Contract de 100.000 de euro pentru curatarea Timisoarei de graffiti

De A.S.
15Comentarii
Contract de 100.000 de euro pentru curatarea Timisoarei de graffiti
Primăria Timişoara vrea să contracteze o firmă specializată pentru a curăţa oraşul de graffiti în următorii 2 ani. Vizate sunt în special monumentele, podurile şi clădirile care aparţin municipalităţii, având în vedere că, dacă ar fi să se aplice hotărârile de consiliu local în vigoare, autorităţile ar trebui… să se amendeze. Valoarea contractului este estimată la peste 403.000 lei fără TVA, aproximativ 100.000 de euro.

Primăria Timişoara a lansat o cerere de oferte pentru „servicii de îndepărtare de graffiti”. Procedurile de achiziţie publică sunt în curs de desfăşurare. Chiar luni s-au deschis ofertele.

Se doreşte încheierea unui acord-cadru pe 24 de luni, valoarea estimată fiind de 403.180 de lei fără TVA

Viceprimarul Dan Diaconu spune că se doreşte atât îndepăratea înscrisurilor şi a desenelor de pe faţadele clădirilor care aparţin primăriei, de pe monumente, poduri şi alte obiective, cât şi aplicarea unor soluţii speciale pentru ca acestea să nu poată fi apoi mâzgălite din nou.

„Caracterul inestetic dat de înscrisurile și desenele de tip graffiti, în special în zona istorică, dar și pe arterele principale ale Timișoarei și nu numai, este motivul esențial pentru care am lansat această cerere de oferte. Principalele construcții vizate sunt monumentele, podurile, stâlpii, dar și zidurile clădirilor care aparțin municipalității. Intervenția prevede atât îndepărtarea graffiti-ului, dar și aplicarea unor soluții pe suprafața curățată care să descurajeze realizarea de noi astfel de activități – soluții anti-graffiti. Suprafața estimată pentru aplicarea acestor servicii este de aproximativ 1.900 m2. Tipul de achiziție publică este acela al acordului-cadru pe 2 ani, ceea ce înseamnă licitarea serviciului pe unitate de măsură (m2), lucrările urmând să se realizeze în funcție de comenzile din partea primăriei. Procedura, anunțată pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, este în desfășurare și la ea participă trei firme”, a explicat Diaconu.

Amenzi pentru autori şi păgubiţi

Timişorenii sunt obligaţi, printr-o hotărâre de consiliu local – HCL 371 din 2007 modificată şi completată -, să asigure periodic curăţarea faţadelor locuinţelor, a chioşcurilor şi a clădirilor amplasate la frontul stradal, să degajeze elementele de construcţie (ornamentele) şi tencuiala care stau să se desprindă de pe faţadele clădirilor, să tencuiască şi să zugrăvească periodic faţadele, să îndepărteze înscrisurile şi desenele de pe acestea. Hotărârea prevede amenzi între 500 şi 1.000 de lei în cazul persoanelor fizice, în timp ce în cazul persoanelor juridice sancţiunile ajung până la 2.500 de lei.

În ceea ce-i priveşte pe autorii ”operelor” de pe faţade, aceştia pot fi amendaţi potrivit Legii 61/1991 republicată, pentru scrierea sau desenarea, fără drept, pe pereţii clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosinţă comună aflate în locuri publice şi deteriorarea acestora, precum şi în baza HCL 371/ 2007 privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor în Timişoara, care prevede amenzi între 500 şi 1.000 de lei pentru scrierea sau desenarea clădirilor, gardurilor, monumentelor şi statuilor. Problema este că trebuie să fie prinşi mai întâi…

 15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor