Consiliul Local Sacalaz, in deriva. Consilierii exclusi ataca hotararea, secretara acuza presiuni

De Valentin Rusu
Reactualizat la:
Consiliul Local Sacalaz, in deriva. Consilierii exclusi ataca hotararea, secretara acuza presiuni
În Consiliul Local Săcălaz apele sunt tulburi, în continuare. După ce în cazul a trei consilieri locali PNL a decis retragerea sprijinului politic, aceştia participă în continuare la şedinţe, din ce declară cei din primărie.


Consilierii spun că au acest drept deoarece hotărârea nu este una definitivă, în timp se secretara primăriei spune că acest lucru este ilegal, conform legii. În luna iulie a anului 2014, PNL le-a retras sprijinul celor trei consilieri locali – Vasiu Liviu, Acatincăi Ioan şi Tulcan Ioan. Secretara nu a mai contrasemnat hotărârile emise după retragerea sprijinului politic şi după ce o adresă a prefecturii a venit la consiliu, iar consilierii spun că aşteaptă o hotărâre definitivă în acest sens.

De altfel, aceștia atacă în instanţă, miercuri, 11 februarie, hotărârea partidului (PNL) de a le retrage sprijinul politic şi faptul că hotărârea de consiliu prin care s-a luat act de retragerea sprijinului politic nu s-a supus la vot. Secretara primăriei declară că, conform legii, o dată cu retragerea sprijinului politic, consilierii ar trebui înlocuiţi cu alţi aleşi. În plus, secretara Primăriei din Săcălaz spune că unul dintre aceşti consilieri, Liviu Vasiu, face presiuni asupra ei cu tot felul de sesizări şi plângeri.

Practic, Simona Mărioara Vlad, secretara primăriei, spune că, potrivit legii, nu a contrasemnat hotărârile de consiliu local adoptate după ce celor trei consilieri le-a fost retras sprijinul politic. Prin urmare, consiliul merge în continuare cu trei consilieri cărora li s-a retras sprijinul politic şi cu o secretară care spune că se fac presiuni asupra sa. Aceasta nu a contrasemnat hotărârile de consiliu local, considerând că cei trei nu au mai au dreptul la vot, conform legii şi a unei adrese venite de la Ministerul Administraţiei şi Internelor.

„Mâine (n.r. – miercuri) este proces, consilierii contestă excluderea din partid şi faptul că nu s-a supus la vot această hotărâre. Nu s-a supus la vot, secretara a spus că trebuie doar luat la cunoştinţă. Nu există hotărâre de consiliu fără vot. Indiferent dacă era o informare a consiliului, trebuia emisă o hotărâre. Dacă nu, atunci era specificat prin lege că nu trebuia să mai emită o hotărâre. Când s-a emis acea hotărâre ei nu au mai fost primiţi în consiliu. Au mai venit, dar domnişoara secretară a socotit ilegală prezenţa lor”, spune Ilie Todaşcă, primarul comunei Săcălaz.

Secretara Primăriei Săcălaz spune că cei trei consilieri au fost convocați de către primar la ședință, contrar prevederilor legale.

„Cei trei consilieri au fost convocaţi, contrar prevederilor legii, de către primar, la şedinţă. Legea prevede că această convocare se face prin intermediul secretarului, în scris, art. 39, alineatul 3. Eu mi-am rezervat dreptul de a nu contrasemna hotărârile consiliului local cu votul celor trei până nu am avut răspunsul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Ei, cei trei consilieri, în şedinţa din 5.08 2014, nu mai aveau calitatea de consilier local. În adresa primită de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, ministerul afirmă că la şedinţa din 5.08 cei trei nu mai aveau calitatea de consilieri locali, fapt pentru care eu nu am mai contrasemnat hotărârile de consiliu local. Mai mult, prefectura le spune că ar fi bine să se abţină până la clarificarea situaţiei de la vot. După data de 21 octombrie, după proces, atunci i-a convocat primarul de două ori şi de câte ori au venit domnul Vasiu a făcut presiuni asupra mea: să-i dau condica de prezenţă să o semneze şi mă hărţuia cu sesizări, plângeri penale. Replica mea a fost că eu respect legea şi până nu au sentinţă definitivă şi irevocabilă eu nu pot să-i consider consilieri locali, legea este cea care se aplică”, spune Simona Mărioara Vlad.

Unul dintre cei trei consilieri, Liviu Vasiu, spune, la rândul său că excluderea sa din PNL nu este una definitivă.

„În şedinţă sunt consemnate întrebările mele, în care eu o întreb pe secretară: dacă e un abuz şi se va constata că e un abuz cine răspunde? Secretara a spus – dacă consideraţi că am greşit, atunci vă adresaţi organelor de control. Ceea ce eu am şi făcut. Acum avem proces, ne-am îndreptat şi ne îndreptăm împotriva deciziei partidului de a trimite către primărie şi consiliul local o adresă prin care ne transmite că noi suntem excluşi şi cere înlocuirea noastră. Ori acest lucru, conform regulamentului de aplicare a statutului şi conform statutului nu se putea face decât în momentul în care excluderea noastră rămânea definitivă. Ori excluderea noastră nu a fost definitivă, nefiind definitivă nu trebuiau să transmită către primărie. Secretara, nefiind o hotărâre în instanţă definitivă, trebuia să supună hotărârea la vot. Ori ea nu a supus la vot, a spus consilierilor că nu trebuie supus la vot, trebuie doar să se ia act, ori asta se face atunci când este o sentinţă definitivă a instanţei, nu când consideră secretara. Conform legii, orice hotărâre se ia prin vot. Este o adresă de la prefectură în care se spune foarte clar că hotărârea trebuie supusă la vot”, spune Liviu Vasiu.

Acesta reclamă faptul că secretara Primăriei Săcălaz nu i-a considerat prezenți la ședințele de consiliu la care cei trei consilieri au participat, asta deși ei au participat la toate aceste ședințe, după ce această adresă, trimisă de Prefectura Timiș, a ajuns la primăria din Săcălaz.

„Până în momentul în care a venit adresa de la prefectură noi nu ne-am mai prezentat la şedinţele consiliului, după ce a venit adresa de la prefectură ne-am prezentat la şedinţe, secretara nu a dorit să ne considere prezenţi, nu ne-a dat nici condica să o semnăm. La fel a procedat la şedinţa ordinară din decembrie şi în cea din ianuarie, în care ne-a ignorat complet. Partidul, pe de-o parte, nu a avut cvorum în şedinţa în care ne-a exclus, pe de altă parte excluderea nu produce efecte decât în momentul rămânerii ei definitive. Noi, după două contestaţii, nu am fost chemaţi la judecată, ca urmare excluderea nu a fost definitivă. Între timp am beneficiat de prevederile ordonanţei 55 şi am trecut unul dintre colegi independent, iar un alt coleg şi cu mine la PLR. Nu ar mai fi o cale de întoarcere. Doar să se constate că la momentul la care noi am trecut la un alt partid eram membri PNL şi puteam beneficia de prevederile ordonanţei. Tot ceea ce spun pot proba cu documente”, mai precizează Vasiu.

UPDATE. În cazul procesului intentat de cei trei consilieri pronunțarea s-a amânat pe data de 25 februarie0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor