Guvernul a alocat bani pentru o banca de sange si tesuturi umane la Timisoara

De Adrian Panduru
2Comentarii
Guvernul a alocat bani pentru o banca de sange si tesuturi umane la Timisoara
© TION: Guvernul a alocat bani pentru o banca de sange si tesuturi umane la Timisoara
Guvernul României a decis alocarea a 30,1 milioane de lei pentru realizarea de bănci de sânge și țesuturi umane în patru orașe din țară. Printre acestea se numără și Timișoara.

În urbea de pe Bega, banca de sânge și de țesuturi umane va fi construită lângă Clinica de Ortopedie a Spitalului Județean Timișoara. Noua construcție va fi ridicată sub umbrela Spitalului Județean Timișoara. Cei peste 30 de milioane de lei vor fi împărțiți în mod egal între cele patru centre unde se vor realiza astfel de bănci de sânge și țesuturi: București, Iași, Târgu Mureș și Timișoara. Deocamdată, în orașul de pe Bega sunt prelevate țesuturi, dar se stochează la București.

„Urmează să se facă o licitație la Ministerul Sănătății. La Timișoara va fi una dintre cele patru bănci de țesuturi, lângă Clinica de Ortopedie, în incinta Spitalului Județean. Spațiul este alocat de către Consiliul Județean Timiș, a fost alocat în urmă cu câțiva ani. Se împart banii la patru, cele patru clădiri vor fi identice, patru centre identice, în orașe diferite. La Timișoara, tot ce înseamnă prelevare de țesuturi și celule se transferă la București”, spune Dan Ilincariu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Timișoara.

Despre realizarea unei bănci de sânge și țesuturi la Timișoara se vorbește încă din anul 2010, iar terenul a fost alocat în septembrie 2011.

“Prin această decizie, Guvernul alocă suma de 30,1 milioane lei, pentru anii 2016-2017, în scopul îndeplinirii obiectivelor restante din cadrul unui proiect cu finanțare PHARE privind băncile de sânge – unitățile de transfuzie – din spitale și utilizarea terapeutică a țesuturilor și celulelor umane. Fondurile sunt destinate preponderent finalizării unor lucrări de construcții, dotări cu echipamente și servicii de auditare a achiziției pentru cele patru bănci de țesuturi și celule umane din București, Iași, Târgu Mureș și Timișoara. Sumele alocate sunt destinate contractării și implementării componentelor necontractate din cadrul proiectului. Banii vor fi alocați din bugetul aprobat Ministerului Sănătății, prin virări de credite bugetare de la celelalte tipuri de cheltuieli din cadrul aceluiași capitol, astfel: pe anul 2016 vor fi alocați 25,3 milioane lei și 4,7 milioane lei pentru 2017” se arată într-un comunicat de presă transmis de Guvernul României.

Articole pe aceeași temă:

Teren pentru Banca de tesuturi si celule umane Timisoara

Timisoara va avea propria Banca de Tesuturi si Celule

Adrian Panduru2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor