Harta calitatii drumurilor din Romania a devenit interactiva

De M. Hoster
Harta calitatii drumurilor din Romania a devenit interactiva
© TION: Harta calitatii drumurilor din Romania a devenit interactiva
Drumul naţional dintre Timişoara şi Arad este unul excelent, la fel cel spre Jimbolia. Din capitala de judeţ spre graniţa cu Serbia se merge pe un asfalt bun, iar de la intrarea pe centura Detei şi până la vamă, carosabilul este impecabil. Nu sunt cuvintele autorităţilor, ci opiniile şoferilor, a celor care circulă pe şoselele respective, reunite într-o hartă a calităţii drumurilor, una interactivă.


În urmă cu ceva timp, o iniţiativă proprie, fără a urmări un scop comercial, ducea la crearea unei hărţi a calităţii drumurilor din România. Acolo sunt date reale, nu sunt informaţii ale autorităţilor, ale administratorilor drumurilor, ci ale utilizatorilor acestora. Ai dat cu maşina într-o groapă, ai „raportat” şi informaţia a devenit bază pentru harta respectivă.

Iată că împreună cu trei studenţi masteranzi la Departamentul de Geografie al Universităţii de Vest, harta a ajuns la un alt nivel. Aceasta este interactivă, iar fiecare persoană interesată poate vedea pe harta respectivă drumul pe care vrea să-l parcurgă și poate consulta părerile șoferilor legate de calitatea șoselei.

Informaţiile furnizate de şoferi au devenit bază pentru clasificarea drumurilor, fiecare şosea importantă, inclusiv multe drumuri judeţene importante, au fost catalogate, fiecare calitate are alocată o anumită culoare. Datele sunt culese din proiectul OpenStreetMap, realizat chiar pe baza contribuţiei utilizatorilor. Sunt clasificate aproximativ 20.000 de sectoare de drum, unite ulterior în sectoare de drumuri mai mari. Mare parte dintre drumuri, mai ales cele principale, sunt analizate chiar şi în interiorul localităţilor.

Harta este disponibilă aici.

Pentru informații, mutați cursorul peste un sector de drum. Pentru a vedea harta pe tot ecranul, folosiți a treia iconiță din stânga sus (Fullscreen). Harta interactivă se află într-o primă variantă și a fost realizată pe baza datelor disponibile la 9 ianuarie 2015.

Drumurile din Timiş, relativ bune

Conform acestei hărţi, dintre drumurile principale, cel spre Arad şi cel spre Jimbolia sunt la cel mai înalt nivel. Spre Stamora şi spre Sânnicolau există ceva probleme pe porţiunile dinspre Timişoara, primul până la Deta, al doilea până la Biled, conform hărţii interactive. De asemenea, drumul spre Lugoj este catalogat în prima categorie de calitate.

Cel mai prost drum clasificat este cel judeţean dintre Buziaş şi Berzovia, cel care ar urma să facă parte din legătura dintre Caraş – Timiş – Arad, atât de mult solicitat şi prevăzut în tot felul de înţelegeri între cele trei consilii judeţene. În ciuda problemelor de pe A1, situaţia este considerată la cel mai înalt nivel de calitate, chiar şi pe Arad – Timişoara.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor