Dupa 17 ani a aparut un proiect pentru ruina de pe Savoya

De Bogdan Marta
Reactualizat la:
5Comentarii
Dupa 17 ani a aparut un proiect pentru ruina de pe Savoya
© foto: Tion
Ruina de pe strada Eugeniu de Savoya, clasificată ca monument istoric, s-ar putea transforma într-o clădire cu două etaje și mansardă în perioada următoare. Imobilul are o istorie lungă și încâlcită, care dovedește, însă, ce se întâmplă când nepăsarea se întâlnește cu birocrația.

Clădirea aflată la intersecția străzilor Eugeniu de Savoya cu Ungureanu este una cunoscută timișorenilor, mai ales din cauza stării deplorabile în care a ajuns de mai mulți ani.

Mai puțin cunoscută este, însă, istoria din spatele acestui imobil, clasificat ca monument istoric. În 2001, casa a fost închiriată, în urma unei licitații, de cunoscuta femeie de afaceri Rodica Vlad, de la Primăria Timișoara. Printr-un act adițional la contract, semnat un an mai târziu, ea s-a angajat să execute lucrări de renovare în valoare de 220.000 de euro. Însă, ulterior, patroana lanțului de farmacii cu același nume a susținut că renovarea nu poate avea loc deoarece clădirea se prăbușește.

După alte bâlbe din partea Primăriei Timișoara, care ba a dorit să vândă imobilul, ba s-a răzgândit, în 2006 acesta este cumpărat de femeia de afaceri cu doar 100.000 de euro. Deși în contractul de vânzare-cumpărare ea nu avea voie să înstrăineze imobilul timp de trei ani, în 2007 l-a vândut către Stagione Imobiliare. Suma vehiculată: un milion de euro.

De mai bine de zece ani, însă, acolo nu s-a întâmplat aproape nimic. Noii proprietari au împrejmuit ruina cu un gard de metal, iar la finalizarea lucrărilor de reabilitare a zonei primăria a înfipt o plăcuță cu numele străzii pe ea.

Conducerea Primăriei Timișoara s-a schimbat între timp, însă nici noua administrație nu a avut mai mult noroc. Primarul Nicolae Robu susține că în afară de amenzi date proprietarilor nu prea are ce să facă.

Vestea cât de cât bună este că acum a apărut un proiect de reconstrucție a imobilului în stilul zonei. Este vorba despre o „intenție de elaborare plan urbanistic zonal, pentru restaurare și extindere construcție existentă S+P (ruină), rezultând clădire în regim S+P+2E+M, funcțiuni: S – restaurant / depozitare, P – spații comerciale, etajele 1, 2, mansardă – apartamente”.

foto: Tion foto: Tion ©

Timișorenii sunt invitați să transmită observații și propuneri privind intenția de elaborare a PUZ, în scris, la sediul Primăriei Timișoara, Serviciul Relaționare Directă cu Cetățenii, camera 12, Bd. CD Loga 1. Observațiile sunt necesare în vederea eliberării avizului de oportunitate, iar documentația poate fi consultată până pe 20 septembrie, la Direcția Urbanism a PMT – Serviciul Avizare, camera 213, la etajul II.

foto: Tion foto: Tion ©

În prezent, clădirea ar fi deținute de SC Stagione Imobiliare SRL, cu o cotă de 90 la sută și SC Pir – Pool & Idroesse România SA, cu cota de 10 la sută.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor