Epopeea taxelor pe caini continua la Timisoara. Vedeti punctul de vedere al Asociatiei Pet Hope!

De A. Strugariu
26Comentarii
Epopeea taxelor pe caini continua la Timisoara. Vedeti punctul de vedere al Asociatiei Pet Hope!
Asociaţiile de protecţie a animalelor din Timişoara reacţionează faţă de noua taxă adoptată de consiliul local în cazul persoanelor care au mai mult de doi câini în curtea casei. Cei de la Pet Hope nu sunt de acord cu taxarea sau amendarea proprietarilor care deţin mai multe animale şi nici cu introducerea unei taxe generalizate pe câine, considerând că toate acestea vor încuraja abandonul animalelor şi deţinerea lor ”la negru”. Reprezentanţii asociaţiei susţin taxa pe câine nesterilizat şi fără pedigree, dar în anumite condiţii.

 

Având în vedere ultima taxă adoptată în consiliul local, cu privire la introducerea unei taxe pentru timişorenii care au mai mult de doi câini și/ sau două pisici în curtea casei, respectiv intenția de a se promova o taxă generalizată pentru toți deținătorii de câini, Asociația Pet Hope a transmis un mesaj către comunitatea proprietarilor de animale de companie.

„Asociația Pet Hope nu a inițiat, nu a susținut și nu este de acord cu taxarea/ amendarea proprietarilor care dețin mai mult de două animale, și, sub nicio formă, nu dorește un impozit pe animalul de companie, fie că acesta este de rasă sau nu (taxa generalizată). Din declarațiile domnului primar Nicolae Robu înțelegem că această taxă a fost propusă de organizațiile nonguvernamentale, astfel că, solicităm public ca asociațiile care au făcut această propunere sau cei care o susțin, să își enunțe motivația și argumentele. Asociația Pet Hope a fost prima organizație care a atras atenția asupra suprataxării aberante care încurajează abandonul animalelor de companie și a anunțat administrația locală de intenția de a contesta pe toate căile o astfel de decizie”, spun reprezentanţii Pet Hope în mesajul lor.

Asociaţia Pet Hope susţine taxa pe câine fără pedigree şi nesterilizat ca parte a unui set de măsuri menit să reducă numărul de câini fără stăpân, în contextul unei campanii de sterilizare în masă, atât a câinilor cu deţinător, cât şi a celor fără, dacă Primăria Timişoara va asigura gratuitate pentru sterilizarea animalelor cu deţinător, cel puţin în cazul persoanelor cu venituri reduse.

„Susţinem taxa pe câine fără pedigree nesterilizat în condiţiile în care primăria, aşa cum a anunţat, va asigura pentru 24 de luni posibilitatea sterilizărilor gratuite, în special pentru cazurile sociale (proprietari de animale care nu-şi permit costurile operaţiei de sterilizare)”, spun reprezentanţii asociaţiei. În opinia acestora, unica soluţie eficientă pentru reducerea numărului de animale de pe străzi este capturarea, sterilizarea şi returnarea lor în zonele de unde au fost ridicate dacă nu sunt revendicate sau adoptate între timp, soluţie pe care o agreează şi oficialii municipalităţii. Această poziţie oficială reprezintă de asemenea şi punctul de vedere al Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor, susţin cei de la Pet Hope.

Cât despre exinderea limitării numărului de animale şi în cazul gospodăriilor individuale, votată săptămâna trecută de aleşii locali, în condiţiile în care până acum exista o hotărâre de consiliu care limita numărul de animale deţinute doar în cazul gospodăriilor cu spaţiu comun – în apartamente sau case cu curte comună şi prevedea amenzi, reprezentanţii asociaţiei spun că „nu au fost prezentate argumente clare în legătură cu modul în care această prevedere va contribui la reducerea numărului de câini fără stăpân sau la bunăstarea animalelor în general”, iar noua hotărâre încurajează abandonul animalelor de companie.

Preşedintele Asociaţiei Pet Hope, Alina Văcaru, spune că organizaţia a depus o cerere oficială la primărie pentru a primi documentul aprobat săptămâna trecută, pentru a vedea exact despre ce este vorba, având în vedere că respectiva hotărâre de consiliu nu era încă publicată, până miercuri, pe site-ul instituţiei. „A fost o surpriză şi pentru noi adoptarea acestei hotărâre. Trebuie să vedem exact ce conţine ea”, ne-a declarat Văcaru.

Cât despre introducerea unei taxe generalizate sau a unui impozit pe animale de companie (de rasă sau nu), cei de la Pet Hope cred că o astfel de iniţiativă ar încuraja abandonul animalelor de companie, neînregistrarea lor în registrul animalelor de companie şi deţinerea animalelor “la negru”. Oricum, primarul Nicolae Robu afirma zilele trecute că nu susţine taxa generalizată, idee care ar fi fost lansată, susţinea el, de reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a animalelor, chiar dacă tot edilul declara anterior că s-a convenit introducerea unei asemenea taxe. În schimb, Robu crede că ar trebui amendaţi proprietarii de câini care nu îşi sterilizează patrupedele ce nu sunt de rasă.

„Din punctul nostru de vedere, important este ca oamenii să îşi sterilizeze câinii. Despre taxa generalizată nu a fost niciodată vorba în discuţiile cu noi”, a conchis preşedintele Pet Hope.

Orice nouă decizie care se va lua în privinţa gestionării câinilor aceasta trebuie să treacă prin consiliul local.26Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor