Elevii timisoreni vor invata sa-si respecte colegii facand miscare si jucand rugby

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
Elevii timisoreni vor invata sa-si respecte colegii facand miscare si jucand rugby
© TION: Elevii timisoreni vor invata sa-si respecte colegii facand miscare si jucand rugby
Peste 4.000 de elevi de la clasele primare ale mai multor şcoli timişroene vor fi implicaţi, în perioada următoare, într-un proiect extrem de interesant în cadrul căruia, prin intermediul rugby-ului micuţii vor face mişcare, vor juca în cadrul unui turneu, dar, mai ales, vor învăţa ce înseamnă lucrul în echipă şi respectul faţă de colegi şi faţă de adversari. Proiectul Rugby4Schools va aduce în rândul şcolarilor rugby tag-ul, un joc asemănător rugby-ului binecunoscut, dar fără a avea loc contacte între jucători.


Timp de un an, peste 4000 de elevi din clasele 1 – 4, de la mai multe şcoli timişorene, vor fi implicați în cadrul unui proiect extrem de interesant, Rugby4School. Prin intermediul acestuia, copiii vor practicara rugby-ul, nu neapărat pentru a deveni mai jucători ai acestui sport, ci pentru a face mişcare şi a descoperi ceea ce înseamnă camaraderia şi respectul faţă de cei din jur.

Rugby4School este un proiect derulat de clubul RCM Saracens, Universitatea de Vest şi Inspectoratul Judeţean Şcolar Timiş, împreună cu un sponsor, o cunoscută societate din domeniul comunicaţiilor, prezentă la Timişoara de ani buni cu o unitate de producţie.

„Acest program se adresează celor din clasele 1 – 4, este în primul rând un proiect prin care copiii să aibă parte de distracţie, dar vrem să încurajăm şi mişcarea. Astfel de acţiuni centralizate sunt benefice. UVT este implicată, dincolo de cercetare şi educaţie universitară, şi la alte niveluri. Dorim să atragem mediul de afaceri tot mai mult alături de astfel de acţiuni”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Proiectul are durata de un an pentru început, pentru punerea sa în practică se poate folosi infrastructura sportivă, cea clasică pentru perioada de vară, dar şi iarna, întrecerea desfăşurându-se în săli. Trebuie precizat că Rugby4School implică practicarea rugby tag-ului, un joc fără niciun fel de contact direct. Mingea folosită este tot ovală, iar echipele sunt mixte, formate atât din băieţi, dar şi din fete.

Aura Danielescu, inspector şef în cadrul Inspectorarului Şcolar Judeţean Timiş, spune că acest proiect este unul binevenit.

„Cu realizarea acestui proiect îl avem în atenţie pe el, copilul. Părinţii solicită mai multă mişcare pentru copii, spun că e nevoie de sport, de activităţi extracuriculare. Vor fi implicaţi elevi de la Şcolile numărul 30, 1, 16, dar şi de la Liceul Lenau şi Colegiul Naţional Bănăţean, toate din Timişoara. Prin practicarea acestui sport, elevul reuşeşte să înveţe ce înseamnă o echipă”, ne-a declarat Aura Danielescu.

Punerea în aplicare a proiectului nu s-ar fi putut realiza fără sprijinul unui sponsor puternic, iar la Rugby4School şi-a adus contribuţia unul dintre cei mai puernici investitori de pe piaţa timişoreană din domeniul IT&C.

“Compania noastră are relaţii cu învăţământul superior timişorean diferite acţiuni. Acesta este unul dintre primele proiecte din afara mediului universitar, noi susţinem dorinţa tineilor de a face sport. Se spune că rugby-ul este un joc de vagabonzi jucat de gentlemani, în realiztate e cel mai complex joc fizic, sunt implicaţi toţi jucătorii, şi cel solid, şi cel mai mic, şi cel mai precis în execuţii îşi au locul în echipă. Acesta este un prim proiect, vrem să aibă succes, să fie bine receptat de părinţi şi să-l extindem şi spre alte şcoli”, ne-a declarat reprezentantul societăţii timişorene.

Attila Brosovszki, reprezentantul clubului în această iniţiativă, a insistat asupra efectelor benefice pe care practicarea sportului le va avea asupra micuţilor: „Prin rugby se poate dezvolta respectul faţă de celălalt, de adversar. Trebuie să aibă de mic respect pentru toată lumea. Munca în echipă e la cotele cele mai înalte, vrem să-i ajutăm pe cei mici să ştie pe cine ai alături”.

Desfăşurarea iniţiativei va însemna şi organizarea unui turneu, în care diferite echipe se vor întrece. În activitatea de susţinere se vor implica şi o serie de antrenori de la Saracens, dar vor fi alături şi jucătorii echipei care în acest an a câştigat absolut tot ce se putea câştiga în ultimul sezon la nivel de competiţie.
Desigur, pregătirea şi meciurile desfăşurate ar putea fi şi o posibilă bază de selecţie pentru descoperirea unor talente care să facă în timp pasul spre rugby-ul mare, chiar dacă nu aceasta este principala preocupare a iniţiatorilor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor