Firmele din Timis prefera contractele pe perioada determinata

De M. Hoster
Ioan Taran, sef serviciu în cadrul AJOFM Timis
Ioan Taran, sef serviciu în cadrul AJOFM Timis
Problemele economice cu care s-a confruntat industria românească, în legătură directă cu cea europeană, au schimbat într-o importantă măsură piaţa muncii din Timiş. Contractele pe perioadă nedeterminată au fost treptat înlocuite cu cele pe perioadă determinată.

Tot mai multe firme, mai ales cele care lucrează cu parteneri externi, preferă să angajeze muncitori doar atunci când au comenzi. Oamenii primesc de lucru atunci când există solicitări pentru produse, după care sunt nevoiţi să găsească un alt loc unde să poată să-şi câştige pâinea. De multe ori firmele care au angajat iniţial personalul apelează la scurt timp de la încheierea contractului anterior la aceeaşi oameni. Comenzile sunt tot mai multe, iar perioada dintre două astfel de contracte devine tot mai scurtă. Se preferă aceeaşi muncitori pentru că aceştia sunt deja obişnuiţi cu modul de lucru, au experienţă pe poziţia respectivă şi nu mai necesită o perioadă de acomodare sau pregătire.„Tot mai mulţi angajatori folosesc contractele la termen. Lucrează cât au comenzi şi după aceea se încheie contractul. E bine că la comenzi noi apelează la aceeaşi muncitori”, explică Ioan Ţăran, şef serviciu în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş.

Situaţia actuală de pe piaţa muncii este reliefată şi de datele statistice ale AJOFM Timiș. În urma furnizării serviciilor de mediere a muncii au fost angajate 8.384 de persoane, dintre care 3.447 cu contract pe perioadă nedeterminată şi 4.937 cu contract de muncă pe perioadă determinată.

Problema este că mulţi şomeri nu se arată interesaţi de asemenea contracte pe perioadă determinată. Ei solicită stabilitatea locurilor de muncă şi nu sunt dispuşi să caute periodic o nouă slujbă. De multe ori, în cazul în care persoana angajată pe un anumit termen este bine văzută de angajatori ajunge să i se propună şi o slujbă pe termen nederminat.

Lipsa şomerilor de pe piaţa muncii creează probleme la găsirea de noi oameni pentru a fi angajaţi, iar multe firme preferă în ultima perioadă să îşi asigure forţa de muncă preferând să ofere contracte avantajoase pe durată mai mare. Vă reamintim că în ultimele două luni rata şomajului a coborât sub 2% în județul Timiș.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !