Hristos a Inviat! Timisorenii au venit sa ia lumina

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
34Comentarii
Hristos a Inviat! Timisorenii au venit sa ia lumina
© TION: Hristos a Inviat! Timisorenii au venit sa ia lumina
Timișorenii au venit să ia lumină, sâmbătă, la miezul nopții, la bisericile din oraș sau la lăcașurile de cult din împrejurimile urbei. La biserica din Mehala s-a strâns multă lume la slujba de Înviere, care a început înainte de miezul nopții. Lumina a fost împărțită credincioșilor prezenți la slujbă de preoți, imediat după miezul nopții.

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim, prima dată la București, apoi a fost transportată cu un avion special la Timișoara. Credincioșii au venit în număr mare la bisericile din urbe. Unii au ales să asiste la slujba de Înviere la Catedrala Mitropolitană, la mănăstiri, ori în biserici care le sunt apropiate sufletului. După ce au luat lumină, o parte dintre cei prezenți la slujbă s-a îndreptat spre casă, ori la rude și prieteni. Alți timișoreni au ales să asiste la întreaga slujbă și după miezul nopții.

În Mehala, credincioșii au venit în număr mare la biserică. Au înconjurat lăcașul de cult, după care au ascultat slujba.

Mehala a devenit din comună cartier al Timișoarei în 1910, primind denumirea de Franzstadt.

„Pe la începutul secolului XX, românii din Mehala, consolidându-şi starea economică şi coeziunea spirituală, au hotărât (în anul 1909) că a sosit momentul pentru construirea unei biserici proprii. Izbucnirea primului război mondial a împiedicat însă realizarea acestei dorinţe.
În anul 1924 comitetul consiliului parohial a decis zidirea unei biserici noi. În acelaşi an s-a obţinut de la primăria oraşului, în piaţa Avram Iancu, terenul necesar pentru zidire, în suprafaţă de 3000 metri pătraţi. Planul bisericii este întocmit de prof. dr. ing. Victor Vlad, de la Politehnica din Timişoara, şi de Adrian Suciu, arhitectul şef al oraşului.

Piatra de temelie a fost pusă în 4 octombrie 1925, în cadrul unui serviciu divin oficiat de episcopul Aradului, P.S. Grigore Comsa. La acest eveniment luat parte: Regele Ferdinand I întregitorul de Ţară, regina Maria şi copiii acestora – Carol şi Elena – precum şi numeroase oficialităţi locale, aşa cum au fost prefectul Ioan Oprea şi primarul Timişoarei Lucian Georgevici. Sfinţirea are loc în ziua de 10 octombrie 1937, fiind prezenţi şi episcopul Aradului – P.S. Andrei Magieru şi cel al Oradiei – P.S. Nicolae Popovici”, scrie Matei Barbu în volumul Timișoara – Biserici și temple / Kirchen und Tempel / Churches and Temples, fragment postat de www.banaterra.eu.

 34Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor