In prag de iarna, nu se stie ce se va intampla cu vestigiile din Piata Libertatii

De A.S.
2Comentarii
In prag de iarna, nu se stie ce se va intampla cu vestigiile din Piata Libertatii
© TION: In prag de iarna, nu se stie ce se va intampla cu vestigiile din Piata Libertatii
În Piaţa Libertăţii se lucrează de zor la pavare, în cadrul proiectului pe bani europeni privind reabilitarea centrului vechi, dar reprezentanţii Primăriei Timişoara nu pot spune încă, în prag de iarnă, ce se va întâmpla cu vestigiile arheologice descoperite acolo. Este vorba despre ruinele fostei băi turceşti, despre care la începutul anului spuneau că vor fi integrate în proiectul de reamenajare. Oricum, Piaţa Libertăţii ar trebui să fie pavată până de Crăciun, spune primarul Nicolae Robu.

Întrebat pentru ce soluţie s-a optat în cele din urmă în privinţa vestigiilor din Piaţa Libertăţii şi dacă aceste vestigii vor rămâne neprotejate în condiţiile în care se apropie iarna, primarul Nicolae Robu a afirmat că… deocamdată există trei variante şi nicio soluţie.

„Nu ştiu… Mă depăşeşte problema aceasta şi mă şi irită, ca să fiu sincer. Sunt trei variante: varianta de îngropare şi de marcare la suprafaţă cu bronz sau în alt mod a ceea ce a fost acolo cândva, varianta acoperirii cu sticlă şi varianta lăsării descoperite. Acestea sunt cele trei variante de principiu pe care le expun specialiştii. Aşteptăm o soluţie, o tot aşteptăm demult… Un aviz de la Ministerul Culturii”, a declarat Robu.

Asta, în condiţiile în care la începutul anului, în luna februarie, arhitectul Radu Mihăilescu, unul dintre arhitecţii care se ocupă de proiectul de reabilitare a zonei Cetate, prezenta două propuneri de amenajare pentru Piaţa Libertăţii, care presupuneau integrarea vestigiilor arheologice.

„În timpul săpăturilor s-au descoperit ruinele fostei băi turceşti. O primă variantă pe care am avut-o pentru a integra descoperirile în Piaţa Libertăţii ar fi ca pe o suprafaţă de circa 300 de metri pătraţi, de formă circulară, ca să se poată integra uşor în desenul propus, să scufundăm pardoseala pieţii cu circa 50 de centimetri, astfel încât să poată fi prezentat un fragment din zidurile descoperite. Acestea ar urma să fie conservate, impermeabilizate pentru a nu fi afectate de condiţiile meteorologice. Pardoseala acestei suprafeţe ar urma să fie realizată dintr-un alt material. O altă varianta de integrare a ruinelor ar fi să nu se mai producă denivelarea pe zona respectivă, ci construcţiile descoperite să fie marcate în pavaj printr-un alt material, de altă culoare, care ar urma să prezinte tot ce s-a descoperit în urma cercetărilor. Proiectul este în lucru şi se face împreună cu echipa de arheologi, astfel încât soluţia aleasă să mulţumească pe toată lumea. Eu am propus ca ruinele să fie descoperite”, explica atunci Mihăilescu.

În Piaţa Libertăţii continuă lucrările de pavare. Reprezentanţii municipalităţii estimează că operaţiunea va putea fi finalizată în cursul lunii decembrie, până de sărbători.

„Se lucrează în Libertăţii foarte bine, în fiecare sâmbătă, în fiecare duminică, până seara, numai că merge foarte încet. Este o lucrare extrem de anevoioasă. Piaţa Libertăţii va fi gata pavată până la venirea iernii, până spre Crăciun. Nu mai repede, pentru că merge foarte încet, nimeni nu a putut estima că va merge atât de încet acest pavaj curbat. La liniile de tramvaie se măsoară fiecare cărămidă, se trasează, se montează, este foarte anevoios. Pe strada Mercy se fac pregătirile pentru pavare, s-a terminat lucrarea la reţelele de utilităţi, urmează doar să se monteze câteva cămine pe Eugeniu de Savoya şi apoi să se acopere. În rest, totul e gata, totul e acoperit, ne-am atins acest obiectiv să nu ne prindă iarna cu canalele descoperite”, a explicat Robu.

Proiectul privind reabilitarea centrului istoric trebuie finalizat până în vara anului 2015.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor