întregii documentații pentru licitație și apoi alocarea fondurilor din bugetul local. Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, parcul va fi modernizat cu bani din bugetul Timișoarei pe anul 2017.

„Parcul Civic este unul dintre parcurile cele mai degradate din zona centrală, ca atare are nevoie de o intervenție completă. Principalele elemente țin de infrastructura pietonală, dar și de spațiile verzi, de noi plantări, de un sistem de irigație. Va deveni un spațiu excelent după perioada de execuție. Proiectul va fi executat din fonduri de la bugetul local, noul exercițiu financiar al Uniunii Europene prevăzând doar posibilitatea de intervenție la spații verzi pe terenuri degradate, pe terenuri virane, drept urmare parcurile existente trebuie să fie reabilitate pe bugetul local. Din punctul meu de vedere, el va fi finanțat foarte probabil în cursul anului viitor, bugetul de anul acesta nu mai permite astfel de intervenții”, a explicat, pentru tion.ro, viceprimarul Dan Diaconu.

Suprafața totală propusă pentru amenajare este de 67.676 metri pătrați, din care aproape 22.000 de mp de alei. Potrivit D.A.L.I., vor fi alei dalate, alei asfaltate, alei cu pavele tip frunză, alei și piațetă, pavate cu lespezi de piatră. De asemenea, va fi pus la punct și iluminatul public, urmând să fie montați în parc 82 de stâlpi de iluminat cu două corpuri, să fie puse patru pergole, 115 bănci din lemn, 5 bănci din piatră, două bănci circulare, două rastele de biciclete. Vor fi plantați 964 de arbuști, 3.762 de trandafiri, dar se va pune și gard viu, precum și gazon proaspăt. Totodată, va fi amenajată și o fântână decorativă, potrivit documentației.

E nevoie de bani serioși pentru modernizările dorite, valoarea totală a investiției fiind estimată la 8,1 milioane de lei, cu tot cu TVA, adică aproximativ 2 milioane de euro. Toate amenajările ar trebui să fie gata în jumătate de an de la începerea efectivă a lucrărilor.

Potrivit reprezentanților primăriei, Parcul Civic are o istorie foarte scurtă. Aproape întreaga suprafață a acestuia a fost incinta uneia dintre cele mai mari căzărmi militare din Europa, situată în vecinătatea cetății Timișoarei, care a fost menținută până după cel De-al doilea război mondial. Dezafectarea acesteia a început prin 1956, pentru multă vreme parcul de astăzi fiind doar… un câmp de moloz.

„A mai rămas din cazarmă clădirea actualei săli de gimnastică, amenajată pentru diverse spectacole. S-a plantat în jurul ei un șir de plopi piramidali, care astăzi sunt impresionanți. În tot restul suprafeței au existat doar câteva exemplare izolate de arbori care s-au păstrat. (…) După 1971, pentru a masca incertitudinile urbanistice privind această zonă, s-a decis înverzirea ei. S-a plantat masiv, cu tot materialul existent în pepiniere, în special arbori, fără o gândire conturată, în stilul acțiunilor pompieristice caracteristice acelor vremuri. (…) Vegetația a crescut, selecția specifică masivelor forestiere a acționat, numeroase exemplare s-au uscat din cauza cuverturii subțiri de sol ce acoperă molozurile, pe anumite porțiuni, s-a conturat o tramă de alei «de tranzit» și în prezent există un fond vegetal tânăr, relativ variat, cu o valoare peisagistică modestă, dar care constituie un fond valoros de pornire (…) această oază verde în centrul orașului, în imediata apropiere a zonei strict mineral din fosta cetate, definește astăzi personalitatea urbanistică a orașului și a intrat în subconștientul ambiental al locuitorilor. Acest fond vegetal existent va putea deveni o piesă «forte»în structura urbanistică”, se arată în referatul din hotărârea de consiliu local votată vineri de aleși.

Specialiștii spun că Parcul Civic nu a fost foarte bine gândit și că este nevoie de o amenajare arhitecturală peisagistică, concomitent cu o dezvoltare a infrastructurii și a serviciilor de relaxare, recreere și sport.

Articole pe aceeași temă:

Unul din trei parcuri din centrul Timisoarei intra in santier: Central versus Civic si Botanic

In parcurile din centrul Timisoarei face oricine ce vrea, Politia lipseste. Unii se masturbeaza…31Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor