Concert rara avis la Filarmonica din Timisoara

De S.P.D.
Reactualizat la:
Concert rara avis la Filarmonica din Timisoara
Un instrument nedrept de rar, vedetă în concertele simfonice, un compozitor care a luat lecții de la Mozart și un fagotist care își părăsește locul din orchestră pentru a fi solist pentru o seară: rețeta unui eveniment tentant la Filarmonica din Timișoara.

Concertul simfonic al Filarmonicii „Banatul” de vineri, 21 februarie 2014, va fi dirijat de maestrul Gheorghe Costin şi va avea un program de lucrări captivante: Sarabandă, Gigă şi Badinerie, suită pentru orchestră de corzi de Arcangelo Corelli, Concertul pentru fagot şi orchestră în fa major de Johann Nepomuk Hummel şi Serenada nr.2 în la major.op.16 de Johannes Brahms. Evenimentul se va desfășura, de la ora 19:00, în sala Capitol, iar solistul concertului lui Hummel, rar cântat la Timișoara, va fi fagotistul Radu Țaga.

”Compozitor ale cărui lucrări sunt plasate în perioada de trecere de la clasicismul muzical la romantism, Johann Nepomuk Hummel s-a născut în anul 1778 la Pressburg, Bratislava de azi. La 8 ani a luat lecţii de la Mozart, care era impresionat de abilităţile sale muzicale. Mai apoi s-a întâlnit cu Haydn, care a compus pentru el o sonată, pe care a interpretat-o la Hanovra. Haydn l-a felicitat şi i-a dat o guinee, o monedă de aur britanică, pe vremea aceea. L-a cunoscut şi pe tânărul Beethoven. A legat multe prietenii cu marii artişti ai vremii, printre care şi cu Goethe, ceea ce i-a lărgit mult orizontul artistic. Dacă la maturitate era un muzician şi compozitor foarte apreciat, după ce a dispărut, în mod ciudat, nu i s-au mai cântat lucrările timp îndelungat. În anii din urmă i s-a redescoperit valoarea, ca urmare apare tot mai des pe afişele de concert. A avut merite deosebite şi prin faptul că a contribuit cu iniţiative şi cu unele intervenţii pentru implementarea legii de pensionare a artiştilor, pentru că a organizat concerte în beneficiul artiştilor săraci şi a luptat împotriva furtului intelectual”, subliniază concertmaestrul Mircea Tătaru în avancronica evenimentului.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !