Cum a rezolvat primaria problema santierului periculos din zona Marasti: a inchis trotuarul!

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
21Comentarii
Cum a rezolvat primaria problema santierului periculos din zona Marasti: a inchis trotuarul!
© Tion: Cum a rezolvat primaria problema santierului periculos din zona Marasti: a inchis trotuarul!
Din seria „noi muncim, noi nu gândim”, mai-marii specialiști în infrastructură care iau decizii pentru oraș au rezolvat problema șantierului periculos din zona Mărăști: au închis trotuarul și au pus mai multe luminițe pe balizele de la șosea!

Tion.ro atrăgea atenția zilele trecute cu privire la șantierul periculos de pe Calea Alexandru Ioan Cuza și din intersecția din Piața Mărăști. Zona este cufundată în beznă seară de seară, iar groapa lungă de vreo 50 de metri, care a fost odată una dintre cele mai bune piste de biciclete din oraș, era semnalizată doar cu câteva balize. Nu exista nici măcar bandă de protecție într-o perioadă.

Pe șosea situația era și mai gravă. Doar niște piloți de semnalizare îi atenționau pe șoferi că merg pe lângă o groapă adâncă de câțiva metri. Unii cu luminițe, dar mai mulți fără. Mai mult, chiar în sensul giratoriu din Mărăști nu exista nimic care să le spună șoferilor că scuarul este înconjurat de o groapă.

„Ce se întâmplă acolo e crimă și nimănui nu-i pasă, nu e nimic clar de avertizare, iar în sens absolut deloc nu e semnalizat pe partea cu scuarul din mijloc”, ne scria un șofer revoltat.

I-am prezentat situația primarului Nicolae Robu, care ne-a asigurat că a cerut Societății de Drumuri Municipale, responsabilă de șantier, să ia măsuri pentru rezolvarea problemei, pentru că oricând s-ar putea petrece o tragedie acolo. Cum a fost rezolvată problema? Într-un stil pur românesc.

trotuar-inchis-botanic-1

SDM – vorbim despre instituție pentru că nimeni nu comunică din interiorul societății primăriei, plătită mai mult din bani publici – s-a spălat pe mâini! A pus semne de circulație în ambele părți ale gropii, care le interzic atât pietonilor, cât și bicicliștilor traversarea zonei. Mai mult, au pus și câte un gărduleț de protecție, de-a latul trotuarului. Pe șosea au mai pus niște luminițe la piloții de semnalizare. Și gata! Pietonii, bicicliștii și șoferii ar trebui să se simtă acum în siguranță când trec pe lângă o groapă adâncă, în bezna nopții.

Poveste de șantier

Vă reamintim, șantierul din Mărăști a fost deschis la începutul lunii iunie. Reprezentanții primăriei au decis să desființeze pista de biciclete de-a lungul Parcului Botanic și să mai amenajeze o bandă de circulație dinspre mall spre centru. Ne-au dat asigurări că „pista de biciclete va fi refăcută cu aceleași caracteristici: lățime, material etc.”.

Nu a trecut mult timp că muncitorii s-au și pus să pună la pământ un arbore ce stătea sub calea modernizării. Deși aveau aviz de la Mediu pentru doborârea a cinci copaci, oficialii municipalității ne-au spus că doar unul se taie.

Practic, pentru amenajarea unei benzi în plus pentru traficul auto pe Calea Alexandru Ioan Cuza, reprezentanții PMT au decis să micșoreze bucata pe care sunt amenajate spațiile verzi, trotuarul și pista de biciclete. Pe fir a intrat și Garda de Mediu, care a cerut primăriei să nu desființeze spațiile verzi sau să le compenseze.

La scurt timp de la începerea săpăturilor, au fost găsite și primele vestigii pe lângă Botanic: fragmente din Poarta Vienei. Arheologii au trecut la treabă și, potrivit primarului Robu, așteaptă acum un aviz de la București, care le va spune ce trebuie să facă cu descoperirile arheologice. Drumarii au plecat de ceva vreme de pe șantier și nu prea și-au dat interesul ca groapa uriașă ce se întinde de-a lungul gardului de la Parcul Botanic să fie văzută de trecători, mai ales pe timp de noapte, când zona este cufundată în beznă.

S-a săpat și în sensul giratoriu din Mărăști, pentru că dorința inițială a primarului era să amenajeze și în girație o bandă de circulație în plus. Șantierul este părăsit acum, pentru că se așteaptă după o soluție pentru vestigiile descoperite.

UPDATE. Pietonii și bicicliștii, obligați să meargă prin parc. Și noaptea?

La intrarea pe trotuarul de lângă pasajul CF de la intersecția cu Demetriade, pietonii și bicicliștii sunt puși să ocolească prin Parcul Botanic, în condițiile în care groapa este săpată doar la cealaltă parte a trotuarului. Un cititor Tion.ro le atrage atenția celor din primărie că nu au gândit deloc soluția de semnalizare a șantierului, pietonii și bicicliștii fiind obligați să meargă prin parcul cufundat în beznă noaptea și, uneori, cu porțile închise.

„Dacă venim dinspre mall, există un panou care ne obligă să ocolim prin Parcul Botanic. Sunt curios cine s-ar duce să ocolească prin parc la ora 1 noaptea, că acolo nu bate nici lumina lunii. Deci, zice ocolirea prin parc, nu să treci pe celălalt trotuar. Din parc se poate ieși în spate la clinici, adică ieșirea e la jumătatea trotuarului, adică direct în groapă. Ce facem, închidem și aia? În consecință, pentru că ei nu sunt în stare să întrețină iluminatul public și să semnalizeze un șantier, noi ocolim cam 1 km. Asta ca să ajungem cu 200 de metri mai în față. Și noaptea, pe beznă”, ne-a scris un cititor T„ion.ro, care ne-a trimis și câteva schițe pentru a le arăta celor din primărie cât de „gândită” este soluția lor de protejare a participanților la trafic.

37004076_10209406311434276_2536413758654251008_n

UPDATE 2. Primarul Robu: Nu știu ce a fost în mintea celor care au decis să se intre prin parc, e o eroare

Edilul-șef le transmite celor care sunt puși să ocolească prin parc șantierul din zona Mărăști că nu vor mai fi obligați să facă asta și că ocolirea a fost o… anomalie. Robu spune că se va trece în continuare pe trotuar și că se va ocoli pe șantier, după ce vor fi puse semnalizările necesare. El susține că va transmite sugestii către SDM, dar cei de la societate vor decide cum trebuie să se facă traseul pentru pietoni și bicicliști.

Primarul spune că a fost informat de cei de la Societatea de Drumuri Municipale că au fost semnalizări mai multe, dar că… s-au furat.

„Nu o să mai trebuiască să ocolească. Eu chiar întâmplător acolo nu am avut treabă, nu am circulat ca să văd această anomalie. Nu știu ce a fost în mintea celor care au decis să se intre prin parc. E o eroare de tratare a situației, trebuie să luăm măsuri de securitate, nu o să-i punem pe oameni să ocolească așa mult. Se poate merge pe trotuar și acolo unde este șantier se produce devierea pe unde se poate, în condiții de securitate. O să le cer să reanalizeze, le fac și sugestiile de rigoare. Sigur, decizia ei o iau. Directorul SDM îmi spune că a fost semnalizat foarte bine, inclusiv cu flash-uri peste tot, că s-au furat de 2 ori. Eu îi cred”, a declarat Robu, pentru Tion.ro.

Articole pe aceeași temă:

Prin întuneric, pe lângă o groapă adâncă de câțiva metri foarte prost semnalizată! Așa sunt obligați să meargă pietonii și bicicliștii care parcurg zilnic distanța Piața Mărăști – Piața Consiliul Europei, pe lângă groapa lăsată de drumari după distrugerea pistei de biciclete de-a lungul Parcului Bot...
Comisarii Gărzii de Mediu din Timiş cer primăriei din urbea de pe Bega să nu desfiinţeze spaţiile verzi de la Mărăşti sau să le compenseze. Totul după ce Primăria Timișoara a excavat în zonă și pista de biciclete a dispărut, iar prefectul de Timiş Eva Andreaş a solicitat Gărzii de Mediu să efectueze...
Lucrările pentru amenajarea intersecției din Piața Mărăști continuă. Timișorenii care au avut drum pe acolo vineri dimineață s-au întristat când au auzit sunetul drujbei cu care a fost pus la pământ copacul de lângă trecerea de pietoni de pe str. Al. I. Cuza. E singurul care se taie, ne asigură cei ...
Traseul special pentru bicicliști care leagă Piața Mărăști de Piața Consiliul Europei a fost distrus, luni, de muncitorii trimiși de primărie să reconfigureze intersecția din Mărăști. Nu se știe exact ce se face în zonă, pentru că reprezentanții primăriei nu vor să dezvăluie prea multe. Sursele noas...21Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor