Concurs de procese simulate pe teme de drept constitutional la Curtea de Apel Timisoara

De T. Ex.
Concurs de procese simulate pe teme de drept constitutional la Curtea de Apel Timisoara
© TION - Concurs de procese simulate pe teme de drept constitutional la Curtea de Apel Timisoara
În data de 24 aprilie a avut loc etapa locală a „Concursului de procese simulate” (MCC-Moot Court Competition) pe tema Dreptului Constituţional, la Curtea de Apel Timişoara, organizat de Asociaţia ELSA Timişoara (European Law Students Association) prin intermediul departamentului Activităţi Academice.


Studenţii de la Facultatea de Drept din Timişoara din cadrul UVT organizaţi în echipe, au simulat calitatea de avocaţi ai contestatorului, reprezentanţi ai Parlamentului, ai Guvernului şi respectiv reprezentanţi ai Avocatului Poporului în faţa Curţii Constituţionale a României, care avea de judecat excepţia de neconstituţionalitate ridicată de contestator în cadrul unui alt proces cu privire la o Hotărâre a Parlamentului şi o Ordonanţă de Guvern prin care au fost adoptate modificările cu privire la legea cetăţeniei şi legea de organizare a instituţiei Avocatului Poporului, acestea fiind : încetarea mandatului Avocatului Poporului şi retragerea cetăţeniei de onoare a contestatorului pe motiv că acesta a înfiinţat un partid extremist împreună cu 10 persoane acuzate de terorism.

Astfel, în speţa dedusă judecăţii, s-a expus un conflict între Instituţiile Statului care au adoptat norme juridice prin care ar fi încălcat anumite dispoziţii constituţionale, prin acestea prejudiciind atât un cetăţean de onoare al României cât şi instituţia Avocatul Poporului.

Echipele şi-au jucat foarte bine rolurile de a susţine şi motiva admisibilitatea, respectiv inadmisibilitatea excepţiei de neconstituţionalitate ridicate. Cei care au susţinut admisibilitatea excepţiei au invocat nerespectarea unor articole fundamentale din Constituţie făcând legătura cu reglementările internaţionale, sesizând în acelaşi timp prin pledoariile lor greşelile introduse intenţionat în speţă de către juriu. Participanţii au prezentat argumente solide şi pertinente în funcţie de calitatea care o aveau.

Cei care au ales echipele premiante au fost :prof. dr. Mircea Criste cadru universitar la Facultatea de Drept din cadrul UVT şi studenţii Andrei Lăcătuşu şi Diana Dunai, aceştia simulând rolul de judecători ai Curţii Constituţionale.

Locul I a fost câştigat de echipa formată din Alexa Vlad şi Truşcă Adrian, pe locul II s-a clasat echipa formată din Gug Florina şi Gorun Roxana, iar premiul pentru “ Cel mai bun pledant” a fost acordat studentului Lazăr Silviu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !