Concert inedit, la Timișoara: pe scenă urcă „toboșarul” controlat de o inteligență artificială

De A. M. A.
Concert inedit, la Timișoara: pe scenă urcă „toboșarul” controlat de o inteligență artificială
© foto: Georgiana Feidi
Concert inedit la Timișoara. Proiectul lui Petre Ionuțescu și Daniel Dorobanțu îmbină improvizația muzicală cu tehnologia de ultimă generație – inteligența artificială. „Toboșarul” care va urca pe scenă alături de cei doi, va fi componenta digitală a concertului.

Marți, 12 noiembrie, de la ora 20.00, pe scena Clubului Escape Underground Hub (Timișoara, str. Gheorghe Lazăr nr. 26), vor urca Daniel Dorobanțu (electronice) și Petre Ionuțescu (trompetă), alături de inteligență artificială (IA), noul lor toboșar. Concertul face parte din cea de-a XI-a ediție Timișoara Jazz Festival, eveniment ce are loc între 10 – 12 noiembrie, la Timișoara. Artiștii vor explora, în zona de fuziune dintre muzica acustică, cea electronică și cea produsă de inteligența artificială, teritoriile nedescoperite dintre creativitatea umană și perfecțiunea tehnologică. „Toboșarul” va participa activ la concert, comportându-se ca orice entitate de inteligență artificială: are propriile idei, improvizează și ascultă de comenzile date.

„Cultura modelează tehnologia, iar tehnologia modelează cultura. Creativitatea, capacitatea de a da naștere unor forme noi și neașteptate de exprimare, de a depăși repetarea și modificarea a ceea ce există deja, este adesea văzută ca o frontieră finală posibilă numai pentru mintea umană. Implicațiile și impacturile sociale ale inteligenței artificiale au devenit convingătoare subiecte de interes pentru public, cercetătorii din mediul academic și industrie. Importanța unei conversații globale despre impactul social și etica IA a apărut în rapoartele din industrie și guvern, precum și în dezbaterile academice, și începe să primească o atenție susținută. Este necesară o mai bună explorare și înțelegere a efectelor și a forțelor viitoare care vor rezulta din evoluția și din prezența crescândă a inteligenței artificiale în lume. Muzica de-a lungul secolelor a fost întotdeauna un precursor și un adoptator timpuriu al noilor tehnologii, a fost întotdeauna un apropiat al matematicii și științelor naturii. Noile instrumente i-au inspirat și i-au provocat pe compozitori să creeze în direcții noi, să regândească muzica în moduri contemporane și vizionare, conducând inovația dincolo de tărâmul lor artistic. Dar muzica și-a păstrat întotdeauna rădăcinile puternice în istorie și tradiție și a oferit un sanctuar și refugiu pentru nevoile emoționale și spirituale ale oamenilor. Este necesar un progres în înțelegerea și consolidarea sinergiilor și potențialelor colaborărilor tehnologice și artistice ca sursă de descoperire și inovare”, declară Daniel Dorobanțu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor