Final de greva la Primaria Dumbravita. Angajatii isi cauta dreptatea in instanta

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
6Comentarii
Final de greva la Primaria Dumbravita. Angajatii isi cauta dreptatea in instanta
© TION: Final de greva la Primaria Dumbravita. Angajatii isi cauta dreptatea in instanta
Greva angajaților din Primăria Dumbrăvița a durat două zile, deși nemulțumirile și relațiile încordate au rămas. Aproximativ 30 de angajați au protestat împotriva tăierii sporurilor salariale, în cuantum de aproximativ 600 de lei per angajat. Situația nu s-a schimbat, dar se caută soluții. Funcționarii atacă în instanță decizia primarului, iar prefectul l-a sfătuit pe acesta să se adreseze Guvernului pentru modificarea legislației.

Angajații din Primăria Dumbrăvița au declanșat luni, de dimineață, o grevă spontană, atunci când au văzut că salariile lor sunt mai mici cu aproximativ 600 de lei față de luna precedentă. Această scădere se datorează faptului că au fost tăiate sporurile, la cererea Curții de Conturi. Primarul a aplicat hotărârea Curții de Conturi, care consideră aceste sporuri ilegale, iar angajații au primit salarii de 800-1200 de lei, aferente muncii depuse în luna ianuarie. Nemulțumiți, au declanșat greva. Au avut loc discuții cu sindicatele, cu primarul, conducătorul instituției participând chiar și la o întâlnire cu prefectul județului Timiș, Mircea Băcală. Într-un final lucrurile au rămas la fel – angajații au în continuare sporurile tăiate, au reluat lucrul, dar se declanșează acțiuni pentru a aduce aceste sporuri în discuție.

„Nu mai suntem în grevă. Așteptăm, am atacat în instanță decizia domnului primar, așteptăm să se pronunțe justiția. Relațiile au rămas încordate. Supărarea colegilor nu a dispărut. Majoritatea colegilor s-au exprimat că se vor reorienta, pentru a căuta un alt loc de muncă plătit pe măsura muncii prestate de ei”, spune Nicolae Constantin, angajat la Primăria Dumbrăvița, la Direcția de Dezvoltare.

Volumul de muncă la Primăria Dumbrăvița este mai mare decât la alte primării de comună din județ, spun angajații, care cer să fie plătiți pe măsura activităților prestate. O altă soluție ar fi schimbarea legii, chestiune sugerată de prefectul de Timiș primarului din localitate.

„Angajații i-au cerut primarului, printr-o plângere prealabilă, să li se acorde în continuare acele sporuri. Domnul primar nu va putea să aprobe, le va respinge, pe baza acelei respingeri se vor duce în instanță. Noi, cu toată bunăvoința, nu putem să-i ajutăm, trebuie să respectăm legea. O soluție ar mai fi ca prin Asociația Comunelor din România, la o întâlnire cu premierul sau Ministerul Dezvoltării, să se solicite modificarea legislativă pentru a acorda ori o mărire de salariu, ori acceptarea unor sporuri pentru angajați. Salariul celor de la Dumbrăvița este același cu cel de la Secaș, deși acolo nu este același volum de muncă ca la Dumbrăvița. Ar putea să se găsească la nivel central o modalitate legală prin care salariile funcționarilor să crească”, spune prefectul de Timiș, Mircea Băcală.

Curtea de Conturi a realizat un audit în septembrie 2014, la Primăria Dumbrăvița. Printre măsurile luate în urma acestuia se numără cele de a se diminua sporul de dispozitiv și drepturile speciale, pentru că acestea nu ar fi legale. Primarul localității a dat dispoziție în decembrie ca începând cu 1 ianuarie să nu se mai dea sporurile de dispozitiv și drepturile speciale – aproximativ 600 de lei.

Alte articole pe aceeași temă:

Greva la Primaria Dumbravita. Angajatii protesteaza impotriva taierii sporurilor salariale

Continua greva la Primaria Dumbravita. Angajatii vor inapoi sporurile salariale taiate6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor