Comisia Europeană cere controale sistematice pentru cetățenii UE la granițele externe

De T. Ex.
Reactualizat la:
3Comentarii
Comisia Europeană cere controale sistematice pentru cetățenii UE la granițele externe
Comisia Europeană a propus o serie de măsuri pentru frontierele externe ale Uniunii Europene, ce au ca scop protejarea spațiului Schengen fără frontiere. Printre acestea se numără și realizarea de controale sistematice ale cetățenilor UE la granițele externe.

Potrivit unui comunicat emis de către Comisia Europeană, redat de Mediafax, se propune insituirea unui corp european de pază a frontierelor și a coastelor pentru a gestiona riguros granițele externe.

De asemenea, se propune realizarea de controale sistematice în bazele de date relevante ale persoanelor care intră sau ies din spațiul Schengen, la frontierele terestre, maritime și aeriene.

Această verificare a cetățenilor UE ar urma să fie efectuată în baze de date precum Sistemul de Informaţii Schengen, baza de date a Interpol privind documentele de călătorie furate şi pierdute şi sistemele naţionale relevante, pentru a verifica dacă persoanele care sosesc nu reprezintă o ameninţare la adresa ordinii publice şi a securităţii interne.

În cazul în care sunt îndoieli legate la autenticitatea pașaportului, ar urma să fie verificate și datele biometrice din documentele de călătorie ale cetățenilor UE. Astfel de verificări vor fi obligatorii atât la intrarea, cât și la ieșirea din Uniunea Europeană.

Din moment ce controalele documentelor și ale persoanelor se pot realiza în paralel, se urmărește consultarea bazelor de date relevante fără ca trecerea frontierei să fie întârziată. Regulile menționate sunt flexibile în cazul în care controalele sistematice afectează negativ fluiditatea traficului la frontieră.

Astfel statele membre pot lua decizia de a realiza controale doar la anumite puncte de trecere a frontierelor, în urma evaluării riscurilor, care va transmisă Comisiei Europene, potrivit Mediafax.

Verificările în baza de date se realizează pe baza unui sistem de tip rezultat pozitiv/negativ (hit/no hit). În cazul în care persoana nu reprezintă un risc, controlul nu se înregistrează, iar datele persoanei nu vor fi prelucrate suplimentar.

Propunerea a venit ca măsură luată în urma atacurilor teroriste din Paris în urma cărora au murit 130 de persoane, dar și în contextul în care amenințarea din partea teroriștilor străini este din ce în ce mai mare.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor