Fiica lui Holender canta la Filarmonica din Timisoara

De Simona Popovici Donici
Fiica lui Holender canta la Filarmonica din Timisoara
Fiica lui Holender canta la Filarmonica din Timisoara
Alina Holender, fiica celebrului timişorean care a condus Opera de Stat din Viena vreme de două decenii, va fi solista unui concert al Filarmonicii Banatului, alături de o altă tânără interpretă din Austria.

Filarmonica Banatul propune un nou eveniment în cadrul programului său dedicat susţinerii  tinerilor muzicieni. De această dată, “Concertul tinerelor talente”  va avea două soliste din Austria: Alina Holender, fiica ilustrului Ioan Holender,  şi Marie Kropfitsch. Dacă Liviu Holender – fiul celui care, originar din Timişoara, deţine performanţa de a fi cel mai longeviv director al Operei din Viena –  s-a afirmat pe scena muzicală ca pianist, sora lui, Alina,  a ales violoncelul, pentru a continua vocaţia artistică a familiei.  Ea va interpreta în concertul de miercuri,  10 octombrie, de la ora 19, în sala Capitol, în compania orchestrei Filarmonicii timişorene şi sub conducerea muzicală a dirijorului Radu Popa, Concertul nr. 1 pentru violoncel şi orchestră în la minor, de C.Saint-Saens. “O bună parte dintre marii critici şi compozitori europeni consideră concertul lui Saint-Saëns drept cel mai valoros dintre lucrările de acest gen pentru violoncel. A fost compus la vârsta de 37 de ani, în 1872, pentru un violoncelist de origine belgiană şi se pare că nu dezinteresat, pentru că după ce concertul a fost prezentat de către acest violoncelist, pe nume Tolbeque, care avea rude influente la Societatea Concertelor Conservatorului, iată că Saint-Saëns a fost imediat primit în această selectă societate muzicală. Astfel s-au întâmplat două lucruri bune, pentru că lucrarea este superbă », subliniază concertmaestrul Mircea Tătaru în avancronică.

Compatrioata ei, Marie Kropfitsch, va cânta Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major, de P.I.Ceaikovski. “Concertul pentru vioară a fost început în martie 1878, la Clarand, lângă lacul Geneva, unde Ceaikovski se afla la odihnă pentru a-şi reveni din criza depresivă datorată ruinării căsniciei sale. Un elev al său, Josif I. Kotek, l-a stimulat pentru a scrie acest concert şi într-un timp foarte scurt l-a compus şi l-a orchestrat. Concertul a fost dedicat violonistului Adolf Brodskij, care l-a cântat în prima audiţie europeană la Viena, în 1881, sub conducerea lui Hans Richter, căci prima audiţie absolută a fost la New York în 1879, concert dirijat de Leopold Damrosh”, mai dezvăluie concertmaestrul.

În aceeaşi seară de miercuri, tot de la ora 19,  sub egida Filarmonicii Banatul se desfăşoară la Biserica Adventistă Betania (str.Independenţei nr.19, cartier N.Bălcescu) , un recital de orgă susţinut de Pierre  Zevort din Franţa, în cadrul Festivalului Timorgelfest 2012.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor