Decorul casnic al anilor comunismului romanesc. Bibelourile cu pesti, macrameurile si bombonierele bunicilor, reunite intr-o expozitie

De Marcel Hoster
2Comentarii
Decorul casnic al anilor comunismului romanesc. Bibelourile cu pesti, macrameurile si bombonierele bunicilor, reunite intr-o expozitie
© foto: Tion
Zeci de piese decorative care le găseam în vitrinele locuințelor comuniste de dinainte de 1989 le găsim prezentate în cadrul unei expoziții organizate la Bastionul Theresia de Muzeul Național al Banatului Timișoara.

„Porțelan și sticlărie din România socialistă. Pe urmele Liei Eugenia Costin”, este numele evenimentului deschis publicului până la finalul lunii în curs.

Spaţiul expoziţional de la Bastionul Therezia devine din această săptămână casă pentru o interesantă colecţie de obiecte care, fie ne aduce aminte de vremurile tinereţii, fie ne prezintă celor care nu au prins perioada de dinainte de 1989, modul în care erau decorate cu diferite obiecte casele românilor din perioada comunistă.

„Porțelan și sticlărie din România socialistă. Pe urmele Liei Eugenia Costin” este numele expoziţiei care îşi propune să prezinte un profil de colecționar tipic pentru România din perioada 1960-1989, cu apetență pentru obiectele de porțelan și sticlărie produse în fabricile românești: pahare pentru șampanie, vin, coniac, lichior, țuică, oranjadă, apă și bere, boluri, cupe, flacoane și carafe, bomboniere și vase pentru flori, bibelouri, provin din aceeași sursă – casa Liei Eugenia Costin (1934 – 2017) din Timișoara.

Născută la Bozovici ca fiică a Eugeniei și a preotului dr. Iacob Crețiu, Lia Eugenia a studiat la Liceul din Caransebeș, ulterior absolvind Facultatea de Biologie – Geografie din Cluj. Căsătorită în anul 1958 cu Neculae Costin, absolvent al Facultății de Mecanică din Cluj, Lia Eugenia Costin a activat ca profesoară de biologie și geografie la Sadu, Târgu-Jiu și Timișoara, în cadrul Liceului Electrotimiș, al Liceului Silvic și al Liceului de Informatică.

Fără să dispună de resurse financiare importante pentru achiziționarea unor obiecte spectaculoase din fostele țări comuniste din Europa de Est, Lia Eugenia Costin a urmărit ca în propria colecție să fie reprezentate majoritatea fabricilor de profil din România: porțelan de Alba Iulia și Cluj, Curtea de Argeș și Dorohoi, sticlărie de Avrig, Turda și Tomești, faianță de Sighișoara.

Expoziția mai cuprinde o selecție importantă de macrameuri, dantele și broderii din colecția de textile a Muzeului Național al Banatului, piese realizate în perioada 1940-1980 de către Eugenia Crețu, mama Liei Eugenia, respectiv de Elisabeta Costin, soacra acesteia.

Fotografii și accesorii din garderoba Liei Eugenia Costin (șiraguri de mărgele, pălării, mănuși, pantofi) completează imaginea unui cetățean al Republicii Socialiste România cu apetență pentru obiectele de porțelan și sticlărie, expoziția devenind o poveste despre unul dintre cei mulți.

”Este o expoziție legată de România Socialistă, care ne aduce aminte, unora dintre noi, de tinerețe. Mulți dintre cei care vor vizita evenimentul pot deveni melancolici, sunt convins că fiecare mai are undeva acasă câte o asemenea piesă uitată. E o istorie puțin mai tristă a României, o expoziție mai inedită”, a declarat Claudiu Ilaş, directorul Muzeului Naţional al Banatului.

Fiica colecţionarei, impresionată de expoziţie a decis să doneze muzeului piesele acesteia. Expoziția este realizată în cadrul Compartimentului de Arte Vizuale și poate fi admirată în perioada 6-30 septembrie 2018, la Bastionul Maria Theresia.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor