Control de la CJ Timis la Muzeul Banatului. S-au gasit spatii pentru depozitarea artefactelor in pericol de degradare

De Adrian Panduru
3Comentarii
Control de la CJ Timis la Muzeul Banatului. S-au gasit spatii pentru depozitarea artefactelor in pericol de degradare
© TION: Control de la CJ Timis la Muzeul Banatului. S-au gasit spatii pentru depozitarea artefactelor in pericol de degradare
Muzeul Banatului, sau, mai simplu, Castelul Huniade, a avut de suferit în urma ultimelor ploi torențiale. S-a infiltrat apa în muzeul aflat în consolidare, iar artefactele au ajuns în pericol de degradare. Noua conducere a Consiliului Județean Timiș trimite corpul de control pentru a face verificări. De asemenea, s–au identificat spații pentru depozitarea artefactelor și se fac demersuri pentru ca firma ce execută consolidarea să poată interveni pentru îndepărtarea pericolului.

În timpul furtunii de acum aproximativ două – trei săptămâni au fost infiltrații de apă în muzeu, nefiind finalizată lucrarea de consolidare de pe partea de nord-vest, a plouat efectiv în castel. Nu au fost distruse artefactele, dar s-a observat faptul că o serie de obiecte sunt depozitate neconform, în condiții improprii. La muzeu este în desfășurare un proiect în care constructorul ( firma Constructim) a finalizat lucrările în proporție de 90 la sută. Este vorba de consolidarea părții de nord-vest, un proiect în valoare de aproximativ 11 milioane de euro. Muzeul însă a pierdut un proiect pe fonduri europene în valoare de 7,4 milioane de euro, pentru restaurare. Lucrările de consolidare a muzeului datează de aproximativ 10 ani, timp în care au fost încheiate mai multe acte adiționale.

Reprezentanții muzeului împreună cu cei de la Consiliul Județean Timiș s-au trezit că nu pot interveni pentru a repara acoperișul deoarece nu mai există aurotizație de construcție. Soluția ideală era să se facă o solicitare pentru emiterea unei autorizații de construcție în regim de urgență, nu de prelungire, cum s-a procedat.

„Tot venind cu acte adițonale, fiind o culpă comună, s-a tot prelungit autorizația de construcție și am ajuns la faza la care autorizația de construcție a expirat. Nu a fost retrasă, a expirat. Acesta a fost motivul pentru care constructorul, o dată ce au apărut problemele din cauza furtunii, nu a putut să intre pe șantier, nu a avut voie să intre. Am făcut o serie de demersuri, am chemat pe toată lumea, de la Direcția de Patrimoniu, Economică, arhitectul-șef, directorul muzeului, constructorul, și am avut o serie de întâlniri pentru a găsi o soluție rapidă de rezolvare a problemei. Am identificat demersul corect pe care ei trebuie să-l facă, care să-i permită constructorului să intre pe șantier și să facă toate lucrările necesare să nu mai plouă înăuntru. Demersul respectiv vizează obținerea unei autorizații privind continuarea autorizației de construcție în regim de urgență. Simultan se fac demersurile privind obținerea unei autorizații de construcție privind revizuirea, modificarea, consolidarea părții de nord-vest a Castelului Huniade. Într-o zi, două, problema se va rezolva și constructorul va putea intra să facă intervențiile. Trebuie făcută o intervenție la acoperiș”, spune Roxana Iliescu, noul vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș.

Și pentru ca obiectele găzduite de muzeu, unele dintre ele depozitate în condiții improprii, să fie păstrate într-un loc corespunzător, s-a pornit la identificarea unor spații unde acestea să fie mutate, cel puțin pe perioada consolidării. Muzeul ar avea nevoie de un spațiu de 2.000 de metri pătrați, dotat conform standardelor, pentru ca aceste artefacte să fie păstrate în bune condiții. Au fost identificate câteva spații și urmează ca acestea să fie pregătite pentru a primi cel puțin o parte dintre obiecte, cele în pericol de degradare.

„Am luat legătura cu colegii de la patrimoniu și am solicitat să se identifice un spațiu sau mai multe potrivite pentru depozitarea, cu precădere, a obiectelor care sunt cel mai expuse. Sunt două posibilități în analiză – depozitele care sunt la Bastion și aparțin consiliului județean și spațiile care sunt la Muzeul de Artă. Muzeul Banatului ar avea nevoie de 2.000 de metri pătrați pentru tot ce este de depozitat. Dar acum nu trebuie să mutăm tot. Luăm măsuri de urgență, care să-i permită constructorului să intre imediat pe șantier să poată face lucrările pentru a nu mai ploua înăuntru. Să poată muta o parte dintre aceste artefacte să nu mai fie expuse. În cel mai scurt timp se vor muta artefactele cele mai expuse riscurilor de degradare”, spune Roxana Iliescu.

În urma analizei întregii situații care există la nivelul Muzeului Banatului, reprezentanții Consiliului Județean Timiș au decis să trimită acolo corpul de control al președintelui Sorin Grindeanu.

„În urma analizării întregi situații, datorită faptului că acolo sunt lucrări de aproximativ 10 ani, nefinalizate, și în plus situația delicată din ultimele zile, am solicitat președintelui CJ Timiș, Sorin Grindeanu, ca întreaga situație de la Muzeul Banatului să constituie obiectul unei misiuni de control pe care o va efectua Corpul de Control, condus de Alexandru Chirilă. Mai mult decât atât, aș vrea să menționez că dincolo de problemele existente identificate la instituția de cultură, declarațiile făcute în spațiul public privind retragerea titulaturii de muzeu național sunt total iresponsabile, din punctul meu de vedere. S-au făcut demersuri timp de trei ani, demersurile noastre, ale timișenilor, nu este doar o titulatură simbolică, ci ne dă posibilitatea de a accesa fonduri pentru Muzeul Banatului, care altfel nu ar putea fi accesate”, spune noul vicepreședinte al CJ Timiș.

Articole pe aceeași temă:

Indolenta la Muzeul Banatului: vestigii arheologice tinute pe holuri, in Castelul Huniade a plouat si nu se lucreaza

 3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor