E oficial: doi tineri pierd terenurile pentru case promise de primărie. S-au terminat procesele

De Roxana Deaconescu
21Comentarii
E oficial: doi tineri pierd terenurile pentru case promise de primărie. S-au terminat procesele
© Tion: Parcelele care vor fi împărțite de primărie în zona Ovidiu Balea
Sunt aproape doi ani de când 128 de tineri norocoși din Timișoara așteaptă ca primăria să le dea efectiv terenurile promise pentru a-și ridica o casă, câștigate în urma unei competiții de dosare organizată în baza Legii 15/2003. Procedura a fost blocată din mai multe motive, dar ar putea fi deblocată chiar luna aceasta, după ce reprezentanții primăriei primesc înștiințarea instanței. Două din cele trei persoane care au mers în instanță au câștigat procesele, astfel că vor urca pe listă, iar alte două își vor pierde locurile.

Ca să beneficieze de terenuri, tinerii trebuiau să aibă domiciliul în Timișoara, să nu aibă mai mult de 35 de ani și să depună o garanție de aproape 10.000 de euro, pentru a dovedi că au cu ce să înceapă lucrările la casa mult-dorită. Concursul de dosare a început în prima parte a lui 2017, iar în primăvara aceluiași an a fost făcută publică o primă listă a câștigătorilor. 209 de tineri s-au înscris în competiție, însă primăria a pus la dispoziție doar 128 de parcele în zona Ovidiu Balea.

Printre norocoșii câștigători aleși de Comisia de evaluare formată în iarna lui 2016 se regăseau apropiați de-ai primarului Nicolae Robu, unii angajați în primărie: Sanda Greblă, tânăra care are grijă de agenda primarului Timișoarei, Cătălin Iapă, tânăr consilier personal al edilului sau Grigore Grigoroiu, tânăr consilier local PNL, care între timp s-a retras de pe listă. Mai vorbim și despre fiul consilierului local independent Ilare Bordeașu, fiul șefei Serviciului Resurse Umane din PMT, dar și despre alți angajați. De menționat este și faptul că ar fi vrut un teren pentru casă gratuit de la primărie și city managerul Robert Kristof, însă acesta nu a obținut punctajul necesar.

Ca să fie sigur că nu există situații de incompatibilitate, primarul Nicolae Robu a cerut opinia ANI, care a concluzionat că „situațiile prezentate nu generează o situație de incompatibilitate”. Edilul-șef a fost mulțumit de răspuns și a promis că duce lista pentru aprobare în consiliul local, dar n-a mai ajuns cu ea. Trei persoane înaintea cărora s-a tras linie au dat primăria în judecată și au cerut anularea actului administrativ, iar în 5 decembrie a avut loc ultimul termen. Două pe motiv de vârstă, iar a treia pe motiv de suma drept garanție.

PMT a pierdut definitiv două procese, unul l-a câștigat

Primăria Timișoara a avut parțial câștig de cauză. Una dintre persoanele care a contestat lista a avut probleme cu cei 10.000 de euro obligatorii care ar trebui să fie în contul bancar, însă nu i s-a dat dreptate, iar primăria a câștigat definitiv procesul. Alte două persoane au cerut instanței să se pronunțe cu privire la criteriul legat de vârstă, pentru că între timp, după depunerea dosarului, au împlinit 35 de ani.

„Instanța ne-a dat dreptate la contestația referitoare la conturi. A fost o contestație care viza obligativitatea existenței unei sume într-un cont, dar acolo am câștigat noi. Contestația celor două persoane care aveau mai puțin de 35 de ani la depunerea cererilor, dar între timp au depășit această vârstă, a fost admisă. Prin urmare, instanța ne cere să considerăm vârsta de la data depunerii cererilor. Trebuie calculate punctajele celor două persoane care au fost descalificate. Dacă au loc în listă, conform punctajului, vor fi introduse și atunci automat cad două persoane”, ne spunea primarul Nicolae Robu în vara acestui an.

Municipalitatea a contestat însă decizia instanței, astfel că acum s-a așteptat după o decizie finală de la Curtea de Apel Timișoara. Înștiințarea ar trebui să ajungă zilele următoare la primărie, iar edilul promite că merge cu lista în consiliul local, pentru aprobare, indiferent de rezultat.

„Se finalizează procesele, chiar în 5 decembrie a fost ultima judecată. Eu sunt convins că se va finaliza procesul și vom aproba în consiliul local, în sfârșit, după doi ani, listele. Îmi pare rău pentru voi, dragi tineri care v-ați regăsit pe listă, că vă țineți banii blocați și speranțele voastre de a avea o casă le țineți în așteptare. În curând ele se pot materializa, banii vor putea fi folosiți. Vă dăm parcelele de îndată ce ne vin înștiințările din instanță”, a anunțat primarul Timișoarei.

Tion.ro a aflat decizia judecătorilor Curții de Apel Timișoara. Magistrații au respins apelul primăriei în unul dintre procese, astfel că „anulează răspunsul comisiei pentru punerea în aplicare a prevederii legii și obligă pârâții să o impună pe listă” pe tânăra care s-a adresat instanței. Prin urmare, reprezentanții PMT sunt obligați să urce înainte de linia trasă după cele 128 de parcele încă două persoane. Conform procedurii, spun oficialii PMT, ultimele două persoane își pierd locurile pe listă.

Edilul-șef spune că nu e vina primăriei pentru întârzierile care i-au făcut pe cei peste 120 de tineri să stea cu câte 10.000 de euro blocați în conturi aproape doi ani.

„Nu suntem noi de vină, s-a stat doi ani în instanță. Noi vom și începe în 2019 și vom face rapid lucrările de creare a rețelelor de utilități. Sunt 128 de parcele pe care le-am distribuit acolo, deci nu e așa un fleac. Deci, 128 de familii de tineri vor avea bucuria să aibă o casă pe un teren dat de primărie”, a completat Robu.

Totuși, este greu de crezut că primăria va reuși să le facă tinerilor un cadou de Crăciun anul acesta. PMT va trebui să decidă cum împarte cele 128 de parcele, pentru că suprafețele lor nu sunt egale: 44 dintre ele au 252 mp, iar 84 dintre ele au 276 mp. La un moment dat, chiar primarul a lansat varianta ca tinerii să vină la primărie pentru a-și alege parcelele.

Articole pe aceeași temă:

Primăria Timișoara a pierdut în instanță procesul cu doi dintre cei care au cerut terenuri pentru case, dar au fost descalificați deoarece până când s-a făcut împărțirea, aceștia depășiseră vârsta maximă de 35 de ani. În consecință, doi dintre tinerii care, inițial, au fost pe listă, și-ar putea pie...
Au împărțit terenurile, dar fără să le aibă! Reprezentanții Primăriei Timișoara abia acum validează lista terenurilor disponibile, la un an după ce au stabilit cine sunt tinerii care primesc terenuri gratuite pentru a-și ridica o casă. Surpriza este că parcelele nu sunt egale, iar procedura s-ar put...
Luni este ultima zi în care pot fi depuse contestații la lista cu tinerii care vor primi terenuri gratuite de la Primăria Timișoara să-și construiască o casă, conform Legii 15/2003. Până la ora 9 fuseseră depuse 45 de contestații, dar nu toate vor fi luate în considerare. Potrivit reprezentanțilo...
Au fost anunțate în sfârșit numele tinerilor care primesc terenuri gratuite de la Primăria Timișoara, pentru a-și ridica case. Printre cei 128 de norocoși se numără și Sanda Greblă, fosta consilieră a primarului Nicolae Robu, Cătălin Iapă, actual consilier, dar și Grigore Grigoroiu, consilier local ...
Primarul Timișoarei susține că nu a văzut lista cu tinerii norocoși care primesc terenuri pentru case de la municipalitate, dar că a auzit că există câțiva care lucrează în primărie, însă aceștia nu pot fi discriminați. Tocmai de aceea a cerut o verificare suplimentară a dosarelor. Se pot depune și ...
Tinerii care nu au împlinit încă 35 de ani pot beneficia de terenuri pentru case de la Primăria Timișoara, gratuit. Trebuie să îndeplinească însă câteva condiții: să aibă domiciliul în Timișoara, să depună o garanție de aproape 10.000 de euro și altele. Consilierii locali au adoptat, marți, proie...21Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor