Inca o hartie pentru santierul promis acum 4 ani pe strada Grigore Alexandrescu. Creste investitia

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
19Comentarii
Inca o hartie pentru santierul promis acum 4 ani pe strada Grigore Alexandrescu. Creste investitia
© Tion: Inca o hartie pentru santierul promis acum 4 ani pe strada Grigore Alexandrescu. Creste investitia
Promisiuni peste promisiuni, hârtii peste hârtii! Șoseaua care leagă Torontalului de Aradului așteaptă de multă vreme modernizarea, iar reprezentanții primăriei fac pași mici spre șantierul promis în urmă cu mai bine de patru ani. Între timp, șoferii pierd timp prețios în trafic, iar pietonii merg pe carosabil, pentru că pe bucata din str. Grigore Alexandrescu vizată nu există deloc trotuar. Aleșii vor vota actualizarea devizului.

Aproape 11 milioane de lei cu tot cu TVA ar urma să coste modernizarea străzii Grigore Alexandrescu, mai exact 2,3 milioane de euro, conform devizului general care va fi actualizat de consilierii locali. Vorbim despre o șosea de mai puțin de un kilometru, care în cele din urmă va avea trotuare decente, piste de biciclete, spații verzi și patru benzi de circulație.

În ședința de consiliu local care va avea loc vineri, aleșii vor aproba actualizarea devizului general din cadrul studiului de fezabilitate aferent proiectului „Modernizarea str. Grigore Alexandrescu, tronson Calea Torontalului – Calea Aradului”. Tronsonul despre care vorbim are o lungime de aproape 800 de metri și momentan nu are deloc trotuar, dar pe viitor va avea patru benzi de circulație, piste de biciclete și trotuare decente.

„Având în vedere urbanizarea intensă și dezvoltarea zonelor de locuințe, volumul traficului de autovehicule a crescut în mod considerabil, astfel că în anumite momente ale zilei capacitatea de circulație a drumului este depășită, traficul desfășurându-se anevoios. Ca urmare, este necesară modernizarea și realizarea drumului la patru benzi. Scopul proiectului este de a îmbunătăți condițiile de circulație în partea de nord-vest a municipiului, prin amenajarea străzii cu două benzi de circulație pe sens, amenajare trotuar, piste de biciclete, locuri de parcare, zone verzi și realizarea unei intersecții de tip sens giratoriu la intersecția cu Calea Torontalului, realizând o mai bună funcționalitate a zonei”, se arată în documentație.

Este, de fapt, aceeași documentație care a fost scoasă la înaintare de reprezentanții primăriei în urmă cu patru ani, adică în iulie 2014, când a fost făcut un prim proiect pentru modernizarea șoselei. Acesta a fost întocmit de firma Proexco din Oradea, care a făcut documentația și pentru Inelul IV de circulație, strada care leagă Torontalului de Aradului fiind cuprinsă în Inelul IV.

Conform proiectului, sensul giratoriu de la intersecția cu Calea Torontalului se va întinde pe 17.220 mp, pistele de biciclete vor avea 1.806 mp, trotuarele vor avea 3.433 mp, iar zonele verzi 8.550 mp. Canalizarea se întinde pe 1.325 m, iar rețeaua de alimentare cu apă va avea 300 de metri, în timp ce canalizația subterană pentru rețelele de telecomunicații va fi de 1.325 metri.

foto: Tion

Studiul de fezabilitate a fost adoptat în CLT încă din luna februarie a acestui an, prin HCL 96/2018. Totodată, consilierii locali și-au dat acordul să se treacă la următorul pas: elaborarea proiectului tehnic și a documentației de execuție, necesare pentru lansarea licitației de execuție.

Pentru că din februarie și până acum nu s-a mai făcut nimic, valoarea investiției a fost recalculată, „având în vedere modificările legislative survenite după elaborare SF și ținând cont de rata inflației”. Suma crește la aproximativ 11 milioane de lei cu tot cu TVA, de la aproape 9,5 milioane de lei cât era în februarie. Lucrarea va costa, conform proiectului de hotărâre ce va ajunge pe mesele consilierilor locali, 2,29 milioane de euro, banii urmând să fie luați din bugetul local. Suma finală investită o vom afla abia după ce se va face licitația pentru desemnarea executantului. Până acolo mai este însă cale lungă.

Conform documentației, strada Grigore Alexandrescu ar trebui să fie complet funcțională, după modernizare, în termen de opt luni de la începerea lucrărilor.

Articole pe aceeași temă:

Au proiect de aproape patru ani, dar reprezentanții primăriei abia acum fac un pas înainte pentru modernizarea străzii Grigore Alexandrescu. Consilierii locali vor aproba vineri studiul de fezabilitate, lucrările fiind estimate la peste 2 milioane de euro. Strada ce leagă Torontalului de Aradului va...
Dacă ați crezut că ceea ce a fost până acum a fost greu, atunci pregătiți-vă să trăiți un calvar în următorii doi ani! Primarul Nicolae Robu anunță iarăși șantiere nenumărate, ca până în 2021 să avem un alt oraș, demn de titlul de Capitală Culturală Europeană. Proiectul Solventul, Inelul IV, Calea B...
Ultimul inel de circulație al Timișoarei, înainte de centura de ocolire, este în „chinurile facerii”. Lucrările au început în timpul fostei administrații și nu sunt gata nici acum, iar primăria s-a lovit recent de o problemă: drumul prevăzut în proiect ar fi trecut printr-o pădure, așa că se va cons...19Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor