Guvernul ignora iar Timisoara: orasul, uitat complet din strategia Ministerului Culturii pe 2016

De Simina Bratu
9Comentarii
Guvernul ignora iar Timisoara: orasul, uitat complet din strategia Ministerului Culturii pe 2016
© Guvernul ignora iar Timisoara: orasul, uitat complet din strategia Ministerului Culturii pe 2016 (foto: arhiva)
Obținerea de finanțare pentru construirea unei săli de concerte la București, modernizarea clădirii Teatrului „Lucian Blaga” din Cluj sau o nouă lege a… cinematografiei. Acestea sunt doar câteva dintre prioritățile trecute în Strategia pe anul 2016 a Ministerului Culturii, document din care orașul de pe Bega lipsește în totalitate. Deși Timișoarei i s-a promis încă din 2013 un Muzeu al Revoluției, se pare că nici anul acesta nu vom avea parte de așa ceva.

Ministerul Culturii a publicat „Strategia Culturii și Patrimoniului Național”, anunțând prioritățile pentru 2016.

Spre exemplu, până în luna iulie a acestui an, Ministerul Culturii dorește să obțină finanțare și să demareze procedurile pentru construcția unei săli de concerte, la București, cu o capacitate de 2.000 – 2.400 de persoane.

În atenția ministerului este și clădirea Muzeului Național de Istorie a României, care are nevoie de restaurare și modernizare. Termenul pentru demararea procedurilor este luna iunie. Tot până atunci, Ministerul Culturii speră să obțină finanțare și să înceapă procedurile pentru restaurarea clădirii Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj. Iașiul primește și el atenția meritată, urmând ca până în primăvară să se finalizeze lucrările de consolidare și restaurare la Palatul Culturii.

Tot în strategie este menționat și Muzeul Național al Țăranului Român, la care lucrările de consolidare și restaurare vor începe din această lună. De asemenea, printre proiecte se mai numără și restaurarea clădirii Bibliotecii Franceze „Omnia” din Craiova, reabilitarea urmând să înceapă în luna septembrie.

Nu în ultimul rând, în 2016, Ministerul Culturii se va concentra și asupra simplificării și diversificării instrumentelor de finanțare oferite de Administrația Fondului Cultural Național, asupra inițierii unui program național pentru salvarea/consolidarea clădirilor de patrimoniu cu risc seismic ridicat, asupra prezentării în guvern a proiectului unei noi legi a cinematografiei și altele.

După cum se poate observa, strategia Ministerului Culturii pe 2016 ignoră în totalitate Timișoara, mai ales că orașului i s-a promis un Muzeul al Revoluției încă de acum trei ani. Atunci, ministru al Culturii era Daniel Barbu, care anunța că până la sfârșitul lui 2013, Muzeul Revoluției va fi deschis. Apoi, și-a dat seama că a fost luat de val și a declarat că totul va fi gata în 2014, la timp pentru marcarea a 25 de ani de la Revoluție. De atunci, lucrurile au înaintat greoi spre deloc, fără a exista prea multe certitudini în ceea ce privește acest proiect.

În situația dată, se pare că nici în 2016 Timișoara nu va avea muzeul promis și nici vreun alt proiect nu se întrevede la orizont. Asta în condițiile în care Timișoara a rămas în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, în 2021.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor