Consiliul Județean Timiș face primul pas pentru cumpărarea Casei Muhle: o comisie

De Adrian Panduru
12Comentarii
Consiliul Județean Timiș face primul pas pentru cumpărarea Casei Muhle: o comisie
© foto: arhivă
Reprezentanții Consiliului Județean Timiș vor să exproprieze Casa Muhle și să o redea turiștilor. Pentru aceasta, ei vor să declare Casa Muhle de utilitate publică, iar apoi să o cumpere la prețul pieței. Se fac primii pași în acest sens, prin formarea unei comisii care să decidă acest lucru, din care fac parte și reprezentanți ai Primăriei Timișoara.

La începutul lunii aprilie a anului 2019 a apărut „vestea” că reprezentanții CJ Timiș vor să exproprieze Casa Muhle de la proprietar. Practic, aceștia urmează să cumpere această casă la prețul pieței și să o reabiliteze pentru a o reintroduce în circuitul turistic. Astfel, Casa Muhle va intra în patrimoniul consiliului județean, fiind o expropriere pentru protejarea și stoparea degradării monumentelor istorice.

În aceste zile se fac pași concreți pentru acest demers. Mai precis, la nivelul Consiliului Județean Timiș se constituie o comisie care să efectueze cercetări prealabile pentru a declara Casa Muhle de utilitate publică. Proiectul pentru înființarea acestei comisii se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Timiș, care va avea loc săptămâna viitoare.

Din comisie sunt propuși să facă parte următorii: președinte – Tudorică Valentin, vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș. Membrii: Imre Farkas – viceprimar al Municipiului Timișoara, Dan Diaconu – viceprimar al municipiului Timișoara, Emilian Sorin Ciurariu – director Direcția de Urbanism, Primăria Municipiului Timișoara, Gabriela Borcsi – șef serviciu Certificări Autorizări, Primăria Municipiului Timișoara. Secretar: Bianca Belu – șef Serviciul Administrarea Patrimoniului, Consiliul Județean Timiș. Secretar supleant: Laura Koszegi – șef Serviciul Evidență Patrimoniu și Utilități, Consiliul Județean Timiș.

Casa Muhle a fost construită în secolul XIX şi a aparținut florarului Wilhelm Muhle, cel care a creat primul soi de trandafir românesc. Situată în centrul Timișoarei, casa de pe Bulevardul Mihai Viteazul nr. 3 a fost considerată întotdeauna drept una dintre cele mai frumoase clădiri din municipiu. La începutul anilor 2000, clădirea aflată într-un ansamblu de monumente istorice a intrat în posesia unei familii de romi.

Deși a câștigat procesul cu proprietarul încă din toamna lui 2016, Primăria Timișoara n-a putut face prea multe pentru a salva casa celebrului florar Wilhelm Muhle. Casa Muhle a intrat în atenția publică în primăvara lui 2012, când proprietarul imobilului, Ionel Stancu, a deschis un un șantier acolo. Avea de gând să o demoleze și să construiască o clădire. Lucrările au fost oprite de autorități, iar proprietarul a fost sesizat să ia anumite măsuri. N-a făcut nimic, astfel că timișorenii au ieșit în stradă să ceară salvarea Casei Muhle. De cealaltă parte, primăria a mers în instanță, pentru a-l obliga pe proprietar să aducă imobilul la starea inițială. Iată că în septembrie 2016 primăria a câștigat procesul, iar magistrații au decis să-l oblige pe moștenitorul Mihai Geb Cîrpaci Ion-Nelson să ia măsuri, în caz contrar primăria putând interveni și apoi să recupereze banii.

În 11 martie 2019, reprezentanții Primăriei Timișoara declarau pentru Tion că dacă proprietarul nu se apucă de treabă până ce Timișoara va avea buget pe anul 2019, municipalitatea începe ea demersurile pentru readucerea la starea de dinainte de 2012 a clădirii… după care au anunțat că intervin numai dacă CJ Timiș nu se implică.

Articole pe aceeași temă:

Reprezentanții Consiliului Județean Timiș vor să exproprieze Casa Muhle și să o redea turiștilor

Casa Muhle nu se mai vede de buruieni. Robu și Dobra se luptă în… vorbe

Casa Muhle, casa nimănui! Primăria acuză proprietarul de rea-credință și se pregătește să intervină pe banii orașului

Casa Muhle, dupa aproape un an de la decizia instantei, tot o ruina. Ce a facut primaria12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor