Consilieri locali PSD: Retim datoreaza peste 1,5 milioane de euro Primariei Timisoara

De Roxana Deaconescu
Consilieri locali PSD: Retim datoreaza peste 1,5 milioane de euro Primariei Timisoara
© Foto: arhiva
Societatea de salubritate datorează municipalității peste 1,5 milioane de euro, bani adunați din penalități aplicate pentru nerealizarea unei investiții, susțin consilierii locali ai PSD, care cer rezilierea contractului încheiat cu primăria, contract ce expiră, în mod normal, în anul 2018.

Consilierii locali PSD atrag atenția că oficialii primăriei închid ochii la datoriile Retim, societate la care Consiliul Local Timișoara are jumătate din acțiuni. S-au adunat, spun aleșii social-democrați, 7 milioane de lei, societatea de salubritate fiind penalizată zilnic pentru că nu a ridicat o stație de compost, așa cum era prevăzut în contractul încheiat cu primăria. Ei cer acum plata datoriilor, dar și rezilierea contractului pentru gestionarea deșeurilor.

Practic, explică consilierii PSD, în 2006, când a fost semnat contractul între primărie și Retim, societatea de salubritate s-a angajat să construiască o stație de compost, pe care nu a ridicat-o nici în ziua de astăzi.

„Societatea Retim, care are ca acționari 50% consiliul local – 50% societatea RER, prin contractul de concesionare a serviciilor către Primăria Timișoara, se obliga să realizeze un obiectiv de investiţie – staţie de sortare în spațiu deschis și staţie compost, ulterior, în spațiu închis, obiectiv care oricum nu s-a realizat. Faptul că nu s-a realizat în sine nu ar fi aşa o mare problemă, dar, contractual, Retim s-a obligat ca, în cazul în care nu realizează la termen această investiţie, plăteşte 10.000 de lei, în fiecare zi, penalităţi. S-au adunat cam 7 milioane de lei (n.r. peste 1,5 milioane de euro), în septembrie erau 6 milioane. Acești 10.000 de lei curg și astăzi, și mâine, și poimâine, până când ori se realizează obiectivul, dar nu cred că va mai fi posibil, ori se reziliază contractul”, explică Daniel Idolu.

Consilierul local susține că Retim ar putea fi amendată de Consiliul Concurenței cu până la 10% din cifra de afaceri a societății, la care consiliul local deține jumătate din acțiuni. Idolu cere rezilierea contractului cu Retim și organizarea unei noi licitații.

„Primăria Timișoara trebuia să oblige Retim la plata acestor penalități, pentru că aceste penalități nu pot fi nicidecum șterse legal, până la rezilierea contractului, dar și rezilierea contractului și organizarea unei licitații pentru concesionarea serviciului către un operator. În cazul în care nu se realizează acest lucru, peste penalitățile pe care trebuie să le plătească Retim va veni Consiliul Concurenței, care poate amenda societatea cu până la 10% din cifra de afaceri anuală, ceea ce ar fi o catastrofă, ar însemna faliment. Retim nu a realizat obiectivul de investiții și se pare că nu îl va mai putea realiza. Sunt alte aspecte subsidiare, dar importante vizavi de acest contract”, mai spune consilierul PSD.

Colegul său, Alfred Simonis, atrage atenția că Executivul Primăriei Timișoara nu ia nicio măsură, deși fusese informat de direcțiile de specialitate din primărie cu privire la această problemă. Mai mult, nici consiliul local nu a fost informat, cu toate că are un reprezentant în Adunarea Generală a Acționarilor.

„Suntem în situaţia ca la un an și jumătate de la data la care ar fi trebuit să se finalizeze investiţia, al doilea termen, consiliul local nu a fost informat nici de primar, nici de direcţia de specialitate din primărie, nici de RETIM şi nici de reprezentantul consiliului local în Adunarea Generală a Acționarilor despre situația aceasta dezastruoasă, nici despre penalităţile acestea imense, despre situaţia reală a societăţii. Am depus un proiect de hotărâre prin care solicităm revocarea domnului Vasile Vesa, consilier PNL, din calitatea de membru în Adunarea Generală a Acționarilor, reprezentantul consiliului local în A.G.A., astfel încât să încercăm să remediem prima sincopă în acest proces în care noi nu am reușit nicicum să aflăm societatea reală a societății”, precizează Simonis.

Potrivit celor doi consilieri locali, Direcția de Mediu a primăriei a trimis șapte sau opt adrese către conducerea municipalității, dar acestea „au fost ascunse”.

„Niciodată aceste adrese nu au ajuns la consiliul local, care este acționar la Retim. În oferta câștigătoare a licitației, Retim s-a angajat să facă această investiție. În 2006 a fost semnat contractul cu obligația realizării obiectivului, în 2011 nu s-a realizat, niște oameni au hotărât că mai au termen până în 2014. A trecut și 2014, în 2 februarie 2014 s-a semnat un act adițional de prelungire a contractului până în 2018, cu condiția realizării investiției, în cazul nerealizării se reziliază contractul”, mai spune Alfred Simonis.

Aleșii social-democrați spun că reprezentantul CLT în Adunarea Generală a Acționarilor trebuie înlocuit, iar consilierul local care va merge în locul lui trebuie să ia măsuri drastice pentru a rezolva problema.

„În februarie 2014 s-a semnat un act adițional, pentru prelungirea contractului, acesta era condiționat de realizarea investiției, ei au promis că în timp de șase luni o realizează, deci era undeva în vara anului 2014. Suntem în noiembrie 2015 și nu s-a făcut nimic. Ceea ce se întâmplă acum este o ilegalitate. Și din punct de vedere al inacțiunii administrației primăriei, pentru că nu somează Retim să plătească aceste penalități, pentru că este obligatoriu, nimeni nu scapă de datorii. Dacă nu realizează obiectivul, trebuie realizat contractul imediat, astfel suntem în culpă și o investigație a Consiliului Concurenței presupune și amendarea Retim, a cărui acționar suntem până la urmă noi, consiliul local”, explică Daniel Idolu.

Consilierii locali se tem ca Timișoara să nu rămână fără operator care să adune gunoaiele de pe străzi, mai ales că, spun ei, s-ar putea ajunge în instanță.

„Ce vom face dacă acționarul RER spune că se retrage? Rămânem așa cum am rămas și fără apă caldă fără serviciu de salubritate? Pentru că eu am înțeles că ei nu vor să plătească aceste penalități, se poate ajunge în instanță, judecata poate dura doi sau trei ani, în timpul acesta nu funcționează, se blochează și licitația către un alt operator. Noi vrem să tragem semnale de alarmă înainte de a fi prea târziu, cred că și acum este foarte târziu, dar poate mai este o șansă”, conchide Idolu.

Proiectul de hotărâre propus de aleșii PSD ar putea ajunge pe mesele consilierilor locali în ședința programată vineri. Rămâne de văzut ce decizie vor lua aleșii municipali și dacă Retim va plăti penalitățile.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor