Copiii nu au voie sa bata mingea in locurile de joaca din Timisoara. Forma finala a regulamentului

De Roxana Deaconescu
15Comentarii
Copiii nu au voie sa bata mingea in locurile de joaca din Timisoara. Forma finala a regulamentului
© TION: Copiii nu au voie sa bata mingea in locurile de joaca din Timisoara. Forma finala a regulamentului
Cei mai mici dintre timișoreni au interzis cu mingea în locurile de joacă, dacă acestea nu au prevăzut și un teren de sport. Regulamentul de funcționare a locurilor de joacă are în sfârșit o formă finală: micuții vor avea voie să țipe, dar nu vor avea voie să bată mingea.

Regulamentul de organizare și funcționare a spațiilor de joacă de pe domeniul public din Timișoara a ajuns cunoscut și la nivel național, după ce consilierii locali au votat câteva reguli extrem de stricte pentru prichindeii Timișoarei.

Aleșii PSD s-au trezit abia după ce au votat să spună că nu este în regulă forma adoptată, așa că au propus modificarea regulamentului, însă doar la câteva puncte.

Vă spuneam, totodată, că specialiștii primăriei pregătesc o modificare de amploare a regulamentului adoptat în octombrie 2015. Forma finală a regulamentului a apărut pe site-ul Primăriei Timișoara și ar putea intra în ședința de consiliu local care va avea loc marți.

Au dispărut din el prevederile bizare referitoare la țipat sau cele referitoare la îmbrăcămintea copiilor, care nu prea aveau voie cu fermoare sau capse, precum și cele care se refera la adunarea părinților în grupuri.

„Elaborarea și aprobarea în regim de urgență a acestui regulament a determinat numeroase neajunsuri și observații din partea societății civile, determinate în principal de modalitatea de redactare a unor reglementări. (…) Colectivul de lucru din cadrul Direcției de Mediu – Serviciul Spații Verzi și Locuri de Joacă s-a întâlnit în data de 2 decembrie 2015, (…) fiind discutate de o parte oportunitatea menținerii unor reglementări, suprimarea altora, respectiv reformularea unor texte reglementative, astfel încât acestea să corespundă cerințelor și așteptărilor cetățenilor și autorității locale deopotrivă”, se arată în referatul ce însoțește proiectul de hotărâre.

Regulamentul în cauză are mai multe capitole: obligațiile primăriei, ale firmei care întreține locurile de joacă, obligațiile asociațiilor de locatari din zonele respective, precum și obligațiile beneficiarilor.

Printre altele, echipamentele de joacă nu vor putea fi folosite de copii cu vârsta mai mare de 14 ani sau de persoanele a căror greutate corporală depășește 54 de kg, toboganul nu poate fi folosit de doi copii deodată, prichindeii nu au voie să urce invers pe tobogan sau să coboare cu… capul înainte, nu au voie să escaladeze echipamentele de joacă dacă nu este vorba despre echipamente speciale pentru cățărare sau echilibristică și nu au voie să folosească rotativele dacă au rău de mișcare.

Potrivit regulamentului, este interzis consumul de alimente în timpul jocului, iar leagănul, rotativa sau balansoarul vor fi folosite doar în poziția „șezut”. De asemenea, „este interzisă punerea în mișcare a echipamentelor din interiorul razei de acțiune a acestora”.

În spațiile de joacă de pe raza Timișoarei se interzice accesul persoanelor sub influența băuturilor alcoolice și a substanțelor interzise prin lege, precum posesia sau consumul acestora în perimetrul spațiului de joacă.

„Este interzis accesul, circulația sau parcarea bicicletelor, scuterelor, motoretelor, motocicletelor, ATV-urilor, remorcilor, rulotelor sau autovehiculelor în incinta locului de joacă, excepție făcând accesul cu biciclete, triciclete sau trotinete pentru copiii cu vârsta sub 7 ani, însoțiți de părinți”, se mai arată în regulament.

Cei mai mici dintre timișoreni nu au voie să se joace cu mingea decât dacă locul de joacă cuprinde și un teren de sport.

„Pentru evitarea producerii accidentelor, este interzisă practicarea jocului cu mingea (fotbal, baschet, volei etc.) în incinta spațiilor de joacă, cu excepția celor care sunt prevăzute cu terenuri de sport destinate special practicării acestor jocuri”, este regula care era prevăzută și în forma inițială a regulamentului.

Părinții trebuie să aibă mare grijă să nu mute mobilierul urban din locurile de joacă, cum ar fi băncile, coșurile de gunoi, scrie în regulament. Mai mult decât atât, nu au voie să folosească „la un volum necorespunzător aparatura audio”.

Riscă amenzi între 500 și 1.000 de lei cei care folosesc aparatele defecte, cei care intră cu animale de companie în locurile de joacă și cei care mută mobilierul.

Atenție, părinți! Riscați amendă de până la 2.000 de lei dacă copilul rupe vreo floare!

De asemenea, polițiștii locali pot da amenzi între 1.000 și 2.000 de lei celor care nu păstrează curățenia, celor care intra sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor interzise în locurile de joacă ori celor care au cu ei astfel de băuturi și substanțe, celor care intră cu biciclete ori alte vehicule, celor care „zgârie, scriu, vopsesc, murdăresc cu orice substanță, demontează, mută, rup, distrug echipamentele de joacă, gardul împrejmuitor, mobilierul urban (bănci, pubele, lampadare etc.) și materialul dendro-floricol”, precum și celor care dau muzica prea tare.

Pentru jocul cu mingea nu sunt prevăzute amenzi, dar copiii nu au voie să o folosească decât pe terenul de sport, conform regulilor impuse de reprezentanții primăriei.

Forma finală a regulamentului va trebui aprobată în ședința de consiliu local, așa că este foarte probabil ca aleșii să facă alte modificări.

Regulamentul complet poate fi consultat pe site-ul primăriei!

 

Alte articole pe aceeași temă:

Atentie, parinti! Se schimba iar regulamentul din locurile de joaca din Timisoara: se va permite tipatul

Noi reguli in locurile de joaca din Timisoara: copiii nu au voie sa tipe, parintii nu au voie cu afrodisiace

 15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor