Fostul presedinte CJ Timis Constantin Ostaficiuc, trimis in judecata de DNA in dosarul Poli

De Bogdan Marta
Reactualizat la:
6Comentarii
Fostul presedinte CJ Timis Constantin Ostaficiuc, trimis in judecata de DNA in dosarul Poli
© TION: Fostul presedinte CJ Timis Constantin Ostaficiuc, trimis in judecata de DNA in dosarul Poli
Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş Constantin Ostaficiuc, care este acuzat de abuz în serviciu în dosarul finanţării Politehnicii Timişoara în perioada Marian Iancu. Alături de Ostaficiuc, în acest dosar au mai fost trimişi în judecată şi alţi înalţi funcţionari din cadrul CJ Timiş, cum ar fi fostul secretar al CJ Timiş, Petrişor Nădăştean, precum şi membri ai staff-ului de conducere al Poli Timişoara, printre care şi Gheorghe Chivorchian. Prejudiciul calculat de procurori: aproape 10 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat de presă dat publicităţii, luni, de Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii au dispus trimiterea în judecată a lui Constantin Ostaficiuc şi Petrişor Nădăştean pentru abuz în serviciu. Mai sunt judecaţi în acest dosar pentru complicitate la abuz în serviciu şi alţi înalţi funcţionari din cadrul CJ Timiş: Răzvan Hrenoschi, Octavia Pepa, sabin Cionvică, Petru Borza şi Marian Mihuţ.

Nici membri ai staff-ului de conducere a echipei de fotbal Poli Timişoara nu au scăpat de acuzaţii. Astfel, vor fi judecaţi pentru complicitate la abuz în serviciu şi fals în înscrisuri Gheorghe Chivorchian, Ion Negrei şi Ioan Liviu Roşca.

„În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În perioada 2008-2011, inculpații Ostaficiuc Constantin și Nădăștean Ioan-Petrișor, profitând de funcțiile pe care le ocupau (președinte al Consiliului Județean Timiș și respectiv secretar al județului Timiș), în mod abuziv și contrar prevederilor legale în vigoare, au aprobat și dispus alocarea și plata, cu sprijinul celorlalți coinculpați, din bugetul județului Timiș, a sumei de 9.950.000 lei către S.C. Politehnica Timișoara S.A. (fostă S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A.), în condițiile în care potrivit reglementărilor în vigoare, finanțarea structurilor sportive de drept privat din bugetele publice este limitată la entitățile fără scop lucrativ, fiind excluse societățile comerciale al căror scop este obținerea unui profit, în cazurile în care sursa de finanțare o reprezintă sume de bani ce provin din fonduri publice”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii DNA menţionează că, legal, este permisă doar susținerea unor activități care nu urmăresc realizarea unor beneficii, doar de către beneficiarul sumei de bani.

„S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A, devenită ulterior S.C. Politehnica Timișoara S.A. nu era inclusă în categoria acestor entități, dat fiind forma de organizare a acesteia în societate pe acțiuni. În concret, s-a reținut că inculpații Constantin Ostaficiuc – președinte al Consiliului Județean Timiș și Petrișor Ioan Nădăștean – secretar al județului, cu știință, au inițiat procedurile de obținere și apoi au avizat favorabil hotărârea Consiliului Județean Timiș nr. 39/03.04.2008, în baza căreia, la data de 03.04.2008 s-a semnat protocolul de colaborare între Consiliul Județean Timiș și S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A. (societate care ulterior și-a schimbat denumirea), având ca obiect susținerea echipei de fotbal S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A., invocând ca și considerent social, necesitatea realizării proiectului de ridicare a nivelului performanței sportive și asigurarea condițiilor de accedere și participare la competițiile de club UEFA. Aceste documente au fost încheiate în condițiile în care inculpații au cunoscut faptul că nu exista o bază legală, întrucât societatea respectivă nu se încadra în categoria beneficiarilor finanțării, fiind o societate pe acțiuni de drept privat, al cărei scop era obținerea de profit în interesul unui număr restrâns de persoane, așadar nu era o societate fără scop lucrativ ce are ca obiect dezvoltarea sportului de masă”, se mai arată în documentul amintit.

Procurorii anticorupţie au mai reţinut că Ostaficiuc şi Nădăştean au fost sprijiniţi de ceilalţi înalţi funcţionari din cadrul CJ Timiş, care şi-au încălcat atribuţiile de serviciu

„În derularea activității infracționale concepute de inculpații Ostaficiuc Constantin și Nădăștean Ioan Petrișor, aceștia au fost sprijiniți de inculpații Mihuț Mircea Marian, Cionvică Dan Sabin, Borza Petru și Pepa Daniela Octavia care și-au încălcat atribuțiile de serviciu și au întocmit, avizat și semnat, cu încălcarea atribuțiilor legale, actele necesare efectuării plăților de către Consiliul Județean Timiș, fără a avea documentele justificative prevăzute de lege. Astfel, în perioada 2008-2011, în baza contractului semnat, Consiliul Județean Timiș, cu încălcarea prevederilor legale, a acordat S.C. Politehnica Timișoara S.A. (fostă S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A.), din bugetul județului, suma de 9.950.000 lei, sumă ce constituie un prejudiciu adus bugetului Consiliului Județean Timiș”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii anticorupţie au mai constatat că, deşi finanţarea echipei cu bani publici era condiţionată de plata datoriilor pe care Poli Timişoara le avea faţă de CJ Timiş, acest protocol a fost încălcat.

„Mai mult, alocarea sumelor de bani era condiționată de îndeplinirea obligațiilor de plată restante și la termen ale S.C. Politehnica Timișoara S.A. față de Consiliul Județean Timiș, obligații ce s-a constatat că nu au fost îndeplinite, entitatea beneficiară înregistrând datorii semnificative la bugetul județean tocmai din categoria celor menționate în protocol, atât la momentul încheierii protocolului cât și a actelor adiționale prin care acesta a fost prelungit ulterior pentru alte perioade bugetare. Datoriile restante erau cunoscute de factorii de decizie din cadrul C.J. Timiș, atât la data semnării protocolului, cât și la momentul semnării actelor adiționale de prelungire a protocolului pentru următoarele perioade bugetare”, mai spun cei de la DNA.

Mai mult, banii primiţi de Poli Timişoara au fost folosiţi pentru acoperirea unor cheltuieli ale Politehnicii Timişoara care nu aveau nicio legătură cu activitatea fotbalistică.

„Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că, după aprobarea finanțării, în scopul întocmirii și efectuării înregistrărilor financiar contabile de către angajații Consiliul Județean Timiș a sumelor de bani virate către firma respectivă, inculpații Chivorchian Haic Gheorghe, Negrei Ioan și Roșca Liviu Ioan, pentru a sprijini activitatea infracțională a angajaților respectivi, au prezentat și depus documente false din care rezulta că sumele de bani acordate au fost utilizate pentru achitarea drepturilor de natură salarială sau asimilată veniturilor către jucătorii de fotbal legitimați la clubul de fotbal respectiv. În realitate, sumele alocate de la bugetul județean Timiș au fost folosite în alte scopuri decât destinația stabilită prin protocol, fiind astfel acoperite cheltuieli ale S.C. Politehnica Timișoara S.A. care nu aveau legătură cu activitatea echipei de fotbal, în condițiile în care, între destinațiile stabilite prin protocolul de colaborare a sumelor alocate (sume cu destinație specială – „exclusiv pentru acoperirea cheltuielilor echipei de fotbal”) și utilizarea lor efectivă, conform datelor din Trezoreria Timișoara, nu exista corespondență. Astfel, banii au fost direcționați în alte scopuri (plăți de penalități contractuale și chirii, în relația cu același Consiliu Județean, plăți prin executare silită efectuată de organele fiscale ale Ministerului Finanțelor Publice etc.)”, mai spun cei de la DNA.

Procurorii anticorupţie au dispus punerea de sechestru pe bunurile lui Ostaficiuc, Nădăştean, Hrenoschi, Mihuţ, Roşca şi Cionvică.

„De asemenea, au mai fost aplicate popriri asupra conturilor bancare deschise pe numele inculpaților Nădăștean Ioan Petrișor și Ostaficiuc Constantin. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații”, concluzionează cei de la DNA.

Articole pe aceeași temă:

Gheorghe Chivorchian, pus sub acuzare de DNA in dosarul finantarii Poli lui Marian Iancu6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor