Evolutie surpriza pe piata creditelor in Timis

De M. Hoster
1Comentariu
Evolutie surpriza pe piata creditelor in Timis
© TION - Evolutie surpriza pe piata creditelor in Timis
Timişul este unul dintre judeţele în care valoarea creditelor acordate, fie că este vorba despre firme sau de persoane fizice, este una ridicată. Din păcate, criza economică a urcat destul de mult valoarea restanţelor la plata ratelor. Dar, în ultimele luni, se observă scăderea constantă a sumelor rămase neplătite la termen.


Ultimele luni au adus o scădere a sumelor totale rămase restante la plata creditelor acordate la băncile din Timiş. Efectul se vede mai ales la sumele acordate în moneda naţională.

Ultimele informaţii furnizate de Banca Naţională a României arată că în luna septembrie a acestui an valoarea restanţelor existente a ajuns la 477,7 milioane de lei. Comparativ, în luna septembrie a anului precedent era de 582, 4 milioane de lei. Aceasta la o valoare totală a creditelor mult mai mică: 3,3 miliarde de lei în acest an, faţă de 2,7 miliarde anul trecut. Diferenţa se simte şi în ultimele luni. În iulie restanţele erau de 512,4 milioane (3,07 miliarde credite totale), iar în august de 481,8 milioane (3,10 miliarde credite totale in sold).

Au început oamenii să câştige mai bine? Au reuşit să recupereze sumele rămase neplătite la timp? Posibil şi aceasta, o parte din sume au fost ”recuperate” şi astfel.

Totuşi, se pare că o influenţă semnificativă asupra valorii restanţelor a avut operaţiunea de ”curăţare” a soldurilor băncilor de creditele considerate nesănătoase.

„Au fost efectuate numeroase operaţiuni de cedare a creditelor devenite neperformante din cauza rămânerii în urmă a clienţilor cu plata ratelor. Sumele respective au fost vândute către societăţile de recuperare a debitelor. În acest fel, creditele nu mai apar în bilanţuri, pentru acestea nu se mai constituie provizioane scumpe. E drept, aceste credite neperformante nu se mai recuperează la valoarea lor iniţială, se cedează la valori mai mici”, am aflat de la un specialist în cadrul uneia dintre sucursalele bancare de pe piaţa timişoreană care a dorit să rămână anonim.

Au fost numeroase persoane care aveau două-trei rate în urmă şi atunci când au mers să îşi plătească rata la ghişeu au aflat că ei nu mai au credit la acea bancă. Iar peste câteva luni au primit telefoane de la o companie care se ocupă de recuperarea creditelor.

„Am avut dificultăţi financiare, după ce am pierdut un serviciu, şi am rămas în urmă cu trei rate. Am fost să plătesc una şi atunci mi s-a spus că nu mai figurez cu credit la acea bancă. Era un credit de nevoi personale şi plăteam în jur de 200 de euro pe lună. Nu înţelegeam ce s-a întâmplat, doamna de la ghişeu mi-a spus că cel mai bine e să mă adresez sucursalei. Mai mult cu jumătate de gură, doamna mi-a spus că probabil creditul a fost cedat la o firma din asta de recuperat. Peste doua luni urma să mi se confirme când am fost sunat de către reprezentanţii acesteia”, am aflat de la Mihai Henciuc.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor