Control in cantinele scolilor din Timis: igrasie, frigidere ruginite, ustensile invechite

De Adrian Panduru
Control in cantinele scolilor din Timis: igrasie, frigidere ruginite, ustensile invechite
© Foto: arhiva
Elevii sunt chemați în bănci în 11 septembrie, dar, până atunci, școlile trebuie să fie pregătite să-i primească. Inspectorii de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș cu fost în control la cantinele unităților de învățământ din Timiș.

Inspectorii de la DSVSA Timiș au verificat unităţile de învăţământ care au în dotare cantine funcţionale. Au descoperit igrasie, rugină pe frigidere, zugrăveală deteriorată sau lipsa plaselor de protecție împotriva insectelor.

S-au efectuat controale la 22 de unităţi şcolare în urma cărora a rezultat următoarea situaţie:
– șase unităţi efectuează lucrări de modernizare şi igienizare,
– șapte unităţi corespund din punct de vedere structural şi funcţional,
– trei unităţi au contract cu firme de catering,
– două unităţi şi-au încetat definitiv activitatea,
– trei unităţi şi-au suspendat temporar activitatea,
– o unitate nu au putut fi controlată (la momentul controlului nu a putut fi contactată nici o
persoană responsabilă, urmând ca verificarea să se facă ulterior).

La cantina Colegiului Tehnic Valeriu Braniște din Lugoj, inspectorii de la DSVSA Timiș au contstatat că în toate spațiile unității domină ingrasia pe pereți și tavane, utilaje și ustensile învechite și suporturi ruginite, iar blaturile de inox sunt necorespunzător finisate. Reprezentanții școlii au termen de remediere a deficiențelor data de 7 septembrie. La Colegiul Național de Artă Ion Vidu din Timișoara, inspectorii au contstatat că neoanele nu au protecție, nu sunt igienizate, iar frigiderele sunt ruginite în partea de jos și au dat ca termen de remediere data de 8 septembrie. Cantina liceului Pedagogic din Timișoara are pereți cu zone de infilitrații și zugrăveală deteriorată, conform inspectorilor DSVSA Timiș, și lipsesc sitele de protecție împotriva insectelor. Aici, termenul de remediere este 11 septembrie.

Au mai fost constatate deficiențe și la alte unități de învățământ, cum ar fi lipsa plaselor antiinsecte sau pereți cu infiltrații de apă, iar în cazul altora deficiențe ce țin de unele documente, nu de ordin funcțional și structural. Doar în cazul a trei unități de învățământ din Timiș nu au fost constatate deficiențe. Este vorba despre Colegiul Național Bănățean, Colegiul Tehnic Electrotimiș și Colegiul Tehnic Henri Coandă Timișoara. De asemenea, trei unități au contracte cu firme de catering, cazuri în care cantina (dacă ea există) nu este folosită. Este vorba despre Liceul Catolic Gerhardium, Liceul Teoretic Bela Bartok și Grupul Școlar Transporturi Auto.

Inspectorii au verificat blocul alimentar: circuite funcţionale, starea igienico-sanitară, asigurarea lanţului de frig a dispozitivelor şi instalatilor de răcire, respectarea condiţiilor de păstrare a alimentelor, sistemul de colectare a deşeurilor alimentare, aprovizionarea cu materiale de curăţenie şi dezinfecţie, condiţiile de transport, programele de autocontrol privind recoltarea probelor de materii prime, produs finit, apă, teste de sanitatie și realizraea examenelor medicale periodice pentru personalul din blocul alimentar.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !