E nevoie de 10 ani să se adune banii pentru Monumentul Revoluției, în ritmul în care se fac donații

De Roxana Deaconescu
24Comentarii
E nevoie de 10 ani să se adune banii pentru Monumentul Revoluției, în ritmul în care se fac donații
© foto: PMT
450.000 de euro trebuie să strângă Primăria Timișoara și Uniunea Artiștilor Plastici pentru Monumentul Revoluției. Într-o săptămână s-au strâns însă doar puțin peste 820 de euro, ceea ce înseamnă că ar fi nevoie de mai bine de… zece ani pentru a fi adunată întreaga sumă. Primarul Nicolae Robu cere solidaritate și gesturi de recunoștință de la timișoreni. Au donat însă sub 30 de oameni.

Primarul Nicolae Robu anunța în 4 noiembrie că se face chetă pentru Monumentul Revoluției și îi invita pe timișoreni să doneze cel puțin 25 de lei pentru ridicarea monumentului.

„În decembrie 1989, lumea întreagă era cu ochii ațintiți asupra Timișoarei, urmărind cu emoție curajul nebunesc al timișorenilor de a înfrunta un sistem opresiv dintre cele mai bine puse la punct din istorie, consolidat în cei aproape 50 de ani comunism. Nu avem voie să uităm ce s-a întâmplat atunci, să-i uităm pe cei ce și-au jertfit viața pentru ca noi, astăzi, să fim liberi! Lansăm, astăzi, inițiativa de strângere de fonduri pentru realizarea în Timișoara a unui Monument al Revoluției din Decembrie 1989, la 30 de ani de la câștigarea prin jertfe și riscuri a libertății”, scria edilul-șef pe Facebook.

Oamenii nu s-au înghesuit să doneze, deși pot dona minimum 25 de lei. Banii ajung într-un cont al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Timișoara – UAPR, iar monumentul, realizat de artistul Luigi Varga, va costa în jur de 450.000 de euro, urmând să fie turnat din bronz. Ar trebui să fie amplasat în parcul din Spatele Catedralei.

Au trecut numai opt zile de la lansarea apelului de donații, iar contul UAPR nu a crescut prea mult. Robu spune că timișorenii, dar și netimișorenii au datoria morală să se implice. Sunt 27 de donatori, iar cea mai mare donație este de 1.000 de lei.

„Sunt 27 de donatori, în aproximativ o săptămână. Sunt 3.885 lei. Fac încă o dată un apel la timișoreni în primul rând, dar timișorenii ce trăiesc în Timișoara, la timișorenii care la ora actuală sunt în alte părți, în țară sau în străinătate, în egală măsură și la netimișoreni. Vorbim de un monument dedicat Revoluției din Decembrie 1989, la ceas aniversar. Eu cred că un 25 de lei, minimul cât se poate dona, poate să dea oricine pentru un asemenea. scop. Evident, sunt persoane, sunt firme care au putere economică ridicată și pot dona mult mai mult. Până în momentul de față, valoarea cea mai mare donată este 1.000 de lei”, a declarat, marți, primarul.

Edilul-șef știe că suma este foarte mică și că sunt foarte puține șanse să fie adunați banii necesari până la împlinirea a 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989.

„E foarte puțin 3.885 lei într-o săptămână. Dacă ne-am mișca, am putea face să avem monumentul. Dacă avem banii, există firme care pot turna repede după machetă tot ce trebuie turnat și toată construcția ar putea fi realizată. La 30 de ani de Revoluție, cei care și-au dat viața atunci, și-au riscat-o și au pierdut, cei care și-au riscat viața și au reușit să supraviețuiască merită un efort din partea noastră. Așa ar fi cel mai frumos, ca un număr mare de contributori, într-un gest de frumoasă solidarizare, așa cum ne-am solidarizat în 1989, indiferent de ce ne-a diferențiat ca statut social, educație, etnie, confesiune, indiferent de orice… Atunci am fost o comunitate solidară. Haideți să fim și acum solidari”, adaugă Robu.

Tot primarul explica și faptul că municipalitatea nu are bani să investească în Monumentul Revoluției, precizând că el a fost primul om care a donat. Se pot dona sume pornind de la 25 de lei, direct pe site-ul PMT. Se poate dona o singură dată sau lunar, atât lei, cât și euro sau dolari.

Ideea monumentului a fost lansată inițial în anul 2014, la 25 de ani de la revoluție, când consilierii locali au alocat 775.000 de lei, peste 160.000 de euro, pentru statuie. Monumentul ar fi trebuit să fie realizat de artistul plastic timișorean Luigi Varga, membru al UAP, și ar fi trebuit să fie amplasat între Podul Maria și Catedrală, în Parcul Catedralei. Era vorba despre un complex sculptural cuprinzând 12 piese din fontă, contururile unor siluete umane.

Articole pe aceeași temă:

Chetă pentru Monumentul Revoluției: ne trebuie jumătate de milion de euro. Robu: Eu am donat primul

Primarul Robu cere bani de la timișoreni: Donează pentru Monumentul Revoluției!24Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor