Experimentul parcării etajate din Girocului continuă. Robu: Primul nivel nu va fi la sol

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
14Comentarii
Experimentul parcării etajate din Girocului continuă. Robu: Primul nivel nu va fi la sol
© foto: arhiva
Prima parcare cu etaj care va apărea între blocurile din Timișoara va fi gata la anul. Este ultima promisiune a primarului Nicolae Robu, care spune că a reușit în sfârșit să se întâlnească cu proiectantul pus la muncă de SDM. Așa cum era de așteptat, proiectul nu e gata, dar edilul-șef are ultimele detalii: primul nivel va fi mai jos decât solul.

În luna februarie, primarul Timișoarei le dădea o veste bună șoferilor. Le spunea că în acest an vor putea să-și lase mașinile într-o parcare etajată, prima urmând să fie amenajată în spatele unor blocuri de pe Calea Martirilor.

„Dăm drumul cu viteză maximă la proiectul de amenajare a unei mari parcări pe două niveluri, cum se intră pe Martirilor de pe Liviu Rebreanu, la distanță nu prea mare, pe stânga, în spatele blocurilor de pe stânga, cum se merge spre Giroc. Pe stânga de la Ștefan Stâncă (n.r. actuala Doctor Ioan Mureșan), acolo este un spațiu foarte mare între blocuri, acolo e cel mai potrivit să facem o parcare pe două niveluri, vom face ceva model cum nu e în România”, explica atunci edilul.

În luna mai am încercat să aflăm stadiul proiectului pus la viteză maximă și ni s-a spus că specialiștii SDM, care au atelier de proiectare, conform primarului, n-au avansat deloc și nu s-au putut ocupa de un obiectiv atât de stringent.

Câteva luni mai târziu am încercat să vedem iarăși dacă s-a mai făcut ceva, iar primarul ne-a mărturisit că tot pistonează Societatea de Drumuri Municipale, al cărei unic acționar este consiliul local, să avanseze. În cele din urmă ne-a dezvăluit că se va merge pe cea mai simplă variantă.

„Varianta finală este una simplă, cu parcare la nivelul solului, nu demisol, nici într-un caz subteran, nici cu lifturi și alte complicații, ci pur și simplu o variantă simplă de parcare pe un nivel la nivelul solului actual și un etaj. Sunt variante de abordare și pe structură metalică și pe structură de rezistență de beton, dar aș vrea să mergem pe structură metalică, este mult mai ușor și, spun specialiștii, este mai avantajos”, ne declara Robu la începutul lui octombrie.

46888095_760173830985409_4471696206568882176_n

La începutul acestei luni am cerut iarăși informații pe marginea acestui subiect. Răspunsul primarului era simplu: proiectanții n-au progresat. Atunci am aflat că, de fapt, atelierul de proiectare al SDM nu e atât de bun pe cât era lăudat de primar și că SDM colabora cu un proiectant din Cluj.

„Din păcate, proiectanții de la Cluj, cu care a colaborat SDM, n-au mai progresat așa cum ar fi trebuit. Au lucrat în colaborare, nu pot să proiecteze ei o parcare supraterană, ei au doi ingineri. Ei fac proiecte mărunte, până la un anumit nivel, nu pot să facă proiectul de execuție pentru o parcare supraterană, n-au cum să facă, asta e o treabă serioasă. Eu îi presez și le-am cerut anul acesta să văd proiectul”, ne spunea edilul pe la începutul lunii noiembrie.

Iată că mai e puțin și e gata anul și Nicolae Robu are noi informații, după ce a reușit în sfârșit să se vadă cu proiectantul. S-a schimbat varianta simplă în una ceva mai complicată, dar proiectul tot nu e gata. Astfel, primul nivel al parcării va fi ceva mai jos decât solul, la propunerea specialiștilor.

„Am avut o întâlnire cu proiectantul care lucrează la parcarea multi-nivel dintre blocuri. Am convenit, la solicitarea proiectantului, ca primul nivel de parcare să nu fie la sol, ci să fie la circa 1,5 metri sub nivelul solului. Asta are avantaje și dezavantaje. Am acceptat propunerea proiectantului, pentru că m-a asigurat că nu sunt probleme cu scurgerea apei încât să fie necesare pompe, întrucât canalul colector în zonă este și mai jos. Și atunci, sigur, este rațional ce propune el. E puțin mai complicat, dar apare un mare avantaj: între blocuri apare o construcție mai joasă peste care omul are vizibilitate”, ne-a explicat primarul Nicolae Robu.

Edilul spune că astfel se vor putea face amenajări frumoase: vor fi puse jardiniere cu flori, „întrucât locatarilor o să le placă noua construcție, nicidecum nu o să fie deranjați de ea”.

El ne asigură că proiectantul s-a angajat să predea o primă parte din documentație anul acesta, deși ar fi vrut să o aducă abia în ianuarie 2019.

Dacă totul merge bine, la anul se va putea intra efectiv pe teren, deși primarul este convins că în 2019 va fi gata o primă parcare etajată între blocuri.

„Anul acesta SDM ne predă o primă parte din documente. Va fi o parcare cu două niveluri, circa 100 de locuri vor fi pe Calea Martirilor, la prima parcare. Categoric o vom avea la anul, vom avea două în zonă. După ce vom avea proiectul îl adaptăm condițiilor locale, dar asta merge mult mai repede, și pentru cealaltă locație, care este pe partea cealaltă a Căii Martirilor. Am explicat că, pe sensul de mers înspre comuna Giroc, prima parcare pe care o realizăm va fi pe stânga și a doua pe dreapta. Și vom face și parcare în zona de nord a orașului, pe str. Liniștei, așa cum am promis. E greu până când ajungem la un proiect”, a conchis Robu.

Rămâne de văzut la cât se ridică investiția și dacă primarul mai găsește bani în vistieria primăriei. A amenințat oricum timișorenii că urmează doi ani deosebit de grei din punct de vedere al modernizării orașului.

Articole pe aceeași temă:

Dacă ați crezut că ceea ce a fost până acum a fost greu, atunci pregătiți-vă să trăiți un calvar în următorii doi ani! Primarul Nicolae Robu anunță iarăși șantiere nenumărate, ca până în 2021 să avem un alt oraș, demn de titlul de Capitală Culturală Europeană. Proiectul Solventul, Inelul IV, Calea B...
Mult-așteptata parcare etajată de cartier de la Timișoara nu va fi gata anul acesta, cu certitudine, anunță primarul Nicolae Robu. Tot edilul-șef spunea, la începutul lui 2018, că proiectul va fi făcut cu viteză maximă. Anul e aproape gata, iar SDM încă nu s-a apucat de treabă, dar Robu tot speră că...
La mai bine de trei luni de când a anunțat că va construi parcări etajate în cartierele Timișoarei, primarul Nicolae Robu se lovește de o primă problemă: aparent, SDM, societatea primăriei, nu face față și nu are forțe suficiente să facă proiectele necesare. Edilul-șef spune că va forța atitudinea ș...
După o plimbare prin zona Girocului, primarul Nicolae Robu susține că a identificat câteva spații potrivite pentru parcări etajate, care vor fi proiectate de Societatea de Drumuri Municipale, al cărei unic acționar este consiliul local. Vor „răsări” parcări etajate mai mult pe partea stângă cum se m...
Primarul Nicolae Robu a anunțat, vineri, că a cerut specialiștilor din primărie să vină cu o soluție pentru construcția de parcări pe două niveluri între blocuri. Edilul-șef al Timișoarei susține că a venit cu această idee pentru că, deși în ultimii ani s-au realizat mii de locuri de parcare reziden...14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor