Festivalul Timisoara Muzicala incepe cu un concert german de pian in prima auditie

De S.P.D.
Festivalul Timisoara Muzicala incepe cu un concert german de pian in prima auditie
© foto (c) fotosen.ro
Pentru publicul Filarmonicii Banatul începe cea mai frumoasă și ofertantă perioadă a anului: ediția 2015 a Festivalului Internaţional Timişoara Muzicală, ce va fi inaugurată vineri, 17 aprilie, la ora 19, în sala Capitol, de concertul simfonic ce va fi dirijat de Radu Popa.

Programul conţine Concertul pentru pian şi orchestră în Mi bemol major op.3 de Martin Münch, lucrarea Semnale a compozitorului Adrian Iorgulescu şi Concertul pentru vioară, violoncel şi orchestră în la minor op.102 de Johannes Brahms.

Pianist, compozitor și filosof, Martin Münch este autorul și solistul primului concert al festivalului, pe care îl va interpreta în primă audiție în cadrul Timișoarei Muzicale. Născut la Frankfurt în 1961, artistul german a studiat muzica şi filozofia la Mainz, iar compoziţia, la Karlsruhe. Până în 1994 a fost profesor de pian la Universitatea din Bamberg. S-a aflat ca solist pe aproape toate scenele de concert din Europa. A fost invitat să concerteze în Brazilia, Japonia, Argentina şi în Statele Unite ale Americii. Martin Münch susţine aproximativ 30 de concerte anual.

”De multe ori scriem că interpretul multor concerte în primă audiţie a fost însuşi compozitorul. Iată un astfel de eveniment pe scena filarmonicii. Avem prilejul să ascultăm o lucrare concertantă interpretată de compozitorul ei”, subliniază concertmaestrul filarmonicii timișorene, Mircea Tătaru.

Compozitorul Adrian Iorgulescu, fost ministru Culturii, își va auzi în cadrul Festivalului Timișoara Muzicală lucrarea ”Semnale”, creată în anul 1993 şi interpretată pentru prima dată la Bucureşti în noiembrie 1995. Activitatea prolifică a compozitorului s-a materializat în 3 simfonii, 4 concerte instrumentale, cvartete de coarde, cicluri de lieduri, piese simfonice şi camerale, lucrări corale şi muzică de film. În mai 2001, publicul timişorean a avut prilejul să-i cunoască opera ”Revuluţia – după Conul Leonida faţă cu reacţiunea” de Ion Luca Caragiale. Adrian Iorgulescu este şi autorul a patru cărţi şi a unor articole şi studii de muzicologie şi estetică.

”Concertul pentru vioară, violoncel şi orchestră în la minor, op. 102 de Johannes Brahms, care va fi audiat în încheierea programului simfonic, a fost compus în vara anului 1887 şi – bineînţeles, a fost dedicat prietenului său Josef Joachim. Prima audiţie a concertului a avut loc la Köln, sub conducerea lui Brahms, avându-i ca solişti pe Josef Joachim la vioară şi pe Robert Hausmann la violoncel”, se mai subliniază în avancronica evenimentului.

Și în deschiderea Festivalului Timișoara Muzicală, concertul lui Brahms va avea soliști excepționali: Gabriel Popa la vioară şi Filip Papa la violoncel.

Concertul Filarmonicii Banatul este realizat în colaborare cu Centrul Cultural German din Timişoara şi este susţinut de Institutul Goethe şi Ministerul German de Externe.

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !