Donatie pentru un spital din Timisoara: trei aparate care ii ajuta pe copii sa respire prin ventilatie mecanica

De Adrian Panduru
Donatie pentru un spital din Timisoara: trei aparate care ii ajuta pe copii sa respire prin ventilatie mecanica
© Tion: Donatie pentru un spital din Timisoara: trei aparate care ii ajuta pe copii sa respire prin ventilatie mecanica
Asociaţia “Salvează o inimă” a achiziționat, în urma donațiilor a 2.000 de persoane, trei aparate medicale pentru copii diagnosticaţi cu amiotrofie spinală Werding-Hoffmann (SMA). Cele trei aparate vor fi donate Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara.

Dispozitivele îi ajută pe micii pacienţi să respire prin ventilaţie mecanică şi costă 32.000 de euro.

„În România se nasc anual peste 20 de copii diagnosticaţi cu această cumplită boală, care le slăbeşte progresiv muşchii corpului, inclusiv inima, iar spitalele româneşti nu dispun de acest tip de aparate medicale – Trilogy 100 – pentru a le prelungi viața până la găsirea unui tratament. Mai mult decât atât, părinţii acestor copii întâmpină şi problema costurilor, din cauză că Statul român nu decontează cumpărarea acestor aparate de ventilație, ci decontează doar un procent infim, în cazul închirierii acestora”, transmit reprezentanții asociației.

Amiotrofia spinală (SMA) este o afecţiune degenerativă care afectează coloana vertebrală şi nervii, ducând la slăbirea muşchilor. De asemenea, amiotrofia spinală este o boală genetică, iar mutaţia genetică responsabilă de declanşarea bolii este destul de comună, astfel că şansele ca două persoane purtătoare să procreeze sunt relativ mari, de aproximativ 25%. Cea mai gravă formă de SMA este tipul 1 – boala Werding-Hoffmann şi poate fi prezentă încă de la naştere. Copiii născuţi cu această maladie nu îşi pot ţine capul singuri, nu vor putea să stea în șezut, nu pot să sugă, să înghită, iar mişcările acestora sunt limitate. Majoritatea copiilor născuţi cu SMA nu ajung la vârsta de doi ani, din cauza complicaţiilor bolii, iar pentru a le prelungi viața au nevoie de un aparat medical de ventilație, care îi ajută să respire.

„În cazul copiilor cu Distrofii Musculare, aparatul Trilogy 100 ajunge să suplinească funcţia respiratorie a copilului. Muşchii se atrofiază şi copilul nu mai poate respira, iar aparatul practic devine plămânul artificial al acestuia. În cazul în care boala este în stadiu avansat, se face o Traheostoma, se introduce o canulă, care se conectează la un circuit şi apoi la aparatul de ventilaţie. Dispozitivul este setat în modul de ventilaţie cel mai adecvat pentru copil şi îşi schimbă automat anumiţi parametri presetaţi în aşa fel încât să se asigure ventilaţia permanentă a copilului, atât ziua, cât și noaptea. Din păcate, la ora actuală nu există un tratament pentru SMA; nici medicamentos şi nici chirurgical. Se fac eforturi şi cercetări în domeniu pentru toate bolile neuromusculare şi se speră la găsirea unei soluţii în următorii ani. Până la găsirea unui remediu, aceste aparate de ventilaţie mecanică îi menţin în viaţă pe pacienți”, declară dr. Alin Căpuşan, medic specialist A.T.I. al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara.

Trei copii cu amiotrofie spinală beneficiază deja de aparatele donate

„Este o mare bucurie pentru noi că am reușit, grație generozității donatorilor, să achiziționăm trei aparate medicale care le vor prelungi viața copiilor cu această boală cumplită. Până în prezent, trei copii beneficiază deja de dispozitive, dar în viitor vor beneficia și alți copii diagnosticați cu această boală. Cercetarea la nivel mondial, pentru toate bolile neuromusculare, a ajuns la un stadiu avansat și sperăm ca în viitorul apropiat să se găsească un tratament eficient pentru această maladie“, declară Vlad Plăcintă, președintele Asociației „Salvează o inimă”.

Asociația „Salvează o inimă” a fost înființată pe data de 17 decembrie 2012. La campaniile umanitare organizate de asociație s-au alăturat peste 50.000 de persoane și companii românești și internaționale, înregistrându-se pe platforma online donații de peste 820.000 de euro.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor