Elevii si profesorii din Timis nu scapa de scoala de Ziua Educatiei, dar scapa de cursuri

De Adrian Panduru
Elevii si profesorii din Timis nu scapa de scoala de Ziua Educatiei, dar scapa de cursuri
© Elevii si profesorii din Timis nu scapa de scoala de Ziua Educatiei, dar scapa de cursuri (foto: arhiva)
Reprezentanții federațiilor sindicale au solicitat ca ziua de luni, 5 octombrie, să fie marcată ca zi nelucrătoare deoarece este Ziua Internaţională a Educaţiei. În Timiş nu se întâmplă aşa. Profesorii vor merge la şcoală, la fel şi elevii, numai că vor face diferite de activităţi, în locul cursurilor obișnuite.

Fiecare şcoală poate alege ce face de Ziua Educaţiei, inspectoratul a lăsat la latitudinea unităţilor de învăţământ acest lucru. Profesorii pot merge în excursii în diferite locuri cu copiii, pot face activităţi în clasă şi da, pot să nu facă cursuri. Dar la şcoală trebuie să vină, nu pot sta acasă, nici copiii, nici profesorii.

„Nu este liberă, se fac activităţi normale, alte activităţi decât cele prevăzute în fişa postului. Nu se fac cursuri obişnuite. Pot intra la ora de curs şi pot organiza o activitate care să-i capteze pe copii, dacă unitatea de învăţământ nu organizează activităţi mai ample”, spune Aura Danielescu, inspector şcolar general de Timiş.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş a transmis o solicitare Ministerului Educaţiei pentru ca ziua de 5 octombrie să fie nelucrătoare, fără a avea însă sorți de izbândă.

„Nu am putut invoca Contractul Colectiv de muncă unic la nivel de ramură de învățământ, pentru că acolo, la fel ca și în Ordinul de Ministru cu structura anului școlar (4496/2015), se precizează că ziua de 5 octombrie, Ziua Internațională a Educației, va fi marcată prin manifestări specifice în timpul programului de lucru, desfășurând o activitate ce nu e cuprinsă în fișele postului. Așadar, ne-am prevalat de OMEC 5115/2014, art. 9, alin 4, lit. b), solicitând, repet, la inițiativa sindicatului, suspendarea cursurilor pentru o zi, cu recuperare până la final de semestru”, a mai precizat Aura Danielescu.

Reprezentanţii inspectoratului ştiu că nu vor primi un răspuns pozitiv, în țară existând doar două județe unde cursurile sunt suspendate. Aprobarea lor s-a impus, acestea având un Contract colectiv de muncă unic la nivel de grup de unități de învățământ, înregistrat la Ministerul pentru Dialog Social, contract în care a fost prevăzută această posibilitate de declarare a zilei de 5 octombrie ca zi nelucrătoare, cu recuperare ulterioară.

„Timișul va organiza manifestări specifice dedicate acestui eveniment, colegii urmând a nu presta activități prevăzute în fișa postului”, a mai explicat Danielescu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !