Filarmonica din Timișoara, o oală sub presiune, din nou. Sindicaliștii relatează întâmplări halucinante

De Bogdan Marta
10Comentarii
Filarmonica din Timișoara, o oală sub presiune, din nou. Sindicaliștii relatează întâmplări halucinante
© foto: tion.ro
Problemele continuă la Filarmonica „Banatul” din Timișoara, deși angajații nemulțumiți au oprit de la finele anului trecut protestele. Sindicaliștii susțin, însă, că aproape nimic din ce s-a convenit cu conducerea instituției și Primăriei Timișoara nu s-a pus în aplicare. Mai mult, între timp au avut loc și mai multe accidente de muncă. În urma unuia dintre acestea, un violonist a ajuns să vină la repetiții fără instrument.

Spiritele se încing din nou în interiorul Filarmonicii „Banatul” din Timișoara. Conducerea sindicatului acuză conducerea că nu a pus în aplicare aproape nimic din ce s-a convenit la finele anului trecut, atunci când angajații au decis să oprească protestele începute la debutul stagiunii.

Deși au trecut patru luni de atunci, iar angajații au semnat Contractul colectiv de muncă, conducerea sindicatului susține că prevederile acestuia nu au fost respectate.

„Așteptăm încă efectele semnării acestui Contract colectiv de muncă, care întârzie să vină. Sunt probleme care au existat și înainte de grevă. În mod vizibil nu s-a realizat nimic. Sunt doar promisiuni”, a declarat Dorel Iuga, președinte al sindicatului.

„Am întrerupt greva anul trecut în urma semnării acestui Contract colectiv de muncă. Acesta nu este respectat. Avem patru luni în care nu s-a pus la punct un regulament de organizare și funcționare, nu s-a făcut nici regulamentul de ordine interioară și nici celelalte proceduri referitoare la condică, la prezență, la contractele individuale de muncă. Suntem pe nicăieri”, a subliniat și Călin Nanu, secretarul sindicatului.

Cei doi susțin că au decis acum să vorbească deoarece le este deja evident că promisiunile făcute la finalul protestului nu vor fi respectate. Ei au ținut să sublinieze că prin acțiunile lor nu denigrează instituția, nemulțumirile lor fiind îndreptate doar spre conducere.

Printre aceste nemulțumiri care au existat și înainte de protest, dar și acum, se numără lipsa scaunelor pentru artiștii orchestrei. Ei au explicat că aceste scaune sunt speciale, deoarece le permit artiștilor să stea cu spatele drept în timpul concertelor. În urmă cu trei ani, susțin cei doi, Filarmonica a organizat și mai multe concerte pentru achiziționarea acestor scaune, însă nici artiștii nu au fost plătiți, nici aceste scaune nu au fost achiziționate.

Mai mult, tot din cauza unui scaun și a lipsurilor materiale, în urmă cu două săptămâni, la începutul unui concert, un violonist care a făcut loc dirijorului să intre pe scenă, a căzut peste primele rânduri din sală. Din fericire, nu a fost rănit grav, însă, susțin cei doi, vioara pe care o folosea s-a distrus. Acesta ar fi cerut conducerii achiziționarea unui nou instrument, însă cererea lui ar fi fost refuzată. Artistul vine de atunci la repetiții fără instrument și va intra pe scenă și la primul concert fără o vioară. În mod normal, susțin sindicaliștii, filarmonicile din lume oferă artiștilor instrumente, iar dacă aceștia dețin instrumente mai valoroase, atunci le pot folosi în baza unui contract de comodat plătit de instituțiile de cultură. Nu ar fi și cazul Filarmonicii din Timișoara, unde artiștii care folosesc instrumente proprii încheie un contract de comodat cu instituția prin care cedează aceste instrumente pentru folosirea gratuită.

Cea mai mare problemă, mai spun cei doi, este în cazul artiștilor care folosesc instrumente cu coarde, instituția neavând ce instrumente să le pună la dispoziție.

O altă colegă de-a lor, mai spun ei, a căzut pe scările aflate în fața scenei, iar reacția conducerii, în loc să le demoleze, a fost să pună un bilet de avertizare.

„Noi nu luptăm doar pentru drepturi salariale și pentru scaune, noi luptăm pentru normalitate. Ne apropriem de anul critic 2021, cu un astfel de management nu știu cum vom aborda situația”, a mai declarat Călin Nanu.

Ei spun că, deocamdată, nu vor recurge la metode de protest, dar doresc ca Primăria Timișoara să se implice din nou în medierea conflictului dintre angajații filarmonicii și conducerea acestei instituții. Sindicaliștii spun că au încercat să intre în audiență la primarul Nicolae Robu, dar până acum nu au reușit acest lucru. Totuși, ei îl roagă să îi asculte și să intervină pentru ca atmosfera din Filarmonica din Timișoara să revină la normal.

Am încercat să obținem un punct de vedere și din partea directorului Filarmonicii din Timișoara, Ioan Coriolani Gârboni, dar până la ora publicării acestei știri, acesta nu a răspuns apelurilor noastre.

Articole pe aceeași temă:

Gata cu greva la Filarmonica Banatul, dar continua negocierile pentru contractul colectiv de munca

Greva pe acorduri muzicale, in fata Filarmonicii Banatul din Timisoara

Inca un protest la Filarmonica Banatul. Se face dezbatere publica pentru o noua organigrama

Protest in fata Filarmonicii Banatul, in a treia zi de negocieri intre sindicat si conducere: TM2021 are nevoie de filarmonica

Angajatii Filarmonicii din Timisoara se pregatesc de greva generala

 10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor