Concurs foto pentru tinerii din Timis, de Ziua Mondiala a Zonelor Umede

De Valentin Rusu
Concurs foto pentru tinerii din Timis, de Ziua Mondiala a Zonelor Umede
© TION - Concurs foto pentru tinerii din Timis, de Ziua Mondiala a Zonelor Umede
În fiecare an, pe data de 2 februarie, Agenția pentru Protecția Mediului Timiș împreună cu elevii din cel mai vestic judeţ al ţării marchează „Ziua Mondială a Zonelor Umede”. În acest an, tinerii din județ pot participa la un concurs de fotografie: câștigătorul va primi o excursie într-o zonă umedă importantă din lume.


Ziua de 2 februarie reprezintă data adoptării Convenției asupra zonelor umede în anul 1971, în orașul iranian Ramsar.

Convenția Ramsar se înscrie printre primele mari convenţii referitoare la conservarea patrimoniului natural, ratificată de România prin Legea nr.5 din 1991. În acest an marcarea evenimentului ecologic „Ziua Mondială a Zonelor Umede” se face sub deviza: „Zonele umede pentru viitorul nostru – Alăturați-vă nouă!”.

Agenția pentru Protecția Mediului Timiș împreună cu Palatul Copiilor din Timișoara reunește elevi și cadre didactice de la Colegiul Național Bănățean, Liceul Teoretic „Iris” Timișoara, Şcoala Gimnazială nr. 18, Școala Generală cu clasele I-VIII din Remetea Mare și Colegiul Tehnic Regele Ferdinand I, într-un proiect de informare și conștientizare asupra zonelor umede și importanței lor pentru mediul înconjurător, dar și pentru bunăstarea oamenilor.

Reprezentanţii Agenției pentru Protecția Mediului și ai Palatului Copiilor prezintă, într-un limbaj accesibil elevilor, importanţa zonelor umede şi necesitatea conservării lor. Astfel, elevii vor face cunoştinţă cu astfel de zone din județul Timiș și Spațiul Hidrografic Banat. La rândul lor, elevii vor realiza machete tematice prin care vor reprezenta specii de plante, specii de păsări, pești și animale care trăiesc în aceste regiuni. De asemenea, vor realiza hrănitoare pentru păsări pe cere le vor montat în copaci.

Zonele umede reprezentative pentru judeţul Timiș sunt: zona Mlaştinile Satchinez, zona Mlaştinile Murani, zona Lacului Surduc, Zona Lunca Barzavei, Zona Lunca Timișului și Parcul Natural Lunca Mureșului, care a fost desemnat zonă umedă de importanţă internaţională, care se întinde pe teritoriul județului Timiș si Arad. Plantele acvatice, specii de păsări și specii de pești convieţuiesc permanent sau temporar în aceste ecosisteme, demonstrând forme şi faze de evoluţie diferenţiată ale raporturilor organismelor vii cu mediul lor de viaţă.

Sub egida Secretariatului Ramsar, în perioada 2 februarie -2 martie 2015, se organizează un concurs de fotografii digitale efectuate într-o locație din aceste regiuni din județ. Pot participa tineri cu vârsta cuprinsă între 15-24 ani. Provocarea fotografică este de a evidenția unul dintre nenumăratele moduri în care zonele umede asigură viitorul nostru. Fiecare participant va încărca o singură fotografie pe site-ul www.worldwetlandsday.org. Câștigătorul concursului va beneficia de o călătorie gratuită, în funcție de preferințe, într-o zonă umedă importantă din lume.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor