Doi ministri participa la deschiderea Oncogen, locul din Timisoara unde se cauta leacul pentru cancer

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
1Comentariu
Doi ministri participa la deschiderea Oncogen, locul din Timisoara unde se cauta leacul pentru cancer
© TION: Doi ministri participa la deschiderea Oncologen, locul din Timisoara unde se cauta leacul pentru cancer
După amânări peste amânări, Oncogen-ul, “Centrul de terapii genetice și celulare în tratatea cancerului” din Timişoara, se va deschide. Inaugurarea va avea loc în 23 octombrie, iar la eveniment au fost făcute numeroase invitaţii, de la autorităţile din Timiş şi mitropolitul Banatului, până la ministrul Sănătăţii şi cel al Învăţământului.

„Oncogen este gata în totalitate, atât din punct de vedere al construcţiei, cât şi al dotării medicale. Este cel mai amplu proiect de cercetare din această parte de ţară, în valoare de peste 10 milioane de euro. Realizarea sa a implicat muncă şi o responsabilitate enormă. Realizarea ONCOGEN a durat peste cinci ani, dar pentru ce reprezintă cercetare în 2015, este vârful de lance. Putem să spunem că Timişoara şi Spitalul Judeţean au intrat în rândul marilor centre de cercetare din lume. În 23 octombrie va fi o festivitate la care va participa mitropolitul Banatului, prefectul, primarul, preşedintele CJ Timiş, vine şi ministrul Sănătăţii şi ministrul Învăţământului”, spune Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.

Clădirea de lângă Spitalul Judeţean, cu toată aparatura pe care o adăposteşte, va fi în sfârșit funcţională la capacitate maximă. Primul termen de finalizare a fost stabilit pentru toamna anului 2014, iar de atunci deschiderea acestui centru a mai fost amânată de câteva ori. Centrul este construit cu fonduri europene.

Oncogen este cel mai mare centru de terapii genetice și celulare în tratamentul cancerului din Estul Europei, spun realizatorii proiectului. În cadrul Oncogen va funcționa și o fabrică de medicamente de mici dimensiuni, în care vor putea fi produse medicamente și vaccinuri. Parterul clădirii are mai multe săli de documentare, conferințe sau teleconferințe, la etajul 1 se va realiza cercetare fundamentală, etajul al doilea va fi dedicat diagnosticului avansat în cancer pentru terapia personalizată, iar la etajul trei va funcționa o fabrică de medicamente de mici dimensiuni. La ultimul etaj al clădirii, al patrulea, se vor realiza experimente. Fabrica de medicamente de la etajul trei găzduiește atât circuite de fabrică de medicamente, cât și condiții de cultivat viruși. Practic, aici s-ar putea produce vaccinuri, medicamente, celule. Fabrica de medicamente este de fapt o incintă din panouri de inox, ermetică, compartimentată, cu uși etanșe și prevăzută cu senzori care detectează orice particulă.

Obiectivul proiectului Oncogen îl reprezintă înlocuirea metodelor clasice de tratament antitumoral și îmbunătățirea speranței de viață a bolnavilor de cancer din Regiunea Vest şi nu numai. În centru vor lucra 35 de specialiști, care vor realiza studii celulare, de biologie moleculară și terapii celulare pentru bolnavii de cancer, leucemie și alte boli hematologice. Este un centru de cercetare unde se va încerca găsirea leacului pentru cancer, ori alte leacuri care să le facă viaţa mai uşoară celor care se confruntă cu această boală.

Alte articole pe aceeași temă:

Leacul pentru cancer se cauta la Timisoara. Oncogenul, aproape de finalizare

Oncogen – locul din Timisoara unde se cauta leacul pentru cancer – va fi deschis in toamna

Prin deschiderea Oncogen, Timisoara intra in elita europeana a cercetarii in domeniul celulelor stem

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor