De Ziua Inimii, in Piata Badea Cartan, medicii va vor masura tensiunea arteriala gratuit

De Valentin Rusu
De Ziua Inimii, in Piata Badea Cartan, medicii va vor masura tensiunea arteriala gratuit
În 29 septembrie, sâmbătă, aveţi oportunitatea de a vi se măsura tensiunea, gratuit, în Piaţa Badea Cârţan din Timişoara, chiar de Ziua Mondială a Inimii.

Ziua Mondială a Inimii (WHeartD) se celebrează pe 29 septembrie 2013 şi este coordonată pe plan internaţional de Federația Mondială a Inimii (WHF) în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). World Heart Day 2013 este focusată pe stil de viaţă şi prevenţie, având ca grup ţintă copiii şi femeile, pentru că un stil de viaţă sănătos în copilărie duce la un adult sănătos, adulţii sănătoşi înseamnă sănătate în familie şi în comunitate.

În lume ne confruntăm cu toţi mai mulţi copii obezi şi supraponderali, riscul acestora pentru boli cardiovasculare fiind în creştere. Organizaţia Mondială a Sănătăţii acordă o atenţie deosebită femeilor, deoarece sănătatea inimii lor este strâns legată de cea a copiilor şi a familiei. În 2008, în UE, bolile cardiovasculare (BCV) erau responsabile de 44% din totalul deceselor înregistrate în rândul femeilor (1 milion) şi de 36% în rândul bărbaţilor (900.000). În general, în ţările din estul UE, BCV provoacă aproximativ 50% din toate cazurile de deces, în timp ce în partea de vest acestea se ridică la aproximativ o treime. În 2008, în privinţa populaţiei feminine, România ocupă locul 3 la nivelul UE, în privinţa mortalităţii BCV premature (0-64 ani), cu circa 65 decese/100.000 locuitori (media UE fiind 20/100.000), după Bulgaria și Letonia.

Pe plan local, în judeţul Timiş, morbiditatea şi mortalitatea prin bolile cardiovasculare ocupă primul loc, în 2012 înregistrându-se, numai in ambulatoriile de specialitate din unităţile sanitare publice, un număr de 4.182 de cazuri cu cardiopatii de diverse tipuri şi 5.940 de cazuri de hipertensiune arterial.

Sâmbătă, în 28 septembrie, în Piaţa Badea Cârţan din Timişoara, între orele 9-12 se va organiza un punct de măsurare gratuită a tensiunii arteriale şi de informare privind factorii de risc în bolile cardiovasculare. Medicii de la Promovarea Sănătăţii împreună cu voluntarii de la Asociaţia Asistenţilor Medicali Timiş vor face măsurători şi recomandări specifice pentru cazurile depistate. Mai exact, locul ales din piaţă este incinta în care, pe timpul verii, a funcţionat punctul de asistenţă medicală pe timp de caniculă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor