Corul Regal Venlona, alungat din Piata Libertatii de politistii locali, dupa ce a vrut sa cante gratis pentru timisoreni

De Bogdan Marta
Reactualizat la:
117Comentarii
Corul Regal Venlona, alungat din Piata Libertatii de politistii locali, dupa ce a vrut sa cante gratis pentru timisoreni
© Foto Christian Rudik : Sute de timisoreni au stat la coada sa asculte Corul Regal Venlona la Opera
Au cântat cu sala arhiplină în deschiderea Festivalului de operă şi operetă de la Timişoara, însă au fost alungaţi de poliţiştii locali atunci când au vrut să repete experienţa pentru timişoreni, în Piaţa Libertăţii. Este vorba despre membrii Corului Regal Venlona, din Venlo (Olanda), care au rămas cu un gust amar despre Timişoara.

Sute de timişoreni au stat la coadă, ca pe vremuri, vineri seara, la concertul inaugural al Festivalului de operă şi operetă de la Timişoara, susţinut de Corul Regal Venlona din Venlo, alături de soliştii vocali şi orchestra Operei Naţionale Române. Impresionaţi de primirea publicului timişorean, care a umplut până la refuz sala Operei Naţionale, membrii Corului Regal Venlona au decis, sâmbătă după-amiaza, să le ofere timişorenilor o surpriză şi să cânte gratuit în Piaţa Libertăţii.

Este de menţionat faptul că reprezentanţii municipalităţii doresc să transforme această piaţă într-una plină de evenimente, care să atragă atât timişoreni, cât şi turişti. Ceea ce s-a întâmplat cu Corul Regal Venlona este, însă, total opusul acestei intenţii.

Potrivit numeroşilor martori, în momentul în care membrii Corului Regal au început să cânte, de ei s-au apropiat poliţiştii locali care patrulează în zonă. Aceştia le-au pus în vedere că ori se opresc din cântat imediat, deoarece nu au autorizaţie pentru acest moment, ori vor primi amendă.

Evident, membrii Corului Regal Venlona au rămas sideraţi, însă s-au conformat. Iar timişorenii au fost privaţi de un eveniment care putea ridica statutul Timişoarei, oraş candidat la titlul de Capitală Culturală Europeană, în 2021.

În 2007, faimosul violonist Joshua Bell, premiat cu Grammy, îşi lua vioara de 3 milioane de dolari şi cânta într-o staţie de metro din Washington. Pe lângă el au trecut peste 1000 de persoane, dar doar 27 s-au oprit să îl asculte şi chiar să îi arunce o bancnotă. În lumina celor întâmplate în acest weekend, experimentul social care a făcut atunci înconjurul internetului ar fi fost foarte diferit, dacă ar fi avut loc la Timişoara.

UPDATE: Replica Poliţiei Locale Timişoara

Articolul despre incidentul dintre poliţiştii locali şi membrii Corului Regal a ajuns viral pe internet, iscând o multitudine de comentarii, în special negative, despre modul în care au acţionat oamenii legii. În urma acestui lucru, reprezentanţii Poliţiei Locale Timişoara au transmis un punct de vedere oficial în legătură cu incidentul relatat de tion.ro.

Aceştia susţin că membrii corului s-au oprit în Piaţa Victoriei, nu Piaţa Libertăţii, aşa cum am aflat noi iniţial, şi au împărţit flyere în timp ce cântau. De aceea, poliţiştii locali le-au explicat că au nevoie de autorizaţie.

„Persoanele s-au oprit între Operă şi ceas, unde împărţeau flyere şi au început să cânte. Li s-a explicat că au nevoie de autorizaţie pentru a împărţi pliante. Au terminat de cântat şi au plecat”, a transmis purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Timişoara, Daniela Seracin.

Conform martorilor noştri, membrii Corului Regal au apucat, într-adevăr, să cânte două melodii, însă ar fi cântat în continuare dacă nu ar fi fost abordaţi de poliţiştii locali.

UPDATE2: Primarul Robu condamnă gestul polițiștilor locali

Incidentul din centrul Timişoarei a ajuns şi la urechile primarului Nicolae Robu. Mai exact, pe pagina lui de Facebook, acolo unde mulţi au postat comentarii cu link-ul articolului de pe tion.ro

După ce a citit ştirea, primarul Robu a scris că poliţiştii locali au greşit şi că ar fi trebuit să îşi sesizeze şefii înainte de a lua vreo măsură.

„Dacă s-a întâmplat aşa cum se relatează, desigur că poliţiştii au gresit. Ar fi trebuit să-şi sune şefii, iar unul dintre aceştia sa-l sune pe vicele Diaconu (viceprimarul Timişoarei Dan Diaconu – n.r.) care îmi ţine locul pe perioada concediului sau chiar pe mine, să întrebe dacă dăm autorizaţie în regim de forţă majoră, pentru un eveniment deosebit. Iar noi, desigur că am fi răspuns pozitiv, chiar dacă Piața Libertății este, încă, sub lucrări. Dar, apropo: cât de curând, se va vedea ce valoare a dobândit Piaţa Libertăţii, prin noua sa înfaţişare! Încă puţintică răbdare!”, a comentat Robu pe Facebook.

UPDATE VIDEO: Momentul în care corul se oprește din cântat în centrul Timișoarei!

Solista Diana Pap, care, pe lângă activitatea artistică, s-a făcut remarcată şi prin mai multe acţiuni civice şocante prin care a atras atenţia asupra poluării fabricii Continental, sau a lucrurilor aruncate la întâmplare de timişoreni, a postat, pe Facebook, un scurt clip ce surprinde finalul reprezentaţiei Corului Regal Venlona.

„Corul Regal din Venlona și momentul penibil de la final când un cetățean s-a apropiat de dirijor ca să-i transmită că nu au voie să cânte gratis în Piața Operei!!! Posibil că nația noastră e majoritar imbecilă și e condusă de reprezentanți pe măsură? Adevărul este că noi toți suntem vinovați de nepăsare și îi lăsăm să ia hotărâri imbecile de parcă ar fi pe plantația lor. Centrul Timișoarei este spațiul rezervat în mare parte manifestărilor de prost gust importate din Balcani cu tentă americană. Corul regal poa’ să cânte pe străzi la mama lor acasă! Să ne fie Rușine în frunte cu ăla ca marea!”, a scris Diana Pap pe Facebook.117Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor