Elevii care au picat bac-ul au toate sansele sa intre la facultate in toamna. Sunt mii de locuri libere

De Marcela Sferlea
Reactualizat la:
Mii de locuri libere la facultate in Timisoara
Mii de locuri libere la facultate in Timisoara
La Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara va avea loc pentru a doua oară după Revoluţie admitere în toamnă, la specializarea Medicină Dentară. În acelaşi timp, Universitatea Politehnica din Timişoara (UPT) a rămas cu 1.200 de locuri libere la fără taxă. Cu toate acestea, rectorii sunt mulţumiţi de înscrierile din acest an, în condiţiile în care rezultatele de la examenul de bacalaureat sunt dezastuoase.

La Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Victor Babeş” din Timişoara, din cele aproximativ 1.200 de locuri bugetate şi cu taxă au rămas libere 62 de locuri cu taxă. Locurile libere sunt disponibile la specializarea Medicină Dentară, unde au fost puse la dispoziţie 140 de locuri în total, dintre care au rămas neocupate 62 la cu taxă. Pentru acestea, în toamnă va avea loc încă o sesiune de admitere.

„După Revoluţie a fost o singură admitere în toamnă, la Medicină Generală, în urmă cu aproximativ opt ani, dar la Medicină Dentară nu s-a dat niciodată admitere în toamnă în ultimii 19 ani”, ne-a spus secretara şefă a UMF Timişoara, Miriam Lazăr. Rectorul instituţiei nu crede, însă, că rezultatele bacalaureatului sunt de vină pentru interesul scăzut de la această specializare.

„Nu există motive speciale. Tineretul trăieşte într-un stat de dept. Cauzele sunt multiple în general, dar dacă asta e dorinţa tinerilor… Nu cred că bacalaureatul a afectat admiterea. Sunt specializări unde au fost 2,3 concurenţi pe un loc. Tineretul se orientează spre alte specializări”, ne-a spus rectorul UMF, Ştefan Drăgulescu.

La Universitatea de Medicină şi Farmacie, cea mai mică medie unde s-a dat examen de admitere a fost 5,01. La facultăţile unde admiterea s-a făcut pe bază de dosar cea mai mică medie a fost la Facultatea de Baleneofiziochinetoterapie, 6,01.

O cerere mică a fost şi la Facultatea de Moaşe. Aici au exitstat 30 de locuri cu taxă şi au fost ocupate numai 5. Celelalte au fost redistribuite unde a fost cererea mai mare. Înscrierile pentru sesiune din toamnă se vor face în perioada 12-16 septembrie la UMF. În 21 septembrie va avea loc examenul de admitere.

 

Sute de locuri libere la Politehnica

La Universitatea Politehnica din Timişoara există 2.900 de locuri fără taxă. După confirmări au fost ocupate aproximativ 1.700 de locuri. Există şi 65 de candidaţi care şi-au confirmat locurile la cu taxă.

„În condiiţile în care rezultatele de la bacalaureat au fost dezastruoase suntem mulţumiţi pentru că am ocupat 60% din locuri. Noi nu avem locuri multe cu taxă, de obicei le suplimentam în funcţie de cerere, dar nu mai mult de 50% din cele fără taxă” ne-a spus rectorul UPT, Nicolae Robu.

Pentru toamnă, la UPT cele mai multe locuri libere sunt la Facultatea de Mecanică, unde din cele 591 de locuri sunt ocupate doar 200, dar şi la Facultatea de Chimie, unde din cele 195 de locuri sunt ocupate doar 53.

Rectorul Universităţii Politehnica spune că în toamnă nu se va mai da admitere la Facultatea de Arhitectură şi la Ingineria Sistemelor, Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei. Robu a precizat că mediile de admitere sunt mici, dar comparativ cu anii trecuţi nu este o diferenţă mare. Cea mai mică medie de admitere este puţin peste 5, dar sunt şi medii de peste 9,90.

La Poli, sesiunea de admiterea din toamnă va avea loc la muijlocul lunii septembrie. La Universitatea de Vest din Timişoara au fost depuse aproximativ 4.000 de dosare pentru cele 6.000 de locuri cu taxă şi fară taxă oferite de instituţia de învăţământ. Studenţii îşi mai pot confirma locurile pentru UVT şi joi.

La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara sunt depuse aproximativ 700 de dosare pentru 1.200 de locuri cu taxă şi fară taxă. Studenţii trebuie să îşi confirme locurile până joi la ora 14.00.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !