Grindeanu audiat in instanta in dosarul Poli II: Am fost tot timpul impotriva asocierii cu Iancu

De Bogdan Marta
Reactualizat la:
8Comentarii
Grindeanu audiat in instanta in dosarul Poli II: Am fost tot timpul impotriva asocierii cu Iancu
© TION: Grindeanu audiat in instanta in dosarul Poli II: Am fost tot timpul impotriva asocierii cu Iancu
Fostul viceprimar al Timișoarei și premier al României, Sorin Grindeanu, a fost audiat, luni, la Tribunalul Timiș, în calitate de martor în dosarul Poli II, el susținând în repetate rânduri că a fost împotriva asocierii cu echipa patronată de Marian Iancu, însă din cauza oportunității, nu din cauză că ar fi avut dubii asupra legalității acestei asocieri. El a explicat și de ce a semnat o plată de 300.000 de lei către Politehnica lui Iancu.

Grindeanu a venit singur, luni, la Tribunalul Timiș, după ce a fost citat ca martor în dosarul Poli II. Vă reamintim că fosta conducere a Primăriei Timișoara, în frunte cu fostul primar Gheorghe Ciuhandu și fostul viceprimar Adrian Orza, a fost trimisă în judecată de DNA pentru asocierea cu echipa patronată de Marian Iancu, care a primit zeci de milioane de lei ajutor din partea autorităților locale.

Încă de la început, judecătoarea i-a atras atenția lui Grindeanu că poate să nu răspundă la întrebări legate de modalitatea derulării contractului de asociere, obiectul procesului fiind felul în care a fost încheiat contractul de asociere dintre Primăria Timișoara și Consiliul Local Timișoara și echipa Politehnica Timișoara, patronată la acea vreme de Marian Iancu.

Grindeanu a explicat că în momentul votării asocierii între municipalitate și Politehnica lui Marian Iancu, el, împreună cu grupul de consilieri PSD, a votat împotrivă, însă nu din cauză că ar fi existat suspiciuni de nelegalitate, proiectul de hotărâre având toate avizele necesare, ci din cauză că social-democrații au considerat neoportună această asociere, care ar fi presupus milioane de lei pe an, bani ce puteau fi direcționați în alte scopuri.

„A fost o comisie de negociere care consta, cred, și din membri ai Consiliului Local, și din executiv. (…) Eu eram consilier local în 2008, liderul grupului PSD, format din șase membri. În plenul Consiliului Local a fost o dezbatere nu neapărat de legalitate, ci de oportunitatea finanțării acelei echipe. Noi am votat împotrivă. Nu s-au pus probleme de legalitate, proiectul având toate avizele necesare, inclusiv juridic”, a povestit Grindeanu.

Fostul premier a mai spus că ulterior acestui vot, relația dintre el și Marian Iancu a intrat pe o pantă descendentă.

În 2009, în urma alegerilor locale și a protocolului semnat ulterior, Grindeanu a ajuns viceprimar. De asemenea, el era și membru în Consiliul Director al Politehnicii Timișoara, însă a susținut în fața instanței că nu a fost la nicio întâlnire a acestuia pentru că nu a fost chemat.

„Nu am fost la nicio ședință a Comitetului Director în niciunul din acești ani pentru că eu cred că nu s-a convocat. Și dacă s-a convocat, eu nu am fost chemat”, a mai spus Grindeanu.

Fostul viceprimar al Timișoarei a mai spus și că din cauza grupului PSD, în Consiliul Local Timișoara a fost respins un proiect de hotărâre care, dacă ar fi trecut, ar fi însemnat ca Marian Iancu să intre în posesia a 500 de hectare în zona Mehala pe care să construiască un nou stadion și cartierul Viola. Însă, deși majoritatea consilierilor locali au votat „pentru”, proiect, fiind unul de patrimoniu care necesita două treimi din voturi, a fost respins. Acest lucru a însemnat o nouă răcire a relațiilor dintre el și Marian Iancu.

Grindeanu a adăugat că în primii ani nu s-a pus problema de legalitate a finanțării, la nivelul Primăriei Timișoara existând o comisie care verifica fiecare ordonanțare de plată, iar primele controale ale Curții de Conturi nu au descoperit nimic în neregulă cu acest contract.

„Abia în 2011-2012 inspectorii de la Curtea de Conturi au spus contrariul”, a mai declarat Grindeanu în fața instanței.

În opinia lui, contractul de asociere s-a realizat din cauza fenomenului social pe care Poli îl reprezenta în Timișoara, însă el a ținut să precizeze că înainte de semnarea lui conducerea Primăriei Timișoara ar fi trebuit să ceară un punct de vedere de la Consiliul Concurenței, pentru ca banii să nu fie considerați ajutor de stat.

„Vă spun cu mâna pe inimă că nu ne-am (consilierii locali PSD – n.r.) pus problema legalității, chiar dacă am votat constant împotrivă”, a mai afirmat Grindeanu.

Unul dintre apărători a încercat să demonstreze că Grindeanu minte în fața instanței

După primele declarații date în fața instanței, unul dintre apărătorii prezenți în sală a încercat să demonstreze că Sorin Grindeanu a mințit în fața instanței atunci când a susținut că s-a opus asocierii dintre municipalitate și Politehnica lui Marian Iancu. În sprijinul afirmațiilor sale, avocatul Daniel Sabou a adus Hotărârea Consiliului Local 148 din 2009, care prevedea finanțarea echipei cu 4,5 milioane de lei și care a fost votată și de Sorin Grindeanu.

Fostul premier a spus că a votat această hotărâre pentru că acel contract de asociere era deja în vigoare, iar banii fuseseră deja aprobați prin buget.

„E posibil să fi votat una din multele Hotărâri de Consiliu Local legate de Poli. Dar linia generală era că am fost împotriva acestui demers din punct de vedere al oportunității. Eu aveam doar un vot și grupul PSD avea doar șase consilieri. Așa că nu mă veți face pe mine responsabil de așa ceva”, a tunat Grindeanu.

În continuare, avocatul l-a întrebat pe Grindeanu dacă a făcut un amendament la acea hotărâre care prevedea ca cele 9 milioane de lei alocate în acel an echipei să fie împărțite în două tranșe egale de câte 4,5 milioane de lei fiecare, ultima tranșă fiind condiționată de calificarea Politehnicii în cupele europene.

„Nu-mi aduc aminte de acel amendament, dar dacă l-am făcut, am făcut bine. Am condiționat plata banilor de performanță”, a răspuns Grindeanu.

De asemenea, avocatul l-a întrebat pe Sorin Grindeanu dacă, în calitate de viceprimar al Timișoarei, a semnat o ordonanțare de plată pentru Poli, în 2010, în valoare de 300.000 de lei.

„Bănuiesc că în acea zi erau plecați și domnul Ciuhandu și domnul Orza, care îl înlocuia ca primă semnătură. Având toate avizele de la compartimentele respective, normal când a venit (acea ordonanțare de plată – n.r.) – și nu venea doar una zilnic – nu am considerat o problemă. De altfel, puteam fi acuzat de abuz în serviciu dacă nu o semnam, având în vedere că exista un contract în derulare care la ora aceea nu fusese contestat de nimeni”, a explicat Grindeanu decizia de la acea vreme.

El a spus că nu a chemat pe nimeni la discuții legate de acea plată, deoarece mapa care conținea acea ordonanțare avea toate avizele necesare.

În ceea ce privește calitatea sa de membru al Consiliului Director al echipei Politehnica Timișoara, Grindeanu a spus că după ce a devenit viceprimar se afla chiar în incompatibilitate, însă nu și-a dat demisia pentru că acel consiliu nu se întrunise niciodată, din punctul lui de vedere, iar Consiliul Local Timișoara, cel care trebuia să vină cu o nouă propunere, nu a făcut niciodată acest lucru. Fostul premier a ținut să precizeze că nu a fost niciodată remunerat pentru acea funcție.

De asemenea, ca răspuns la întrebarea unui alt avocat, Grindeanu a spus că, în calitate de premier, a dat o Hotărâre de Guvern prin care permite autorităților locale să finanțeze sportul, însă această posibilitate este condiționată de legislația în vigoare. Fostul premier a concluzionat spunând că normele de aplicare ale aceste hotărâri nu sunt încă publicate.

Zi importantă la Tribunalul Timiș în dosarul „Bani de la primarie pentru Politehnica lui Marian Iancu”. În fața instanței ar fi trebuit să depună declarații în calitate de martori atât fostul viceprimar Sorin Grindeanu, cât și actualul primar Nicolae Robu, însă primul nu s-a prezentat deloc, iar al ...
Fostul primar al Timișoarei a ajuns, vineri, în fața instanței de judecată pentru a fi audiat în dosarul „Bani pentru Politehnica lui Marian Iancu”. Fostul edil al orașului a explicat cum a ajuns ca echipa patronată de milionar să fie subvenționată de la bugetul local și de ce, în opinia sa, nici el...8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor