Domul romano-catolic din Timisoara va fi reabilitat pe bani europeni. Aproape 5 milioane de euro

De Adrian Panduru
10Comentarii
Domul romano-catolic din Timisoara va fi reabilitat pe bani europeni. Aproape 5 milioane de euro
Vin bani europeni pentru reabilitarea și renovarea domului romano-catolic din Timișoara. Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a semnat joi contractul de finanțare pentru lucrări de amploare care vor avea loc la domul din Piața Unirii. Valoarea lucrărilor este de aproape 5 milioane de euro.

Se va renova și conserva clădirea bisericii romano-catolice din Piața Unirii (pe o suprafață totală de 1.490 mp), precum şi cripta și pietrele funerare ale personalităților care sunt înmormântate acolo. După restaurare se estimează că numărul vizitatorilor va creşte cu peste o mie de turişti.

Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, a semnat joi, 4 mai, contractul de finanţare pentru „Lucrări interioare și exterioare de renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei Romano – Catolice din Timișoara și a împrejurimii, în vederea integrării în circuitul turistic național și internațional”.

Proiectul va fi realizat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5. Valoarea totală a contractului este de 21.767.121,96 de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate de MDRAPFE – AM POR (reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului) este de 21.316.962,01 lei (4.811.955,31 de euro).

Proiectul are o durată de implementare de 51 de luni, iar lucrările vor consta, în principal, în renovarea, conservarea şi reabilitarea clădirii propriu-zise a catedralei (pe o suprafață totală de 1.490 mp), a obiectivelor conexe, precum şi a criptei și a pietrelor funerare ale personalităților care sunt înmormântate acolo. După restaurare, se estimează că numărul vizitatorilor va creşte cu peste o mie de turişti (de la 19.800 de vizitatori pe an înainte de intervenția asupra obiectivului de patrimoniu, la 20.988 de vizitatori).

„Prin contractul semnat astăzi, vrem să redăm Catedrala Romano-Catolică timişorenilor şi s-o integrăm în circuitul turistic național și internațional”, a spus Shhaideh.

 10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor