Compozitorul Cári Tibor primeste Premiul pentru Muzica de Teatru la Gala Uniter

De S.P.D.
Compozitorul Cári Tibor primeste Premiul pentru Muzica de Teatru la Gala Uniter
Cári Tibor este laureatul Premiului special pentru Muzică de teatru, distincţie decernată de Senatul UNITER. Compozitorul Teatrului Maghiar din Timişoara va primi trofeul în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Galei Premiilor UNITER, care va avea loc luni, 13 mai 2013, la Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi.

 

 

Absolvent al Facultăţii de Muzică din Timişoara, artistul a debutat pe scena teatrală ca pianist în spectacolul cu piesa „Lecţia” de Eugene Ionesco, în regia lui Victor Ioan Frunză, producţie a Teatrului Maghiar „Csiky Gergely”, în 2001. Astăzi, Cári Tibor este un important creator al echipei Teatrului Maghiar din Timişoara, în postura de compozitor. O prolifică şi valoroasă operă justifică indubitabil decizia Senatului UNITER, Cári Tibor compunând muzica pentru aproape 100 de spectacole de teatru din ţară şi străinătate, pentru filme, spoturi şi generice de televiziune.

 

 

”Sunt onorat de acest premiu, care răsplăteşte, cred, nu un om, ci o idee, un concept cultural, acela că muzica vie, muzica live dă viaţă spectacolului de teatru. Dedic acest premiu tuturor artiştilor care s-au devotat acestei idei, regizorilor, actorilor şi muzicienilor care au interpretat pe scenă compoziţiile mele şi, cu gratitudine, regizorului Victor Ioan Frunză, creatorul de teatru care mi-a deschis acest drum, spectacolelor sale fiindu-le dedicată o parte însemnată din muzica mea”, a declarat, pentru www.tion.ro, laureatul UNITER.

 

În actuala stagiune, muzica lui Cári Tibor pe scena Teatrului Maghiar „Csiky Gergely” poate fi ascultată în spectacolele Peer Gynt de Henrik Ibsen, regia Horváth Csaba, Înainte de potop de Oleg şi Vladimir Presnyakov, regia Szabó Máté, Poliția de Slavomir Mrożek, regia Hernyák György, Furnitur de Vinnai András, regia Göttinger Pál, Vagabondo, după Karel Čapek, regia Peter Pashov şi Zheni Pashova, respectiv Ionică Măzărică, regia Csató Kata. Militant fervent împotriva „muzicii de plastic” în teatru, Cári Tibor este compozitor şi interpret în proiectul „Muzica Teatrului”, o admirabilă iniţiativă artistică lansată în anul 2005, de promovare a muzicii live în spectacole, prin concerte şi participări în festivaluri. Compozitorul Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” a mai fost distins cu Trofeul Pro Cultura Timisiensis (2012), Premiul Festivalului Internaţional de Teatru Atelier din Baia Mare pentru muzica spectacolului „Nevestele vesele din Windsor”de W.Shakespeare (2006) şi a fost Nominalizat la Premiul Criticilor de Teatru în Ungaria 2006/2007 pentru muzica de scenă a spectacolului „Marat – Sade” de Peter Weiss, la Teatrul Ujszinház din Budapesta, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor