Finantele au pus ochii pe geanta cu bani a romanilor

De M. Hoster
10Comentarii
Finantele au pus ochii pe geanta cu bani a romanilor
Ministerul Finanţelor pune gând rău plăţii cu geanta de bani. Zilele în care doi clienţi se întâlneau la notar cu sacul de bani pentru a vinde/cumpăra un apartament va deveni, cel puţin teoretic, istorie. Tranzacţiile între persoane fizice mai mari de 10.000 de lei pe zi vor fi interzise.

Până la finalul lunii ianuarie ar urma să intre în vigoare un nou ordin al Ministerului de Finanţe prin care vor fi drastic limitate plăţile în numerar. Astfel, persoanele fizice nu vor mai putea efectua tranzacţii mai mari de 10.000 de lei pe zi. La fel, persoanele juridice vor putea utiliza sume şi mai mici în numerar în tranzacţii, jumătate din valoarea permisă în acest moment, de la 10.000 la 5.000.

Cum va afecta această decizie viaţa de zi cu zi? În primul rând vor fi modificări la tranzacţiile imobiliare. Terenurile, casele, apartamentele, toate acestea se vindeau prin tranzacţii directe în numerar. Omul venea cu sacul cu bani, clienţii se întâlneau la notar, băteau palma, semnau contractul şi sacul îşi schimba „plimbătorul”. De multe ori tranzacţiile se efectuau la valoarea minimă notarială prevăzută în grilele de specialitate, aceasta chiar dacă valoarea reală a tranzacţiei era mai mare. Iar de aici şi presupusa înşelare a fiscului. Noua măsură nu are darul neapărat să scoată banii la vedere, dar e posibil ca sumele colectate să mai crească. E greu de crezut că inspectorii de la fisc vor umbla după toţi clienţii să îi caute ce au în… geanta cu bani.

O situaţie asemănătoare, poate chiar mai mult, va apărea şi la vânzarea de autoturisme. Nu e exclus ca după introducerea noilor măsuri să vedem un Volkswagen Passat, vechi de doi – trei ani, cu o mie – două de euro.

Ceva mai multe controale ar putea fi însă făcute în domeniul pieţelor en-gros şi a cerealelor, aici majoritatea tranzacţiilor se efectuează în numerar, iar controlul operaţiunilor era extrem de dificil. După cum se ştie, piaţa cerealelor este un puternic furnizor de evaziune fiscală.

 

 10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor