Dan Diaconescu, condamnat la cinci ani si sase luni de inchisoare cu executare

De T. Ex.
Reactualizat la:
10Comentarii
Dan Diaconescu, condamnat la cinci ani si sase luni de inchisoare cu executare
© TION: Dan Diaconescu, condamnat la cinci ani si sase luni de inchisoare cu executare
Dan Diaconescu a fost condamnat definitiv la cinci ani și șase luni de închisoare cu executare de Curtea de Apel București.

Magistrații Curții de Apel București l-au condamnat definitiv pe Dan Diaconescu la cinci ani și șase luni de închisoare cu executare, pentru șantajarea omului de afaceri Petru Țârdea și a fostului primar al comunei arădene Zarand, Iulian Moț.

Curtea de Apel București a decis și interzicerea desfășurării de către Dan Diaconescu a oricărei activități în presa scrisă sau audio-video, pe o perioadă de cinci ani, ca pedeapsă complementară, după executarea pedepsei de cinci ani și șase luni.

Fondatorului PP-DD i se va scădea din pedeapsă perioada în care a fost reținut și arestat preventiv, între 22 și 25 iunie 2010.

În același dosar a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare și fostul realizator de programe la OTV, Doru Pârv. El nu are dreptul de a desfășura vreo activitate în presa scrisă sau audio-video pe o perioadă de cinci ani de la ieșirea din închisoare.

Fostul realizator de programe la OTV, Ghezea Mitruș, a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare, în același caz. El nu mai are voie să participe la vreo activitate în presă pentru o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei principale.

Cei trei urmează să fie încarcerați, în următoarele 30 de zile aflându-se în perioada de carantină, în care se va stabili regimul de detenție și locația în care își vor executa pedepsele.

Dan Diaconescu și Dorel Petru Pârv au fost condamnați în decembrie 2013 la câte trei ani de închisoare cu executare, de către magistrații Judecătoriei Sectorului 1. Mitruș Ghezea a primit doi ani și șase luni de închisoare cu executare. Cu toții au contestat condamnarea, iar DNA a cerut majorarea pedepselor, la Curtea de Apel București, sub motivația că sentința Judecătoriei Sectorului 1 “este netemeinică sub aspectul cuantumului pedepselor aplicate prin reţinerea de circumstanţe atenuante în favoarea inculpaţilor”.

“Caracteristica inculpaţilor de «persoane instruite» nu convinge ca un element în favoarea acestora cât timp instrucţia superioară presupusă în sarcina lor nu a acţionat ca un element de cenzură de natură a împiedica săvârşirea infracţiunilor şi nici ca o moralitate superioară aptă să trezească în conştiinţa acestora regretul faptelor comise nici după săvârşirea acestora şi nici măcar după descoperirea lor. Din contră, acest grad de instruire a permis inculpaţilor abordarea infracţiunii de şantaj dintr-o perspectivă inedită şi anume aceea a ameninţărilor aduse părţilor vătămate prin intermediul mijloacelor mass-media”, a arătat DNA, în motivele de apel.

De asemenea anchetatorii arătau că inculpaţii, sub pretextul de anchete jurnalistice, “nu au ezitat să ameninţe părţile vătămate cu divulgarea de date compromiţătoare în schimbul unor sume de bani, ferm convinşi că faptele lor nu vor face obiectul vreunei investigaţii judiciare inclusiv prin interpretarea în favoarea personală, iar nu în favoarea societăţii a principiului libertăţii presei şi a libertăţii de opinie”.

Cei trei au fost trimiși în judecată în octombrie 2010.

În rechizitoriu, procurorii au arătat că în perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu l-a amenințat în mod repetat, atât direct, cât și indirect, prin intermediul lui Dorel Pârv, pr Ion Moț, primarul comunei Zarand, pentru a-l convinge să îi dea 200.000 de euro.

“Ameninţarea a constat în dezvăluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului că ar fi corupt, că ar fi săvârşit tranzacţii ilicite cu terenuri agricole aparţinând cetăţenilor comunei, păgubindu-i pe aceştia, că are o avere importantă obţinută ilicit şi că face trafic de influenţă pe lângă unii miniştri”, preciza DNA.

Ion Moț i-ar fi dat lui Dorel Pârv 30.000 de euro și 42.000 de lei, “scopul fiind ca banii să ajungă, în final, la Dan Diaconescu”, au mai arătat anchetatorii.

Conform DNA, Dan Diaconescu l-ar fi amenințat pe omul de afaceri Paul Petru Țârdea în aprilie 2005, în repetate rânduri, atât în mod direct, cât și indirect, prin intermediul lui Ghezea Mitruş, realizatorul emisiunii “Semnal de alarmă” difuzată la OTV, pe omul de afaceri Paul Petru Ţârdea, pentru a-l determina să-i dea suma totală de 100.000 euro. Paul Petru Țârdea i-a dat 4.500 de euro. d

“Ameninţarea a constat în difuzarea, pe postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare compromiţătoare pentru persoana şantajată, cum ar fi date despre trecutul infracţional al acesteia şi afirmaţii legate de fraudarea jocului televizat Eurotombola, organizat de societatea comercială condusă de respectivul om de afaceri, joc difuzat de un post de televiziune concurent”, potrivit procurorilor DNA.

Sursa: Mediafax10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor