Expozitie despre Herta Muller, la Muzeul de Arta Timisoara

De S.P.D.
Reactualizat la:
Expozitie despre Herta Muller, la Muzeul de Arta Timisoara
O „fațetă mai puțin cunoscută publicului a muncii Hertei Müller și parcursul vieții autoarei, începând cu copilăria petrecută în Banat și până la decernarea Premiului Nobel” sunt dezvăluite în cadrul expoziției „Herta Müller: Cercul drăcesc al cuvintelor” , realizată de Goethe-Institut în parteneriat cu Literaturhaus Berlin și adusă la Muzeul de Artă Timișoara de Centrul Cultural German.

Vernisajul expoziției „Herta Müller: Cercul drăcesc al cuvintelor” va avea loc în data de 13 februarie 2014, la ora 18 în Sala Barocă a Muzeului de Artă Timişoara. Prof. dr. Roxana Nubert de la Universitatea de Vest din Timișoara și Werner Kremm, redactor-șef la ziarul german „Banater Zeitung” și fost membru al „Grupului de Acțiune Banat” vor relata despre opera și evoluția Hertei Müller. Actrița Claudia Ieremia va susține scurte lecturi scenice.

Expoziția oferă prin documente, fotografii de familie, interviuri înregistrate, colaje și fragmente extrase din actele Securității o privire asupra operei și vieții scriitoarei și laureatei Premiului Nobel, Herta Müller. Herta Müller s-a născut în anul 1953 în satul bănățean Nițchidorf și a studiat germanistica și romanistica la Timișoara. Pe parcursul mai multor ani ea a fost constant acostată de Securitate, fiind marcată de urmăririle și constrângerile sistemului comunist. În anul 1987 ea a emigrat în Republica Federală Germania. De România nu s-a putut însă desprinde în totalitate niciodată. Chiar și la mult timp după sfârșitul regimului comunist din România, Herta Müller dezbate tema dictaturii. Prin stilul pregnant de a scrie, prin felul deosebit de a reprezenta propriile experiențe și prin modul de a ilustra în operele ei situații dramatice, Herta Müller este pe plan internațional una dintre cele mai apreciate autoare. În anul 2009 a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru literatură”, punctează Alina Baciu, directorul Centrului Cultural German.

Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul de Artă din Timișoara din 13 februarie până în 5 martie 2014 în intervalul orar 10 – 18. În 21 februarie, de la ora 17, va avea loc o Masă rotundă cu Rodica Binder, expert în literatură și fost redactor la Departamentul Român al Postului de Radio Deutsche Welle, cu scriitorul Radu Pavel Gheo, și cu traducătorul Alexandru Al. Șahighian. Tururi ghidate prin expoziție vor fi oferite în 20 și 27 februarie, între orele 11 – 15 ș în 4 martie, orele 10 – 12.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !